Trofoblastsykdom
Trofoblastsykdom er en fellesbetegnelse for svulster som oppstår i forbindelse med graviditet og utgår fra morkakevev. Sykdommen er svært sjelden og rammer kun et fåtall norske kvinner årlig. All behandling er sentralisert til Oslo universitetssykehus som behandler 7-10 kvinner i året.
Symptomer og årsaker
Trofoblastsvulstene kan være både godartede og ondartede. Blant de ondartede svulstene er det flere undergrupper.
Trofoblastcellene i morkaken produserer hormonet hCG, som er tilstede i blodet under hele graviditeten. Påvisning av hCG brukes i graviditetstest. Etter overstått fødsel eller abort vil hCG-verdien i blodet falle og forsvinne helt i løpet av få uker. Ved utvikling av trofoblastsykdom vil imidlertid hCG-verdien forbli forhøyet og øke. hCG er således en god indikator på trofoblastsvulst, og vil bli regelmessig målt under hele behandlingsperioden.
Utredning
- Gynekologisk undersøkelse med vaginal ultralyd
- CT av bekken og mageregion (abdomen) og eventuelt ultralyd
- Røntgen og CT av lungene
- Blodprøver, hCG tas som hurtigsvar
Behandling
Takket være cellegift kan ondartet trofoblastsykdom nesten bestandig helbredes, selv med spredning til andre steder i kroppen.
Oppfølging
Etter behandlingen er det viktig med et fast kontrollopplegg i ca. et år for å sjekke at hCG-verdien holder seg normal (under 1). hCG kontrolleres med en blodprøve.
Kontakt
Radiumhospitalet
Seksjon for gynekologisk kreftbehandling
Oppmøtested
Radiumhospitalet
Avdeling for gynekologisk kreft
Sengepost og poliklinikk
3. etg.
Radiumhospitalet
Ullernchausseen 70
0379 Oslo