For å finne ut om et barn har ChILD er det viktig å kartlegge sykehistorien hos barnet og om det er andre i familien med lignende problemer.
I tillegg til å stille diagnosen ChILD må alvorlighetsgraden av sykdommen vurderes. Vi tar blodprøver blant annet for å se etter genetiske årsaker og hvordan immunsystemet fungerer.
Lungefunksjonen måles for å vurdere på hvilken måte og i hvor stor grad lungene er skadet. Det er mange ulike tester for å måle lungefunksjonen.
Blodprøver
Noen barn og ungdommer synes det er vondt og/eller litt skummelt å ta blodprøver. For at det ikke skal gjøre vondt vil vi gi tilbud om bedøvelseskrem (Emla).
Behandlingen eller undersøkelsen gjøres flere steder
Røntgen av lungene
Røntgenbilde av lungene tas for å se etter skade på lungene.
Røntgen av lungene
Røntgen thorax er røntgenbilde av lungene, hjertet, ribbein, hovedpulsåren og midtre del av brystet (mediastinum).
-
Før
Før undersøkelsen blir du bedt om å kle av deg på overkroppen og fjerne smykker. Brystholder må tas av, men du kan eventuelt ha på en enkel, ettersittende trøye uten mønster, pynt, markerte sømmer eller knapper. Langt hår må settes opp eller samles på hodet.
-
Under
Som regel blir det tatt to bilder, fortrinnsvis stående. Du blir bedt om å trekke pusten dypt inn og holde pusten mens bildet blir tatt. Du må stå helt stille. Ved enkelte problemstillinger kan det være aktuelt å ta tilleggsbilder.
Undersøkelsen tar ett par minutter og er helt smertefri.
-
Etter
Bildene blir beskrevet av en røntgenlege og resultatet sendes henvisende lege.
Gå til
Røntgen av lungene
CT av lungene
CT er en mer detaljert røntgenundersøkelse, og tas med eller uten narkose avhengig av barnets alder. Disse bildene viser skader på lungene og kan av og til bestemme årsaken til ChILD. Denne undersøkelsen er også nødvendig for å bestemme hvor man skal ta en vevsprøve fra dersom barnet eller ungdommen trenger det.
Behandlingen eller undersøkelsen gjøres flere steder
Spirometri
Spirometri er en undersøkelse som måler lungefunksjonen din. Den gir primært informasjon om luftveienes tilstand.
Behandlingen eller undersøkelsen gjøres flere steder
Tide flow volum kurve
På små barn som ikke kan gjennomføre spirometri, kan det være aktuelt å måle "Tide flow volum kurve".
Tide flow volum test (TFV)
Bodybox
Undersøkelse i bodybox gir informasjon om den totale mengden luft i lungene og hvor mye luft som er igjen i lungene når barnet/ungdommen har pustet helt ut.
Behandlingen eller undersøkelsen gjøres flere steder
Måling av diffusjonskapasitet
Diffusjonskapasitet er en pusteprøve som måler evnen til å transportere oksygen fra lungeblærene til hemoglobinet i de røde blodlegemene.
Lungetest - måling av diffusjonskapasitet (DLCO)
Diffusjonskapasitet er en pusteprøve som måler evnen til å transportere oksygen fra lungeblærene til hemoglobinet i de røde blodlegemene.
Du puster inn en ufarlig testgass ved undersøkelsen. Gass-konsentrasjonene måles både i luften som går inn i lungene og luften du puster ut. Ut fra endringer i gasskonsentrasjonene får vi et mål på hvor lett lungene kan ta opp oksygen fra luften.
Undersøkelsen brukes spesielt ved undersøkelse og utredning av sykdommer som påvirker lungevevet, for eksempel lungefibrose og emfysem.
Det er ingen smerter forbundet med undersøkelsen. Den tar cirka 5 minutter.
-
Før
Unngå å røyke den dagen du skal til undersøkelse.
Du kan ta dine medisiner som vanlig.
Du skal helst ikke spise et større måltid eller ha anstrengt deg mye den siste timen før undersøkelsen.
Bruker du tilførsel av oksygen kan det være aktuelt å være uten 15 minutter før undersøkelsen.
-
Under
Først måles høyde uten sko og du veie deg. Tettsittende benklær og/eller belter må løsnes.
Du sitter på en stol og får på en neseklype. Munnen legges rundt et munnstykke og du puster naturlig inn og ut gjennom dette. Det er viktig at det ikke er lekkasje av luft gjennom nesen eller rundt munnstykket.
Når du får beskjed tømmer du lungene helt for luft. Deretter fyller du lungene maksimalt med luft/testgass og holder pusten i ca. 10 sekunder, før du i vanlig pustetempo tømmer lungene helt.
-
Etter
Etter undersøkelsen vil legen tolke verdiene i forhold til beregnede forventede verdier og se dette i sammenheng med sykdomsbildet og andre undersøkelser.
Gå til
Lungetest - måling av diffusjonskapasitet (DLCO)
Bronkoskopi
Det kan være aktuelt å gjøre en bronkoskopi for å undersøke væsken eller slimet som er i bronkiene og lungeblærene og for å se etter infeksjon.
Bronkoskopi hos barn
Bronkoskopi er en undersøkelse som gir legen mulighet til å se ned i strupehodet og luftveiene. Undersøkelsen gjør det mulig å ta vevsprøver / biopsier eller suge opp slim. Prøver som tas av slimet, kan undersøkes med tanke på infeksjon eller cellenes sammensetning. Bronkoskopi hos barn gjøres med barnet i narkose.
Målet med undersøkelsen er å finne ut hva som forårsaker lungeproblemer. Bronkoskopet hjelper legen til å se luftveienes fasong, og om det er unormalt slim i lungene. Noen ganger utføres bronkoskopi etter inngrep i luftrør, bronkier eller lunger for å se hvordan tilstanden utvikler seg.
Bronkoskop er et fiberoptisk instrument med et kamera i enden. Til barn benyttes svært tynne bronkoskop.
-
Før
Faste
Før operasjonen/undersøkelsen må barnet faste. Hvis barnet ikke møter fastende, kan det hende vi må avlyse/utsette timen.
De siste 6 timene før operasjon/undersøkelse skal ikke barnet spise mat eller drikke melk/melkeprodukter. Spedbarn kan få morsmelkerstatning inntil 4 timer før, og morsmelk inntil 3 timer før. De siste 2 timene skal barnet unngå drops og tyggegummi, snus og røyk, fordi dette kan øke mageinnhold og magesyre. Barnet kan drikke klare væsker frem til 1 time før operasjon/undersøkelser: Vann, saft, juice uten fruktkjøtt, brus, te og kaffe uten melk. Barnet kan pusse tenner og skylle munnen når som helst.
Mat og melk/melkeprodukter: Stoppes 6 timer før Morsmelkerstatning: Stoppes 4 timer førMorsmelk: Stoppes 3 timer førDrops og tyggegummi, røyk og snus: Stoppes 2 timer før Klare væsker: Stoppes 1 time før
Hvis barnet likevel har spist eller drukket utenom de tidene som står her må personalet få vite det. Strengere regler kan være nødvendig for noen. Det får dere i så fall beskjed om.
Før bronkoskopien vil lungelegen som skal utføre undersøkelsen, snakke med dere og undersøke barnet. Det vil noen ganger være aktuelt å gjennomføre en lungefunksjonstest av barnet før bronkoskopien. Det blir ofte tatt blodprøver og røntgenbilde av lungene før bronkoskopien.
Bronkoskopi hos barn gjøres med barnet i narkose, og undersøkelsen utføres derfor på operasjonsstuen. Et barneanestesiteam venter på dere ved undersøkelsesrommet. Barnet vil bli lagt i narkose ved hjelp av en pustemaske eller en venekanyle (intravenøst). En forelder får bli med inn på operasjonsstuen for å trygge barnet inntil det har sovnet. Dere vil få anvist et sted å vente mens undersøkelsen foregår.
En anestesilege vil gjennomgå prosedyren med dere før undersøkelsen. Gi beskjed om barnet har allergier.
Barnet vil komme til undersøkelse på sykehuset dagen før bronkoskopien. Undersøkelsen kan utføres som dagbehandling eller ved at barnet blir lagt inn på sykehuset.
Ta med barnets faste medisiner.
-
Under
Når barnet har sovnet, blir stemmebåndene bedøvd med lokalbedøvelse. Deretter føres bronkoskopet, et tynt fleksibelt rør med lys i enden, via nesen og ned i barnets luftveier. Legen kan da se og undersøke luftveiene. Det blir tatt både bilder og video med skopet. Etter undersøkelsen kan det være mulig å se dette sammen med legen.
Bronkoalveolær Lavage eller BAL er en prøvemetode hvor saltvann skylles helt ut til de smaleste delene av luftveiene. Væsken suges tilbake og sendes til undersøkelse. BAL er en skånsom prøvetakningsmetode.
Noen ganger gjøres det en bronkografi. Dette er en røntgenundersøkelse av luftveiene som gjennomføres ved hjelp av kontrastmiddel. Den gjøres også mens barnet er i narkose.
Av og til tas det vevsprøve / biopsi. Da tas en liten bit fra bronkialveggen ‐ ca. 2 mm i diameter - for å undersøke i mikroskop. Legen vi gi beskjed om denne undersøkelsen er nødvendig for ditt barn.
Gjør det vondt?
Barnet sover under selve undersøkelsen og merker ingenting. Etter denne undersøkelsen er det vanlig å ha sår hals noen dager. Barnet kan få smertestillende som paracetamol. Det er vanlig at barnet får feber noen timer etter undersøkelsen, og noen barn kan også få tung pust. De fleste barna føler seg helt fine få timer etter undersøkelsen.
Hvor lenge varer undersøkelsen?
Selve undersøkelsen varer i 5 ‐ 20 minutter. Medregnet narkosen varer undersøkelsen i 30 ‐ 60 minutter.
-
Etter
Barnet våkner opp på oppvåkningsavdelingen. Etter narkosen kan barn reagere ulikt. Noen gråter, er forvirret og litt engstelige. Noen er kvalme og kaster opp. Dette er vanlige reaksjoner, og de vil forsvinne etterhvert som barnet våkner ordentlig. Det er ulikt hvor lang tid det tar før barna er helt våkne. Noen barn sovner også igjen etter at de har våknet. Det er bare bra, så la barna få sove til de våkner. Foreldre er velkomne til oppvåkningsavdelingen.
Når barnet er ordentlig våken, får barnet komme tilbake sengeposten. Her vil legen snakker med dere før hjemreisen. De fleste vil kunne reise hjem samme dag. Unntaket er barn under ett år og barn med ulike grunnlidelser som gir behov for ekstra overvåking på sykehus etter undersøkelsen. Barnet må drikke, spise og tisse før det får reise hjem.
Når får vi resultatet?
Ansvarlig lungelege snakker med dere før dere reiser hjem etter bronkoskopien om funn og videre behandling.
Forholdsregler etter undersøkelsen
Under undersøkelsen bedøves stemmebåndene med lokalbedøvelse. Barnet bør ikke drikke eller spise før 1 - 2 timer etter bronkoskopien. Etter dette kan dere oppmuntre barnet til å drikke godt, særlig om det ikke har så god matlyst.
Vær oppmerksom
Enhver narkose innebærer en risiko, men den er liten. Anestesilege er tilstede under bronkoskopien og passer på at barnet har det bra under narkosen. Etter en narkose kan barnet få sår hals, være trett, få hodepine eller føle seg syk. Dette varer ofte bare en kort periode.
Barnet kan få temperaturstigning etter undersøkelsen. Denne er vanligvis forbigående. Hvis den er vedvarende til neste dag, eller hvis allmentilstanden er påvirket, kan det skyldes infeksjon. Ta kontakt med lege hvis feberen ikke går over.
Er det tatt prøver kan det komme litt friskt blod i spyttet, men dette er ufarlig. Større blødninger skjer svært sjelden. Hvis det kommer stadig friskt blod i spyttet etter hjemkomst, må du ta kontakt med sykehuset igjen.
Gå til
Bronkoskopi hos barn
Lungebiopsi (vevsprøve fra lungene)
I mange tilfeller vil det være behov for å utføre vevsprøve (biopsi) av lungene for å stille diagnosen. Vevsprøven tas ved en operasjon i narkose slik at barnet sover og ikke kjenner noe. Dette gjøres ved åpen lungebiopsi eller thorakoskopisk lungebiopsi. En kirurg lager en liten åpning mellom ribbena og tar ut en liten bit av lungen som deretter undersøkes under mikroskopet av en patolog. Barnet eller ungdommen vil da være innlagt noen dager.