Forlengelse av subscapularissenen
Forlengelse av subscapularissenen er en operasjon vi gjennomfører hvis senen har blitt så stram at den hindrer utadrotasjon av skulderen. Operasjonen utføres for å oppnå økt bevegelighet i skulderleddet og dermed bedret armfunksjon. Operasjonen vil også være med på å sikre optimal utvikling av skulderleddet hos barn i vekst og forebygge at skulderen går helt eller delvis ut av ledd.
Forlengelse av subscapularissenen oppnås ved at senen deles i to med et Z-snitt slik at sene-endene sklir fra hverandre. Senene sys så sammen igjen i en forlenget tilstand.
Før
Dere vil få innkalling til operasjon cirka tre uker før inngrepet, med innleggelse dagen før operasjonen. Barnet kan ha med seg én pårørende under hele oppholdet på sykehuset. Dere må regne med å være innlagt i totalt tre dager på sykehuset.
For å få et så godt resultat som mulig skal barnet følges tett opp av fysioterapeut på hjemstedet fra cirka fem uker etter operasjonen og i flere måneder framover. Vi anbefaler derfor at dette avtales i god tid før operasjonen. Dersom dere ikke får ordnet dette, kan vi hjelpe dere med dette. Det er ønskelig at lokal fysioterapeut kontakter plexusteamet i forkant av operasjonen for å få informasjon om behandlingen og om rehabiliteringsprosedyren som skal følges i etterkant av inngrepet:
Hvordan foregår behandlingen?
Ved innleggelse vil dere bli møtt av kirurg, ergoterapeut og fysioterapeut fra plexusteamet for samtale og pre-operativ kartlegging av armfunksjon og eventuell smerte. Dere vil også bli møtt av sykepleiere og anestesilege. Dere får grundig informasjon om hva som skal skje av forberedelser før operasjonen, under operasjonen og videre på sengepost.
Dere vil også bli bedt om å svare på utvalgte spørreskjema.
Faste
Før operasjonen/undersøkelsen må barnet faste. Hvis barnet ikke faster, kan det hende vi må avlyse/utsette timen.
De siste 6 timene før operasjon/undersøkelse skal ikke barnet spise mat eller drikke melk/kumelkprodukter. Barn kan få morsmelkerstatning inntil 4 timer før, og morsmelk inntil 3 timer før. Barnet kan drikke klare væsker frem til 1 time før operasjon/undersøkelse: Vann, saft, juice uten fruktkjøtt. Barnet kan pusse tenner og skylle munnen når som helst.
- Mat og melk/kumelkprodukter: Stoppes 6 timer før
- Morsmelkerstatning: Stoppes 4 timer før
- Morsmelk: Stoppes 3 timer før
- Klare væsker: Stoppes 1 time før
Hvis barnet likevel har spist eller drukket utenom de tidene som står her må personalet få vite det.
Strengere regler kan være nødvendig for noen. Det får du i så fall beskjed om.
Gjør det vondt?
Det kan være noe smerter etter operasjonen. Dere vil få tett oppfølging av lege og sykepleier gjennom hele innleggelsen som passer på at barnet føler så lite smerte som mulig. Behovet for reseptbelagte eller reseptfrie medisiner etter hjemreise bestemmer dere sammen med kirurgen.
Under
Selve operasjonen foregår i full narkose og tar cirka 1-2 timer.
Etter
Etter operasjonen vil barnet bli liggende på oppvåkningsavdelingen i noen timer før det blir kjørt tilbake på sengeposten. Skulderen holdes beskyttet i en skinne/gips med hånden stående ut til siden.
Gipsen/skinnen skal sitte på i 5-6 uker etter operasjonen. Det er viktig at gipsen ikke er for trang og at skulderen og underarmen har god støtte. Ta kontakt med plexusteamet dersom dere er usikre på om gipsen/skinnen sitter riktig.
Fysioterapi
Mens barnet er innlagt vil dere få tilsyn av fysioterapeut. Dere skal trene på av- og påkledning samt enkle øvelser som kan gjøres fram til gipsen/ortosen tas av. Dersom barnet har flyvemaskinsortose vil dere få instruksjon i hvordan denne kan tas forsiktig av og på når barnet skal dusje.
Fysioterapeuten på sykehuset vil ta kontakt med fysioterapeuten lokalt for å gi informasjon om videre oppfølging.
Restriksjoner
Senen tåler ikke strekk og drag de første 12 ukene etter operasjonen. Gipsen/flyvemaskinsortosen vil beskytte mot dette.. Når gips/ortose er tatt av er det viktig å unngå kontaktidrett og aktivitet der det er fare for drag, slag, støt og fall. Da senen heller ikke tåler full kroppsvekt gjennom armen anbefaler vi at barnet burde unngå å bære tunge ting, henge i armen, klatre og leke trillebår i 12 uker etter operasjonen.
Barnet kan gå i barnehage eller på skole så fort allmenntilstanden tillater dette.
Må jeg ta medisiner?
Noen har behov for smertestillende etter hjemreise. Behovet for reseptbelagte eller reseptfrie medisiner bestemmer dere sammen med ortoped. Reseptbelagte medisiner skrives ut elektronisk og kan hentes ut på alle apotek. Husk å ta med legitimasjon.
Skal vi komme til kontroller eller følges opp på noen måte?
Dere skal komme til et tre-dagers treningsopphold hos ergoterapeut og fysioterapeut 5-6 uker etter operasjonen. Den første dagen har dere også en kontroll hos operatør.
Da tar vi gips/flyvemaskinsortosen av, sjekker sår og funksjon, og vurderer stryke og bevegelighet i armen. Dere vil få informasjon og instruksjon i øvelser som det er viktig at dere hjelper barnet å utføre, en til to ganger daglig, hjemme. Dette kommer i tillegg til trening med fysioterapeut tre ganger i uken. Opptreningen etter operasjon varer i seks måneder.
Videre oppfølging
Dere vil få innkalling til ytterligere kontroller på tverrfaglig plexusklinikk, seks måneder etter operasjonen og ett år etter operasjonen. Dette er for å sikre at barnet oppnår best mulig skulderfunksjon i etterkant av kirurgien. Hvor ofte dere skal dra til lokal fysioterapeut etter de første seks månedene vurderer vi individuelt.
Kontakt
Rikshospitalet
Seksjon for hånd- og mikrokirurgi – Rikshospitalet
Oppmøtested
Voksne som skal opereres skal møte opp på Ortopedisk sengepost, Rikshospitalet, C5, 3. etasje.
Barn som skal opereres skal møte opp på Kirurgisk avdeling for barn, Rikshospitalet, C6, 3. etasje.
Rikshospitalet
Sognsvannsveien 20
0372 Oslo