Hjerneinfarkt - avlastende operasjon
Ved avlastende fjerning av kranium eller dødt hjernvev opereres det ut en del av kraniet og/eller det fjernes dødt hjernevev. Behandlingen er noe forskjellig avhengig av om du har hatt infarkt i storehjernen eller i lillehjernen.
Behandlingen gjennomføres for å skaffe plass for resten av hjernen, som i utgangspunktet er helt intakt. Behandlingen er noe forskjellig ved hjerneinfarkt i storehjernen og lillehjernen. Ved kirurgisk fjerning av kraniedel/ hjernevev oppnås også en normalisering av det forhøyede hjernetrykket.
Før
Inngrepet krever ingen spesielle forberedelser.
Under
Ved operasjon for hjerneinfarkt i storehjernen velger kirurgen å bruke et hudsnitt som er så stort at det kan sages ut en benlapp på ca 10x10 cm. Deretter klippes den harde hjernehinnen opp slik at det skal bli god plass for hjernen. Det sys så inn en kunstig hjernehinne for å dekke hjernen. Til slutt sys huden. Den fjernede benbiten fryses ned til minus 70 grader og oppbevares slik inntil pasienten har kommet seg etter infarktet. Ved et nytt inngrep legges kraniebiten tilbake igjen.
Ved operasjon for infarkt i lillehjernen fjernes først en del av kraniet over lillehjernen. Deretter åpnes hjernehinnen og det døde lillehjernevevet fjernes. For å skaffe bedre plass legges kraniebiten ofte ikke tilbake.
Operasjonene gjøres i full narkose, og pasientene ligger på pustemaskin de første døgnene etterpå.
Gjør det vondt?
Det er lite smerter forbundet med behandlingen. Det finnes ikke smertefibre i hjernevevet, kun i blodårene og i hjernehinnene.
Hvor lenge varer behandlingen?
Operasjonen tar 2-4 timer.
Etter
Du behandles gjerne to uker ved en nevrokirurgisk avdeling, overflyttes deretter til nevrologisk avdeling for videre behandling og opptrening. Du returnerer så til nevrokirurgisk avdeling for å få operert tilbake kraniedelen som ble fjernet under første operasjon.
Vær oppmerksom
Bivirkninger og komplikasjoner
I enkelte tilfeller oppstår det sårinfeksjon etter behandlingen. Denne behandles med antibiotika. Ubehag er gjerne knyttet til mén etter hjerneinfarktet.
Kontakt
Rikshospitalet
Nevrokirurgisk avdeling
Oppmøtested
Rikshospitalet:
Nevrokirurgisk sengepost voksen, C5, oppgang D4, 4. etasje
Nevrokirurgisk sengepost barn, C6, oppgang D4, 4. etasje
Nevrokirurgisk poliklinikk, D3b 1. etasje
Ullevål:
Nevro-og kjevekirurgisk sengepost, Bygg 7, inngang A, 3. etasje
Nevrokirurgisk poliklinikk, Bygg 6, inngang B, 1. etasje
For hotellet henvender du deg i resepsjonen, Bygg 10, 1. etasje
Rikshospitalet
Sognsvannsveien 20
0372 Oslo