Veneport (VAP
Veneport (VAP) er en type kateter som brukes til å gi medisiner og væske.
Den består av et lite kammer som opereres inn under huden på brystet. Kammeret har et tynt kateter/slange som går til en av de store blodårene og er et lukket system som gir svært god tilgang til blodbanen. Veneport opereres inn like under kragebenet og dette gjøres i lokalbedøvelse. Når dette er grodd kan man kun kjenne veneporten som en liten forhøyning under huden.
Når du skal få væske eller medisiner i veneporten stikkes en tynn nål inn i kammeret på veneporten. Nålen kobles til et infusjonssett. Etter at infusjonen er ferdig fjernes nålen igjen. Selve stikkeprosedyren skal gjøres sterilt. Membranet i kammeret tåler ca 2000 stikk.
Hvorfor gjennomføres behandlingen?
En veneport egner seg godt dersom det er snakk om en langvarig behandling som medfører hyppige blodprøver, administrering av medisiner eller væske/næring. Du kan ha den i flere år dersom det er nødvendig.
Hvordan kan jeg forberede meg?
Faste
Før operasjonen/undersøkelsen må du faste. Hvis du ikke møter fastende, kan det hende vi må avlyse/utsette timen.
De siste 6 timene før operasjon/undersøkelse skal du ikke spise mat eller drikke melk/melkeprodukter. De siste 2 timene skal du unngå drops og tyggegummi, snus og røyk, fordi dette kan øke mageinnhold og magesyre. Frem til 2 timer før kan du drikke klare væsker: Vann, saft, juice uten fruktkjøtt, brus, te og kaffe uten melk. Du kan svelge medisiner med et lite glass vann inntil 1 time før. Du kan pusse tenner og skylle munnen når som helst.
- Mat og melk/melkeprodukter: Stoppes 6 timer før
- Klare væsker, drops og tyggegummi, snus og røyk: Stoppes 2 timer før
Hvis du likevel har spist eller drukket utenom de tidene som står her må personalet få vite det. Før enkelte inngrep skal du drikke en bestemt mengde næringsdrikk.
Hvis andre regler gjelder for deg, vil du få beskjed om dette
Under
Selve inngrepet utføres i lokalbedøvelse på en operasjonssal.
Gjør det vondt?
Det er vanligvis lite smerter i forbindelse med inngrepet bortsett fra selve stikkene i forbindelse med at vi setter lokalbedøvelsen.
Hvor lenge varer behandlingen?
Selve inngrepet tar cirka 30 minutter.
Etter
Hva skjer etterpå?
Hvis du ikke er innlagt av andre årsaker kan du vanligvis reise hjem igjen etter noen timer.
Forholdsregler
For å hindre at veneporten går tett, er det egne rutiner for skylling av VAP etter bruk. Dette vil du få informasjon om i forbindelse med inngrepet.
Kontroll - oppfølging
Det er viktig at den/de som skal håndtere veneporten er vant med prosedyrene for riktig bruk. Dette må tilrettelegges i hvert enkelt tilfelle avhengig av om det er sykehuspersonale, hjemmesykepleien eller du selv som administrerer bruken av veneporten.
Vær oppmerksom
Dersom såret over veneporten blir rødt, hovent eller smertefullt må du ta kontakt med din egen lege eller avdelingen som har utført inngrepet slik at man får kontrollert såret og om det har utviklet seg en infeksjon.
Kontakt
Rikshospitalet
Seksjon for transplantasjonskirurgi
Oppmøtested
Transplantasjonskirurgisk sengepost: Avsnitt C3, 4. etasje:
Du går inn hovedinngang/resepsjon, følger glassgaten nedover til venstre og går inn i oppgang D3. Her tar du trappen eller heisen opp i 4. etasje. Sengeposten ligger på andre siden av glassbroen og er merket ”Transplantasjonskirurgisk sengepost”.

Rikshospitalet
Sognsvannsveien 20
0372 Oslo