Skoliose hos barn - gipsbehandling
Ryggskjevhet hos barn under fire år vil for mange bli bedre uten behandling, sannsynligvis hos cirka 50 prosent. Noen skolioser er imidlertid så store at de må behandles.
Gipsbehandling er den mest aktuelle behandlingen for de små barna, de under 4 år. Det finnes imidlertid tilstander hvor korsett eller en observasjon samlet sett vil være et bedre alternativ.
Henvisning og vurdering
Ved mistanke om skjevhet i ryggen kan egen lege kontaktes. Barn under 10 år som har fått diagnostisert skjevhet i ryggen skal henvises til vurdering ved Oslo universitetssykehus, Rikshospitalet. Dette sykehuset har nasjonal behandlingstjeneste for dette.
Videre oppfølging og behandling skjer i utgangspunktet ved Oslo universitetssykehus, Rikshospitalet. Enkelte pasienter kan i samråd med Rikshospitalet følges opp ved eget sykehus.
Henvisninger til Oslo universitetssykehus sendes til henvisningsmottaket
Vi oppfordrer til å leve familie- og hverdagslivet så normalt som mulig i ventetiden frem til henvisningen er behandlet og barnet har fått time til vurdering og behandling på sykehuset.
Før
Barnet og foresatte må regne med at det å få lagt på gipsen kan ta 2 - 3 dager.
Vanligvis kommer dere inn dagen før gipsen skal legges på. Dere møter opp på sykehuset etter avtale, og blir tatt imot av sykepleier eller hjelpepleier på sengeposten. De vil ha en innkomstsamtale med dere, hvor barnets behov vil bli kartlagt og dere vil få praktisk informasjon om oppholdet.
Barnet vil bli veid og målt og det blir gjort undersøkelser som for eksempel røntgen, dersom dette er nødvendig. Dere vil også møte anestesilege, kirurg og fysioterapeut i løpet av dagen.
Faste
Gipsen legges på mens barnet er i narkose. Derfor må barnet faste i forkant. Det betyr at barnet ikke kan spise, drikke, tygge tyggegummi/drops. Magesekken til barnet må være tom for at ikke mat eller væske skal komme over i lungene under narkosen.
Med mindre annet er avtalt gjelder følgende: Barnet kan drikke klare væsker (vann, saft, juice uten fruktkjøtt) inntil 1 time før operasjon. Barnet kan få morsmelk/-erstatning inntil 4 timer før operasjon. Barnet skal ikke spise fast føde eller drikke melk i 6 timer før gipsingen.
Under
Vanligvis blir de yngste barna fulgt til operasjonssalen for gipsing fra kl 08:00 om morgenen. Dere vil få beskjed om tidspunkt for narkosen så fort operasjonsprogrammet er klart. En foresatt får følge barnet opp til operasjonsstuen og vil kunne være hos barnet til det har fått narkose. En fra sengeposten vil følge dere.
Ved gipsbehandling strekkes ryggsøylen til barnet slik at skoliosekurven reduseres. Overkroppen gipses i denne stillingen mens barnet er i narkose. Målet med dette er reduksjon av skoliosen samtidig som man forsøker å hindre videre forverring.
Gipsen legges vanligvis fra hoftekammen til under armhulene. Gipsen lages med et hull til magen for å sikre at barnet kan puste uhindret. For noen barn er det også være aktuelt å lage et hull i gipsen på ryggsiden for å hjelpe ytterligere til med å redusere skoliosen.
Gipsen fôres med vatt mot barnets kropp for å hindre sårdannelse og sikre jevnt trykk mot brystkassen.
Når barnet er ferdig behandlet blir det flyttet fra operasjonsstuen til postoperativ avdeling for oppvåkning. En pårørende får komme opp til barnet og være tilstede til barnet våkner. Deretter blir barnet overført tilbake på sengeposten, og det er vanligvis en sykepleier som henter dere.
På sengeposten skal barnet få tid til å hente seg inn etter narkosen. Barnet skal få mat og drikke om det ønsker det. Gipsen vil bli sjekket for å se om den må klippes/tilpasses, spesielt under armer og ved hoftekammene.
Dere får informasjon om hvordan dere skal forholde dere til sikring i bilsete med gipsen. I tilegg vil dere vil bli gjort oppmerksomme på mulig ubehag for barnet og eventuell sårdannelser hvis gipsen gnager.
Legen vil komme innom dere i løpet av dagen og gi dere beskjed om når dere får reise hjem. Ved utreise vil dere få med nødvendige papirer, som for eksempel informasjon om pleiepenger og beskjed om neste kontroll/innleggelse.
Etter
Så lenge barnet har gips kan det ikke dusje eller bade.
Sårdannelse og ubehag under armene og på hoftekammene er en kjent komplikasjon som foreldrene må være observante på.
Barnet og foresatte kalles inn til oppfølging. Gipsen skiftes hver 2. til 4. måned avhengig av barnets alder og effekt av behandlingen. Gipsbehandlingen vil vare frem til skoliosen er redusert nok til at barnet kan gå over til annen behandling, som vanligvis er korsett.
Gipsbehandling av skoliose vil for noen barn rette ut skoliosen, for andre vil det være et middel for å utsette operasjon, til barnet blir større.
Skole og barnehage
Noen barn blir på sykehuset i så lang tid at det går ut ut over skolegangen. Da er det viktig å sjekke ut tilbudet på sykehuset der du er, om det finnes sykehusskole eller en pedagog som kan følge opp barnet.
Spør oss på sykehuset hvordan et pedagogisk tilbud kan tas i vare på best måte, i samarbeid med skole eller barnehage på hjemstedet til barnet. Ved Oslo universitetssykehus er det skoletilbud for barn flere steder, også på Rikshospitalet.
Vær oppmerksom
Det er ingen fare forbundet med gipsing, men noen får sår og ubehag, som beskrevet over.
Kontakt
Rikshospitalet
Seksjon for ryggdeformiteter – Rikshospitalet
Rikshospitalet
Sognsvannsveien 20
0372 Oslo