Hjertekateterisering av barn
Hjertekateterisering er en innvendig undersøkelse av hjertet som vi gjør hos barn i narkose, både for å undersøke hjertet og/eller behandle hjertet.
Før
Det er viktig at du på forhånd forteller barnet hva som skal skje i forbindelse med sykehusoppholdet. Både du som følger barnet og barnet selv er ofte spente på hva en hjerteundersøkelse innebærer.
Barn med forkjølelse, luftveisinfeksjoner eller andre forbigående sykdommer blir ikke kateterisert dersom det er forsvarlig å vente.
Barn som skal hjertekateteriseres bør ikke ha brukt antibiotika de siste 3 ukene før innleggelse. I slike situasjoner ber vi de pårørende ta kontakt med oss på sykehusavdelingen. Ta også kontakt hvis barnet bruker blodfortynnende medisin.
Under
Hjertekateterisering er en innvendig undersøkelse av hjertet som vi gjør på barnet når det er lagt i narkose.
Legen fører en tynn og bøyelig plastslange (hjertekateter) gjennom en blodåre i lysken opp til hjertet. Ved hjelp av kateteret undersøker vi barnets hjerte på flere måter. Vi måler trykket, tar blodprøver og setter røntgenkoliltrast. Dette gir oss et "kart" over hjertet.
Noen ganger behandler vi under hjertekateteriseringen. Ved hjelp av ulike hjertekatetre kan forsnevringer, utvidelser og forbindelser som ikke skal være i hjertet lukkes.
De fleste barn som skal til hjertekateterisering er innlagt på sykehuset i 3 dager. Begge foreldre kan være sammen med barnet under innleggelsen. Reise og opphold dekkes for begge. En av foreldrene får sove sammen med barnet, den andre må sove på et foreldreovernattingsrom. Noen ganger benyttes pasienthotellet til overnatting første natten.
På innleggelsesdagen
Sykepleier mottar dere på sengeposten. Vi tar blodprøver og røntgen av hjerte og lunger. Barnet blir undersøkt av lege på barnehjerteseksjonen.
Vi registrerer hjerterytmen med EKG, og tar også ultralyd av hjertet.
Dere som følger barnet får informasjon om hjertekateteriseringen av lege og sykepleier på sengeposten.
Undersøkelsesdagen
Barnet må faste, det vil si verken spise eller drikke før hjertekateteriseringen. Nærmere beskjed om fastetid får dere på innleggelsesdagen.
I tillegg må dere gjøre følgende forberedelser:
- Barnet skal vaske seg/dusje og ha på sykehustøy.
- Vi legger bedøvelseskrem på håndbaken før vi legger inn et tynt plastrør som legges i blodåre, kalt venekanyle.
- Vanligvis gir vi beroligende medisin til barn over 1 år.
På kateteriseringslaboratoriet
Gjennom venekanylen blir barnet bedøvet med en medisin som gjør at det sover under hele undersøkelsen (narkose). Noen ganger blir barnet i stedet bedøvet ved hjelp av en gass som gis gjennom maske.
Undersøkelsen tar vanligvis 2 til 4 timer. Varighet avhenger av barnets sykdom, hva som skal undersøkes og eventuelt behandles samtidig.
Etter
Vi overvåker barnet på intensivavdelingen til det våkner. Foreldrene kan være sammen med barnet. Etter hvert flyttes barnet tilbake til sengeposten.
Barnet bør være i sengen og i ro minst 4 timer etter undersøkelsen. Hvis det er benyttet en pulsåre til kateteriseringen bør barnet være i ro til neste dag.
Sykepleier kontrollerer puls, blodtrykk, sirkulasjon i beina og se etter eventuell blødning fra innstikkstedet jevnlig.
Når barnet har våknet kan det få drikke.
Barn er ofte søvnige etter bedøvelsen, men dette går over i løpet av ettermiddagen. Noen få kan også være kvalme og/eller svimle.
Hjemreise
Hjerteleger, hjertekirurger og røntgenleger drøfter resultatet av hjertekateteriseringen og videre behandling i et fellesmøte. Før hjemreisen får dere informasjon om hva vi har funnet og når dere kan forvente konklusjon fra legenes fellesmøte.
Barnet blir vanligvis utskrevet dagen etter hjertekateteriseringen. Det er ikke vanlig at barnet overflyttes til annen hjerteoperasjon under samme innleggelse. Hvis det er foretatt en behandling av hjertet i forbindelse med kateteriseringen blir det gjort det kontrollundersøkelser av hjertet før hjemreisen.
Vær oppmerksom
Barnet kan få et blåmerke i lysken etter undersøkelsen. Det forsvinner etter noen dager. Alvorlige komplikasjoner etter en hjertekateterisering er sjeldne (1-3 prosent). Risikoen veies opp mot betydningen av informasjon som undersøkelsen kan gi.
Kontakt
Rikshospitalet
Barnekardiologisk avdeling
Oppmøtested
Inngang Barn-Kvinner, 2. etg i blokk E2.Rikshospitalet
Sognsvannsveien 20
0372 Oslo