Rotasjonsosteotomi av overarmsbeinet og spolebeinet
Operasjon med rotasjonsosteotomi av overarmsbeinet (humerus) eller spolebeinet (radius) kan være aktuelt for barn med fødselsrelatert plexus brachialisskade som har stramhet og/eller feilstillinger i ett ledd, slik at rotasjonen i skulderen eller underarmen er begrenset.
Fødselsrelatert plexus brachialisskade
Grunner til feilstilling/stramhet
Stramhet/feilstillingen kan være en direkte følge av nerveskaden eller oppstå i etterkant av tidligere kirurgiske inngrep.
Målet med operasjonen
Målet med operasjonen er å gjenopprette en mer funksjonell bevegelighet i armen, noe som vil gjøre det lettere å bruke den i hverdagen.
En rotasjonsosteotomi utføres ved å dele den berørte knokkelen i to, rotere den og feste den i ønsket stilling med en plate og skruer. Dette innebærer en kontrollert bruddprosess på knokkelen, som deretter vil gro sammen igjen på samme måte og med samme tidsintervall som ved en vanlig bruddskade.
Før
Hvordan kan vi forberede oss?
Dere vil få innkalling til operasjon tre uker før inngrepet, og barnet vil bli lagt inn på sykehuset dagen før operasjonen. En pårørende kan være med barnet under hele sykehusoppholdet. Dere må regne med å være innlagt i totalt tre dager.
For å oppnå best mulig resultat anbefales det at barnet følges tett opp av fysioterapeut på hjemstedet, fra omtrent seks uker etter operasjonen og i flere måneder framover. Vi anbefaler derfor at barnet er tilknyttet en behandler på hjemstedet i god tid før operasjonen. Terapeutene i plexusteamet vil kontakte fysioterapeuten for å informere om behandling og rehabilitering.
Hvordan foregår behandlingen?
Ved innleggelse vil dere bli møtt av ortoped, ergoterapeut og fysioterapeut fra plexusteamet for samtale og pre-operativ kartlegging av armfunksjon og smerte. Dere vil også møte sykepleiere og anestesilege. Dere vil få grundig informasjon om hva som skal skje før operasjonen, under og etter operasjonen.
I tillegg kan dere bli bedt om å svare på utvalgte spørreskjema.
Faste
Før operasjonen/undersøkelsen må barnet faste. Hvis barnet ikke møter fastende, kan det hende vi må avlyse/utsette timen.
De siste 6 timene før operasjon/undersøkelse skal ikke barnet spise mat eller drikke melk/melkeprodukter. Spedbarn kan få morsmelkerstatning inntil 4 timer før, og morsmelk inntil 3 timer før. De siste 2 timene skal barnet unngå drops og tyggegummi, snus og røyk, fordi dette kan øke mageinnhold og magesyre. Barnet kan drikke klare væsker frem til 1 time før operasjon/undersøkelser: Vann, saft, juice uten fruktkjøtt, brus, te og kaffe uten melk. Barnet kan pusse tenner og skylle munnen når som helst.
- Mat og melk/melkeprodukter: Stoppes 6 timer før
- Morsmelkerstatning: Stoppes 4 timer før
- Morsmelk: Stoppes 3 timer før
- Drops og tyggegummi, røyk og snus: Stoppes 2 timer før
- Klare væsker: Stoppes 1 time før
Hvis barnet likevel har spist eller drukket utenom de tidene som står her må personalet få vite det.
Strengere regler kan være nødvendig for noen. Det får dere i så fall beskjed om.
Gjør det vondt?
Det kan gjøre litt vondt i armen etter operasjonen. Dere vil få tett oppfølging av lege og sykepleier gjennom hele innleggelsen som passer på at barnet er godt smertestilt. Behovet for reseptbelagte eller reseptfrie medisiner etter hjemreise bestemmes i samråd med ortoped.
Under
Selve operasjonen utføres under full narkose og tar omtrent en og en halv time.
- Rotasjonsosteotomi av overarmsbenet (humerus): Fysioterapeuten vil tilpasse en fatle som skal brukes frem til bruddet er grodd, vanligvis etter ca. 5-6 uker.
- Rotasjonsosteotomi av underarmsbeinet (radius): Etter operasjonen legges det på en gips på operasjonsstuen. Denne skal brukes i ca. seks uker. Fatle tilpasses av fysioterapeuten på sengeposten.
Etter
Etter operasjonen vil barnet bli liggende på oppvåkningsavdelingen i noen timer før vi kjører barnet tilbake til sengeposten. Vi gir en én enkelt dose med plexusbedøvelse for smertelindring.
Fysioterapi
Mens barnet er innlagt på sykehuset, vil dere få tilsyn av fysioterapeut en til to ganger om dagen, eller etter behov. Dere skal trene på av- og påkledning inkludert bruk av fatle, samt enkle øvelser for operasjonsnære ledd fram til bruddet er grodd og skulderen/underarmen er stabil nok. Fysioterapeuten vil også kontrollere eventuelt anlagt gips og sørge for at den ikke er for stram. Det vil bli tatt kontakt med fysioterapeuten lokalt for informasjon om videre oppfølging.
Restriksjoner
Rotasjonsosteotomi av overarm (humerus)
Barnet skal unngå å løfte armen opp og ut fra kroppen, samt å rotere skulderen utover så lenge osteotomien ikke er grodd. I samme periode skal barnet unngå å belaste armen, samt aktivitet hvor det er fare for slag/støt og fall.
Rotasjonsosteotomi av underarm
Barnet skal unngå å belaste operert arm, samt aktiviteter hvor det er fare for slag/støt og fall fram til osteotomien er grodd.
Barnet kan gå i barnehage/på skole så fort allmenntilstanden tillater dette.
Må barnet ta medisiner?
Noen har behov for smertestillende etter hjemreise. Behovet for reseptbelagte eller reseptfrie medisiner blir bestemt i samråd med ortoped. Reseptbelagte medisiner blir skrevet ut elektronisk og kan hentes på alle apotek. Husk å ta med legitimasjon.
Skal vi komme til kontroller eller følges opp på noen måte?
Barn som har gjennomgått rotasjonsosteotomi av overarmen (humerus), blir innkalt til en kontroll på poliklinikken etter to til tre uker for sårkontroll og sårskift, samt en kontroll hos fysioterapeut.
Dere blir også innkalt til en poliklinisk kontroll med et to-dagers treningsopphold fem til seks uker etter operasjonen. Røntgenundersøkelse av overarmen/underarmen vil bli gjennomført. Ved god tilheling av osteotomien kan barnet gjenoppta vanlig aktivitet.
Videre oppfølging
Dere vil få innkalling til ytterligere kontroll på den tverrfaglig plexusklinikk ett år etter operasjonen for å sikre tilfredsstillende armfunksjon i etterkant av kirurgien. Videre behandlingsintensitet hos lokal fysioterapeut etter de første seks månedene vil bli vurdert individuelt.
Kontakt
Rikshospitalet
Seksjon for hånd- og mikrokirurgi – Rikshospitalet
Oppmøtested
Voksne som skal opereres skal møte opp på Ortopedisk sengepost, Rikshospitalet, C5, 3. etasje.
Barn som skal opereres skal møte opp på Kirurgisk avdeling for barn, Rikshospitalet, C6, 3. etasje.
Rikshospitalet
Sognsvannsveien 20
0372 Oslo