Behandling, Lipofilling
Fettransplantasjon ved Rikshospitalet
Fettransplantasjon er en metode for å gjenskape form etter kirurgi og arrdannelser. Fettet blir som regel hentet fra mage, hofte eller lår og blir sprøytet inn i det området som trenger volum. Inngrepet blir gjort i narkose.
Erfaring viser at cirka 50 - 70% av fettcellene overlever etter at de flyttes til et nytt område. Vi fyller derfor på litt ekstra da vi vet området vil krympe i ettertid. Det kan være behov for flere inngrep for å få nok volum og et tilfredsstillende resultat. Fettvev inneholder stamceller, som kan stimulere vevet omkring seg. Dette kan gi en positiv effekt på arr og stråleskadet hud.
Henvisning og vurdering
Fastlegen henviser deg til plastikkirurg, som vurderer henvisningen.
Før
Røyking og nikotin
Du må være røyk- og nikotinfri, det betyr at du ikke kan røyke eller snuse i tre måneder før inngrepet og seks måneder etter. Dette fordi fettcellene er avhengig av å få ny blodforsyning i det området de er flyttet til. Røyking og bruk av nikotin gir dårligere blodforsyning til det opererte området.
Faste
Før operasjonen må du faste. Det betyr at du ikke kan spise, drikke, eller tygge tyggegummi/drops. Magesekken må være tom for at ikke mat eller væske skal komme over i lungene under narkosen. Det er viktig at du følger instruksjonene om hvordan du skal komme godt forberedt til sykehuset. Dersom du ikke følger regler om faste kan du risikere at vi må utsette operasjonen.
- Du skal ikke spise fast føde eller drikke melk i 6 timer før operasjonen.
- Du kan gjerne drikke klare væsker (vann, saft, juice uten fruktkjøtt, brus, te, kaffe uten melk/fløte) inntil 2 timer før planlagt operasjon.
- Unngå tyggegummi og sukkertøy i 2 timer før operasjonen.
- Inntil 1 time før operasjonen kan du svelge medisiner med et glass vann (maks 150 ml.).
Ved spesielle inngrep kan det være andre rutiner som gjelder. Dette blir du orientert om på sykehuset før operasjonen.
Kompresjonstøy
Du må kjøpe kompresjonstøy som du må ta med på operasjonsdagen. Dette skal gi kompresjon til det området hvor det høstes fett fra. Kompresjonstøy får du kjøpt hos bandasjist eller i enkelte undertøysforretninger.
Under
Fettransplantasjon utfører vi i narkose.
Etter
Operasjonen gjør vi dagkirurgisk, det betyr at du reiser hjem samme dag.
Det er helt normalt om du har noe hevelse de to første døgnene etter inngrepet og vevet kan kjennes ujevnt og klumpete ut (både der vi har tatt fett fra og der fettet er sprøytet inn) i mange måneder.
Endelig resultat kan vi først bedømme etter seks måneder.
Vær oppmerksom
Alle inngrep kan gi blødning og infeksjon. Dersom du får økende smerter, rødhet og hevelse enten på stedet vi hentet fett eller satte inn fett, bør du kontakte lege.
Fett som ikke overlever kan danne fettcyster, som igjen kan resultere i siving og i verste fall infeksjon i området.
Kontakt
Rikshospitalet
Avdeling for plastikk- og rekonstruktiv kirurgi
Oppmøtested
Avdelingens virksomhet på Rikshospitalet har ulike oppmøtesteder:
Poliklinikk: D3b, 1. etasje.
Dagkirurgi: Oppgang D5, 2. etasje.
Sengepost: C5, 3. etasje, via oppgang D4.
Rikshospitalet
Sognsvannsveien 20
0372 Oslo