Matvareallergi og matvareoverfølsomhet hos barn og unge
Matvareprovokasjoner er den eneste metoden hvor vi med stor sikkerhet kan stille diagnosen matvareoverfølsomhet/matallergi, og er dermed regnet som gullstandard i utredningen av matvareallergi.
Utredning
Matvareprovokasjoner utføres for å avklare toleranse mot enkelte matvarer.
Behandling
Matvareprovokasjoner/matvareutvidelser utføres som dagbehandling i trygge rammer. Provokasjonene utføres av sykepleier og matvaren gis vanligvis i opptrappende doser. Provokasjonen foregår under overvåking for raskt å kunne oppdage reaksjoner og med akuttberedskap for behandling av eventuelle alvorlige reaksjoner.
Matvareprovokasjoner gjøres som:
- Åpen provokasjon. Her vet både barnet/ungdommen, foreldre og helsepersonell hvilken matvare som gis.
Enkel blind provokasjon. Provokasjonen går over to dager, oftest etter hverandre, hvor barnet/ungdommen får maten som skal undersøkes (aktiv dag) og den andre dagen mat som smaker likt, men ikke inneholder den aktuelle matvaren (placebo dag). Barnet/ungdommen får først etter at undersøkelsen er gjennomført vite hvilken dag som var aktiv dag, mens helsepersonellet har visst dette.
Dobbelt blind provokasjon. Provokasjonen går over to dager, oftest etter hverandre hvor barnet/ungdommen en dag får matvaren som skal undersøkes (aktiv dag) og den andre dagen mat som smaker likt, men ikke inneholder den aktuelle matvaren (placebo dag). Hverken barnet/ungdommen eller helsepersonellet får vite hvilken dag som er aktiv dag før etter at provokasjonen er gjennomført.
Matvareutvidelser. Utføres hvis foreldre av ulike årsaker ikke innfører enkelte matvarer hjemme. Flere matvarer kan testes ut på samme dag og det er vanligvis ikke behov for opptrapping i doser.
- Dobbel blind provokasjon på melk/gluten i hjemmet. Denne metoden brukes dersom man mistenker at symptomene kommer sent, eller etter flere dagers eksponering. Barnet/ungdommen får da med en matpakke (oftest muffins) fra sykehuset som inneholder melk/gluten eller placebo, og spiser maten hjemme i 3 perioder à 5 dager. Familien registrerer selv symptomene hjemme. Tilslutt sammenliknes symptomene i de tre periodene, og man får avklart om plagene er knyttet til inntak av melk/gluten eller ikke.
Behandlingen av matvareallergi er å unngå den eller de matvarene som barnet eller ungdommen er allergisk eller overfølsom for. Dere får grundig informasjon om hvor matvaren finnes og ved behov om hvilke erstatningsprodukter dere bør bruke.
En viktig del av behandling av matvareallergier er også å introdusere i kosten de matvarene det er påvist toleranse for.
Oppfølging
Kontroller og nye provokasjoner blir avtalt for hvert enkelt barn/ungdom etter behov.
Kontakt
Rikshospitalet
Barneavdeling for allergi- og lungesykdommer
Oppmøtested
Rikshospitalet: Inngang Kvinner-Barn
Poliklinikken: E1, 1 etg, nederst til venstre etter inngang
Dagposten: E2, 2 etg, ta heis til andre etasje og gå til høyre mot E2
Ullevål sykehus: Barnesenteret, Bygg 9
Geilomo barnesykehus: Øyovegen 14, 3580 Geilo
Rikshospitalet
Sognsvannsveien 20
0372 Oslo