Behandling
Skoliose hos barn - fysioterapi etter operasjon (under 10 år)
Operasjon med vekststenger gjøres for å rette opp skjevheter i ryggen hos barn. Etterpå er fysioterapi en viktig del av behandlingen.
Fysioterapeuten kommer inn første dag etter operasjonen, og målet er da å trygge barn og pårørende på mobilisering og forflytning.
Henvisning og vurdering
Ved mistanke om skjevhet i ryggen kan egen lege kontaktes. Barn under 10 år som har fått diagnostisert skjevhet i ryggen skal henvises til vurdering ved Oslo universitetssykehus, Rikshospitalet. Dette sykehuset har nasjonal behandlingstjeneste for dette.
Videre oppfølging og behandling skjer i utgangspunktet ved Oslo universitetssykehus, Rikshospitalet. Enkelte pasienter kan i samråd med Rikshospitalet følges opp ved eget sykehus.
Henvisninger til Oslo universitetssykehus sendes til henvisningsmottaket
Vi oppfordrer til å leve familie- og hverdagslivet så normalt som mulig i ventetiden frem til henvisningen er behandlet og barnet har fått time til vurdering og behandling på sykehuset.
Før
Barnet og foresatte møter dagen før operasjonen til en samtale med kirurg, sykepleier, anestisi og fysioterapeut. Dette kalles en "preoperativ samtale", og her gis det informasjon om operasjonen, postoperativt forløp, restriksjoner og andre relevante tema.
Målet med preoperativ samtale med fysioterapeuten er å
- informere pasienten om forventet forløp, plan for fysioterapi under oppholdet, eventuelle restriksjoner,
- innhente opplysninger om pasienten; funksjonsnivå, smerter, lungestatus, eventuelle hjelpemidler, navn/tlf nummer til lokal fysioterapeut, og
- svare på spørsmål fra pasient og pårørende.
Under
Det er ingen restriksjoner på bevegelse etter operasjonen. Derfor blir barnet oppfordret til å bevege på armer og ben selv.
Med utgangspunkt i barnets funksjonsnivå før operasjon, vil fysioterapeuten forsøke å få barnet til å komme opp i sittende stilling, stå eller gå, dagen etter operasjonen. Behovet for hjelp med forflytning og hjelpemidler blir vurdert fortløpende.
Behov for lungefysioterapi blir vurdert i hvert enkelt tilfelle, og tiltak blir satt i gang der det er nødvendig.
Hvor lenge varer behandlingen?
Fysioterapeuten kommer 1-2 ganger daglig. Ved første operasjon vil barnet være inneliggende 3-5 dager før hjemreise.
Gjør det vondt?
Forflytning kan de første dagene etter innsetting av vekststenger være forbundet med noe smerter. Smertestillende blir gitt i samarbeid med sykepleier.
Skole og barnehage
Noen barn blir på sykehuset i så lang tid at det går ut ut over skolegangen. Da er det viktig å sjekke ut tilbudet på sykehuset der du er, om det finnes sykehusskole eller en pedagog som kan følge opp barnet.
Etter
Det er i utgangspunktet ikke behov for oppfølging av fysioterapeut på hjemstedet i forbindelse med operasjonen, men dersom barnet behandles av andre grunner, kan dette fortsette som tidligere.
Hvis barnet følges opp av en fysioterapeut lokalt, vil fysioterapeuten fra sykehuset kontakte den lokale fysioterapeuten og informere om oppholdet på sykehuset. Anbefalinger om videre oppfølgning av barnet inngår også i denne kontakten mellom fagfolkene.
Forholdsregler
For de fleste barn vil det ikke være behov for å begrense fysisk aktivitet etter operasjon med vekststenger, men aktivitetsnivå bør tilpasses. I utgangspunktet skal barnet kun unngå aktiviteter med stor risiko for direkte skade (traume) mot ryggen de første 3 månedene etter inngrepet.
Det er viktig at barnet ikke reduserer aktivitetsnivået mer enn nødvendig, men i dialogen med de foresatte bør en forsøke å avdekke eventuelle aktiviteter der det kan være risiko for traume mot ryggen.
Barnet bør
- unngå harde støt, og forsert rotasjon, og
- være forsiktig og unngå slag mot ryggen ved idrett/gymnastikk.
Vekststavene ligger ganske overfladisk under huden, og kan gi smerter ved støt eller slag mot ryggen.
Vær oppmerksom
Det er ingen fare forbundet med selve fysioterapien etter operasjonen.
Kontakt
Rikshospitalet
Seksjon for ortopedisk rehabilitering – Rikshospitalet
Oppmøtested
Fysio-ergoterapi ortopedisk: D7, 3 etasje. Oppgang D4. Følg skilting til D7, 3. etasje.
Barneergo: E2, 2. etasje. Følg skilting til Barneergoterapi.
Rikshospitalet
Sognsvannsveien 20
0372 Oslo