Pachyonychia congenita (PC)
Pachyonychia congenita (PC) er en meget sjelden hudtilstand. Tilstanden er arvelig, og rammer først og fremst hud, negler, hår og slimhinner. Behandlingen består i å lindre symptomer og plager, og legge til rette for en mest mulig normal hverdag. Alvorlighetsgraden varierer fra person til person, også innen samme familie. Tilstanden er ikke smittsom.
Utredning
Det er vanligvis negleforandringene, som ses allerede i nyfødtperioden, som gjør at diagnosen stilles. Fordi tilstanden har flere likhetstegn med Clouston syndrom (en form for iktyose), kan det være vanskelig å stille riktig diagnose, men diagnosen kan bekreftes ved gentest.
Behandling
Selv om pachyonychia congenita ikke kan kureres, vil forebygging og behandling til en viss grad lindre symptomer og plager.
Ofte er det blemmer, sårhet og fortykkede hudområder på fotsåler og i hender som er mest plagsomme og smertefulle. Det er viktig å prioritere gode sårbehandlingsrutiner ved skånsomt å fjerne fortykket hud. Mange foretrekker å bløte opp huden før de fjerner den med en skalpell eller lignende.
Sko og såler
Avlastende skotøy og såler vil kunne redusere trykket på fotsålene og oppleves behagelig. En ortopediingeniør kan tilpasse sko og såler.
Tiltak for å redusere fotsvette, som for eksempel absorberende såler, kan forebygge sårdannelser.
Tilrettelegging ved fysisk aktivitet
For de fleste med PC vil det være nødvendig med tilrettelegging i sammenheng med fysisk aktivitet. Noen ganger kan aktivitet føre til økt smerteopplevelse, andre ganger er det vanskelig å finne noen sammenheng. Det er store variasjoner fra dag til dag, men mange barn opplever det problematisk å delta i aktiviteter på lik linje med andre.
Oppfølging
Når et barn får diagnosen PC, kan det oppleves som krevende og utfordrende for foreldrene. Siden tilstanden er såpass sjelden, kan mange ha ventet lenge på å få fastsatt den, og oppleve det som en lettelse å endelig få en diagnose å støtte seg til.
I den første fasen er det viktig at foreldrene får kontakt med helsepersonell som har erfaring og kunnskap om diagnosen og behandlingen. Informasjon om hvordan diagnosen kan påvirke barnets utvikling og familiens hverdag, kan være til god hjelp.