Nerverekonstruksjon ved fødselsrelatert plexus brachialisskade
Under en fødsel hvor det oppstår komplikasjoner kan nervene i nakken (plexus brachialis) hos barnet skades. Det kalles en fødselsrelatert plexus brachialisskade. Nerverekonstruksjon er en operasjon av en skadet nerve.
Vi vurderer om barnet trenger operasjon ved å se om barnet selv klarer å bøye albuen ved tre måneders alder. Barnet må derfor bli henvist ved to måneders alder slik at vi har tid til å planlegge for denne kontrollen.
Dersom vi ikke kan se at barnet klarer å bøye albuen vil vi søke barnet inn til operasjon.
Før
Dere vil bli kalt inn til kontroll en uke før planlagt operasjon. Ved denne kontrollen vil vi på nytt undersøke barnets evne til selv å bøye albueleddet. Hvis barnet fortsatt ikke kan bøye albuen gjennomfører vi operasjonen som planlagt.
Dere kommer til innleggelse dagen før operasjonen, hvor dere vil få grundig informasjon om operasjonen og hva som skal skje videre. Ergoterapeut ved plexusteamet tilpasser en nakkekrage som barnet skal bruke i to til tre uker etter inngrepet.
Det er lurt å velge klær som ikke må trekkes over hodet. Noen barn kan føle seg lit utilpasse når nakkekragen tilpasses, spesielt fordi de ikke liker å bli holdt, men dette går som regel helt fint.
Dere vil få muntlig og skriftlig informasjon om bruk av nakkekragen.
Under
Operasjonen gjennomføres i narkose og tar cirka 2 - 4 timer.
Vanligvis vil vi operere den skadede nerven ved bruk av nervegraft. Et nervegraft består av nervevev hentet fra et annet sted i kroppen. Den vanligste nerven som anvendes er Suralisnerven; en hudnerve i leggen, som gir hudfølelse til et lite område på fotryggen. Nervegraftet fungerer som en skjøteledning mellom friske nerveender etter at skadet nervevev er fjernet, og tillater deretter nerven å vokse ut igjen via denne overgangen. I sjeldne tilfeller vil vi sy nerveendene sammen igjen.
En kirurg setter nakkekragen på barnet på operasjonsstuen.
Etter
Ergoterapeuten vil komme innom sengeposten for å sjekke nakkekragen samme dag eller dagen etter operasjonen. Det er viktig at dere er trygge på å ta denne av og på. Det er ingen restriksjoner for aktiv bevegelse så lenge nakkekragen er på, men drag i operert arm skal unngås så lenge nakkekragen er på. For å forhindre dette kan det være lurt å ha armen innenfor bodyen på dagtid. Vent med passiv tøying av armen til etter den første kontrollen på poliklinikken.
Barnet kalles inn til en sårkontroll på poliklinikken to til tre uker etter operasjon. Da tar vi av nakkekragen, og dere kan da gjenoppta daglige tøyninger av skulder, albue, underarm og hånd/håndledd.
Det er lite smerter forbundet med denne operasjonen, men dere vil få resept på Paracet som brukes etter legens anbefaling/ved behov.
Det vil ta seks måneder til ett år før dere ser resultat av operasjonen. Til å begynne med er det ikke uvanlig at barnet har mindre bevegelsesutslag i armen enn før. Dere vil få instruksjon i aktuelle øvelser av ergoterapeut/fysioterapeut på sykehuset. Hjemme skal barnet stimuleres til bruk av armen. Dersom barnet ikke allerede er i oppfølging av fysioterapeut på hjemstedet, vil barnet henvises til dette.
Dere vil kalles inn til kontroll hos operatør på poliklinikken cirka seks måneder etter operasjonen. Ett år etter operasjonen blir dere kalt inn til kontroll på tverrfaglig plexusklinikk, hvor også ergoterapeut og fysioterapeut er tilstede.
Videre vil barnet følges opp med årlige kontroller frem til 3 års alder. Deretter vil det være kontroller hvert eller annen hvert år frem til barnet er ferdig utvokst. Dette kan avvike dersom barnet trenger annen kirurgi underveis.
Kontakt
Rikshospitalet
Seksjon for hånd- og mikrokirurgi – Rikshospitalet
Oppmøtested
Voksne som skal opereres skal møte opp på Ortopedisk sengepost, Rikshospitalet, C5, 3. etasje
Barn som skal opereres skal møte opp på Kirurgisk avdeling for barn, Rikshospitalet, C6, 3. etasje.
Rikshospitalet
Sognsvannsveien 20
0372 Oslo