Benforankret høreapparat
Benforankret høreapparat (BAHA) kan være et alternativ til de som av forskjellige årsaker ikke kan bruke tradisjonelle høreapparat. Årsaker til at denne løsningen blir tatt i bruk skyldes som oftest øregangs- eller mellomøreproblematikk, men kan også være aktuell for ensidig døve.
Ved hjelp av vibrasjoner fra en lydprosessor, sendes signalet videre via benet bak øret som igjen vil stimulere indre øret/cochlea. Dette betyr at en er uavhengig av ytre og mellomøret sin funksjon, men at en helst skal ha et velfungerende indre øre/cochlea. For å oppnå best mulig lydoverføring og resultat må en implantere en benleder/titanskrue med et koblingsstykke som apparatet skal sitte på.
Denne type apparat har hatt en stor utvikling den siste tiden, og har nylig blitt tilgjengelig med digital teknologi som har vært regjerende på tradisjonelle høreapparat.
Det kan deles inn i tre hovedgrupper av kandidater for BAHA:
- Personer med kroniske infeksjoner som fører til rennende øre.
- Personer med medfødt tett øregang (øregangsatresi) og ufullstendige øreganger.
- Personer med ensidig nedsatt hørsel/døv.
Før
Før en kan gå til steget å implantere titanskruen må det prøves ut i en periode (4-8 uker) for å se hvor vidt BAHA kan være en tilfredsstillende løsning. Under en slik utprøvingsperiode vil en bøyle eller et softband fungere alternativt til implantatet.
I utredningsfasen blir det vurdert av lege og audiograf hvor vidt du er kandidat for å prøve BAHA eller ei.
Du får en konsultasjon hos øre nese hals-spesialist/audiolog og det vil bli utført flere forskjellige hørelstester (audiologiske tester) og samtale med audiograf. Det er viktig å diskutere fordeler og ulemper ved denne type behandling, samt vurdere andre mulige tiltak.
Under
Etter en eventuell utprøvingsperiode kan en velge å la seg implantere, ventetid på operasjon vil variere i forhold til prioritering.
Operasjonen utføres enkelt med lokalbedøvelse eller narkose og varer cirka 1,5 time. Etter operasjon vil det ta ytterligere 6 til 8 uker før en kan sette selve lydprosessoren på koblingsstykket. Lydpåsetting og justeringer gjøres av audiograf, og i samråd med deg vurderes behovet for oppfølging.
Etter
Første kontroll etter operasjon skjer etter 2 uker. Da fjernes bandasjen, og det gis instruks om smøring og stell av sårområdet.
Andre kontroll skjer 4-8 uker etter operasjon, da har skruen grodd fast i beinet og apparatet kobles på. Du får videre oppfølging etter behov.
Ved komplikasjoner er det behov for ettersyn hos lege. Etterjusteringer og oppfølging gjøres hos audiograf.
Vær oppmerksom
Det innebærer en viss risiko og det medfører noen ulemper ved å la seg implantere. De mest vanlige komplikasjonene er:
- infeksjon og irritert hud rundt implantatet
- hud kan også vokse over skruen
- implantatet kan også løsne fra benet (dette lar seg oftest ordne med en etterstramming)
Koblingsstykket krever en del renhold og stell, dette er viktig da svette, flass, hår og smuss vil legge seg på og rundt skruen, dette for å hindre infeksjoner samt for å få best mulig lydoverføring. Lydkvaliteten i en BAHA kan også ha visse begrensning da ikke alle lyder er overførbare via vibrasjoner i ben.
Du vil også kunne oppleve feedback/piping i apparatet ved kontakt med hår/lue samt vindstøy kan være sjenerende.
Kontakt
Rikshospitalet
Øre-, nese-, halsavdelingen
Oppmøtested
Rikshospitalet, Glassgate D3B, 1 etasjeRikshospitalet
Sognsvannsveien 20
0372 Oslo