Mohs kirurgi
Mohs kirurgi er en spesiell type kirurgisk metode som benyttes for å fjerne visse typer av hudkreft. Vi behandler hudkreft av typen basalcellecarcinom lokalisert i ansiktet med Mohs kirurgi. Metoden innebærer at vi med stor presisjon og sikkerhet får fjernet alle hudkreftcellene. Kirurgien utføres i flere omganger (sekvenser) og vevsundersøkelse i mikroskop blir gjort mens du venter.
Før
- Spis frokost som du pleier på operasjonsdagen. Du skal ikke være fastende.
- Om du tar blodfortynnende medisin (for eksempel Marevan®, Albyl-E®, Plavix®, Eliquis®) må du informere oss i god tid. Øvrige medisiner skal du ta som vanlig.
- Hvis du har pacemaker eller en implanterbar hjertestarter (ICD), må du informere oss i god tid.
- Vi anbefaler at du ikke røyker på operasjonsdagen og i tiden såret skal gro. Røyking gjør at såret gror saktere og kan påvirke operasjonsresultatet negativt.
- Du skal dusje og vaske håret i forkant da du ikke kan forvente å få vasket håret den første uken etter operasjonen.
- Du skal ikke bruke sminke eller farget hudkrem i ansiktet på operasjonsdagen.
- For menn er det best å komme nybarbert, særlig er dette viktig i området der hudkreften er lokalisert. Bruk helst elektrisk barbermaskin for å unngå sår og rifter i huden.
- Planlegg transport til og fra sykehuset. Vi anbefaler at du ikke kjører bil selv hjem etter operasjonen. Avtale gjerne at noen kan kjøre deg, eller benytt offentlig transport
Under
Hudlegen undersøker deg før inngrepet, og markerer hudtumor før du får lokalbedøvelse i operasjonsområdet.
Når bedøvelsen virker, opererer vi bort synlig hudkreft. Et lite område med normalt vev blir også fjernet. Du får bandasjer over operasjonsområdet. Selve operasjonen varer vanligvis i 30 minutter.
På laboratoriet forbereder bioingeniøren hudvevet som er fjernet, før det undersøkes i mikroskop av hudlege og patolog. Disse forberedelsene tar 1-2 timer, og du venter på sykehuset i mellomtiden.
Det kan bli nødvendig med flere sekvenser av operasjoner og vevsundersøkelser i løpet av dagen. Vi vet ikke på forhånd hvor mange det blir, men de fleste tumorer er fjernet etter 1-3 sekvenser. Det kan være lang ventetid mellom hver operasjon og før du er ferdig behandlet, så sett av hele dagen.
Forsøk å gjøre ventetiden så behagelig som mulig. Ta gjerne med deg matpakke, drikke, og lesestoff eller lignende. Du får kaffe eller te på avdelingen.
Etter
Etter operasjonen kan du reise hjem. De fleste har ikke smerter, men ved behov kan du ta smertestillende i form av paracetamol tabletter (Paracet®, Panodil®). Vi anbefaler ikke smertestillende i form av Voltaren® eller Ibuprofen® etter operasjon.
Hjemtransport bør være planlagt på forhånd, se ovenfor.
Sykemelding vurderes individuelt og er avhengig av omfanget av operasjonen og type arbeid.
Du kan gjenoppta normal aktivitet etter operasjonen, men behold hvilepuls og unngå tunge løft i 1-2 uker etter operasjon.
Kontroller
Vi anbefaler å ikke legge for mye planer og ingen reiser de første 2 ukene etter operasjon på grunn av sårtilheling og kontroll på hudavdelingen. Første kontroll er etter en uke, da fjerner vi også som oftest stingene. Det kan bli nødvendig med flere kontroller, alt etter hvordan såret gror. Avsluttende kontroll gjennomføres etter 12 måneder.
Vær oppmerksom
Mulige bivirkninger og komplikasjoner
Det er alltid en risiko for blødning etter kirurgi. Avtal gjerne at du kan kontakte et familiemedlem eller en venn den første natten dersom noe skulle oppstå.
Ved operasjoner er det alltid en risiko for infeksjon. Hvis du får smerter, hevelse, varmefølelse eller pussdannelse under bandasjen, skal du ta kontakt med oss.
Noen kan etter operasjon få varig nerveskade, men dette er sjeldent. Mange opplever noe redusert følsomhet eller stikking i operasjonsområdet i etterkant.
Kommer jeg til å få arr?
- Såret gror av seg selv
- Såret sys sammen
- Såret blir lukket med en hudtransplantasjon eller en hudforflytning
Hudlegen vil velge den metoden som gir best og penest tilheling. I enkelte tilfeller kreves en mer avansert reparasjon, da får du en ny avtale på sykehuset.
Vær oppmerksom på
De som har hatt hudkreft har større risiko for å få nye hudforandringer. Du bør derfor kontrollere huden din selv regelmessig. Vær nøye med solbeskyttelse, da det er solens ultrafiolette stråler (UVA/UVB) som er den viktigste årsaken til hudkreft.