HELSENORGE
Seksjon for hudsykdommer

Mohs operasjon

Mohs kirurgi er en spesiell type kirurgi for å fjerne visse typer av hudkreft (basalcellekarsinom) i ansiktet. Metoden innebærer at vi med stor presisjon og sikkerhet får fjernet alle hudkreftcellene. Kirurgien utføres i flere omganger (sekvenser) og vevsundersøkelse i mikroskop blir gjort mens du venter.

Innledning

Henvisning og vurdering

Helsepersonell

Sjekkliste for henvisning - fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Helsepersonell

fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Før

Spis frokost som du pleier på operasjonsdagen. Du skal ikke være fastende.

Om du tar blodfortynnende medisin (Marevan, Albyl E, Plavix, Eliquis) må du informere oss i god tid. Øvrige medisiner skal du ta som vanlig.

Hvis du har pacemaker eller en implanterbar hjertestarter (ICD=implantable cardioverter-defibrillator), må du informere oss i god tid.

Røyking gjør at sår gror saktere og kan påvirke operasjonsresultatet negativt. Vi anbefaler at du ikke røyker på operasjonsdagen eller før sårene er grodd.

Du skal ikke bruke sminke eller kremer på operasjonsdagen. Dette gjelder hele ansiktet.
For menn er det best å komme nybarbert hvis du ikke har skjegg eller bart til vanlig. Bruk helst elektrisk barbermaskin for å unngå sår og rifter i huden.

Planlegg transport til og fra sykehuset. Du bør ikke kjøre bil selv etter operasjonen.

Under

Legen undersøker deg før inngrepet. Du vil få lokalbedøvelse i operasjonsområdet.

Når bedøvelsen virker, opererer vi bort synlig hudkreft. Et lite område med normalt vev blir også fjernet. Du får bandasjer over operasjonsområdet. Selve operasjonen varer vanligvis i 30 minutter.

Det vi har opererert bort kalles preparat. På laboratoriet forbereder bioingeniøren preparatet, og vevet undersøkes i mikroskop. Disse forberedelsene tar 1-2 timer, og du venter på sykehuset i mellomtiden. 

Det kan bli nødvendig med flere operasjoner (sekvenser) og vevsundersøkelser. Vi kan på forhånd ikke vite hvor mange sekvenser som trengs, men de fleste tumorer er fjernet etter 1-3 sekvenser. Det kan være lang ventetid mellom hver operasjon og før du er ferdig behandlet, så sett av hele dagen.

Forsøk å gjøre ventetiden så behagelig som mulig. Ta gjerne med deg matpakke og drikke. Det er en fordel å ta med lesestoff eller lignende. 

Etter

Etter operasjonen kan du reise hjem. De fleste har ikke vondt etterpå. Om du får smerter, er det som regel tilstrekkelig å ta paracetamol (Paracet®, Panodil® tabletter).

Vær oppmerksom

Mulige bivirkninger og komplikasjoner

Det er alltid en risiko for blødning etter kirurgi. Vi anbefaler at du har noen hos deg den første natten. 

Ved operasjoner er det alltid en risiko for infeksjon. Hvis du får smerter, hevelse, varmefølelse i huden nær operasjonsstedet, væsking eller pussdannelse under bandasjen, skal du ta kontakt med oss. Ring telefonnummer nederst på denne siden.

Noen kan etter operasjon få skade på nerve. Dette er sjeldent.

Kommer jeg til å få arr?

Ja, alle operasjoner gir arr. Etter operasjonen finnes flere muligheter:
  • Såret gror av seg selv
  • Såret sys sammen
  • Såret blir lukket med en hudtransplantasjon eller en hudforflytning
Legen vil velge den metoden som gir best og penest tilheling. I enkelte tilfeller vokser tumoren på en måte som krever en mer avansert kirurgisk reparasjon. Da får du en ny avtale på sykehuset.

Skal jeg til kontroll eller følges opp på noen måte?

Vanligvis kontrollerer vi operasjonsområdet etter omtrent en uke. Da fjerner vi også som oftest stingene. Det kan bli nødvendig med flere kontroller, alt etter hvordan såret (sårene) gror. Avsluttende kontroll gjennomføres etter 9 - 12 måneder.

Vær oppmerksom på

De som har hatt hudkreft har større risiko for å få nye hudforandringer. Du bør derfor kontrollere huden din selv regelmessig. Vær nøye med solbeskyttelse, da det er solens ultrafiolette stråler (UVA/UVB) som er den viktigste årsaken til hudkreft.

Kontaktinformasjon

Fant du det du lette etter?