Til spesialister som ønsker å henvise til matvareprovokasjon ved Barneavdeling for allergi og lungesykdommer, Oslo Universitetssykehus
Før henvisning er det viktig å avklare med barnet/ungdommen og dens foreldre at de har en intensjon om å introdusere gjeldende matvaresubstans i kosten, herunder å spise denne regelmessig. Henvisningsbrevet bør også inneholde at familien bekrefter dette. Barn/ungdommer som tidligere har vært til kostprovokasjon, fått påvist toleranse og likevel ikke har introdusert aktuell matvare i kosten, vil ikke bli innkalt til nye kostprovokasjoner.
Vi håper at dere kan hjelpe oss med dette ved å sikre at henvisningen inneholder følgende opplysninger:
Siste eksponering
1. Hvor lenge siden?
2. Type matvare, oppvarmet/uoppvarmet, anslått mengde
3. Type eksponering (oral, direkte på hud)
4. Tid fra eksponering til reaksjon
5. Lokalisering av symptomer: Hud, mage/tarm, luftveier, konjunktiva, systemiske
6. Symptomvarighet etter eksponering
7. Behandling gitt ved reaksjon?
Reproduserbarhet
Har barnet/ungdommen opplevd liknende reaksjon på samme matvare tidligere? Har barnet/ungdommen inntatt aktuelle matvare uten symptomer?
Sensibiliseringstester av mistenkt matvare – tidligere tester og nye som er maksimalt 3 mndr gamle:
1. S-IgE – gjerne inkludert relevante komponent analyser (f.eks. Ara h2/h8 ved spørsmål om peanøttallergi, Cora 1, Cora 9, Cora 14 ved hasselnøttallergi og ovomucoid ved egg-allergi.)
2. Prikktest – inkludert resultat av histamin kontroll.
Spirometri med reversibilitetstest
Andre atopiske sykdommer, evt behandling av disse (eksem, astma), og bekreftelse på at disse er velkontrollert.
Faste medisiner
Andre sykdommer som kan gjøre gjennomføring av kostprovokasjon utfordrende.
Annen relevant informasjon