Behandling
FACT (fleksibel aktiv oppsøkende behandling) ved FACT i Søndre Oslo DPS
FACT (Flexible Assertive Community Treatment) står for fleksibel aktivt oppsøkende behandling der du bor og oppholder deg. Behandlingen er et tilbud til deg som har alvorlig psykisk lidelse og/eller rusmiddelproblemer, og som trenger hjelp på flere områder i livet. Dette kan være knyttet til bolig, økonomi, arbeid eller utdanning og sosialt nettverk. FACT gir det meste av oppfølgingen og behandlingen du trenger via et tverrfaglig team. Teamet består av psykolog, psykiater, sykepleier, sosionom, erfaringskonsulent (brukerspesialist), russpesialist og jobbspesialist. Behandling og oppfølging flyttes ut av kontoret og til hjemmet og nærmiljøet.
Du som er i målgruppa til FACT har ofte behov for hjelp og bistand fra mange instanser. Du har kanskje ikke hatt tilstrekkelig nytte av de ordinære tjenestene. Du kan ha opplevd at det er mange instanser å forholde seg til, som ikke er samkjørte. Det kan være vanskelig å møte opp til avtaler. Du opplever at du har behov for langvarig og samordnet hjelp og oppfølging fra flere tjenester og fagpersoner.
FACT skal på ulike måter bidra til at du som er i målgruppa kan leve livet ditt så godt som mulig i samfunnet. FACT-teamet skal sørge for helhetlig behandling og individuell oppfølging i tråd med dine behov og ønsker, i samarbeid med deg og dine pårørende.
I stedet for at du må forholde deg til mange instanser, skal du få de aller fleste tjenester fra teamet. I de tilfellene der andre tjenester bidrar, skal teamet koordinere disse og ha et overordnet ansvar for behandlingen og oppfølgingen.
Et FACT-team skal tilby:
- behandling og utredning etter faglige retningslinjer
- oppfølging av sykdoms- og symptomutvikling
- samtaleterapi
- behandling med medisiner og oppfølging av medisinbruk
- hjelp til å få riktig oppfølging av somatisk helse
- råd og veiledning når det gjelder bolig og økonomi
- støtte til å komme i ordinært arbeid eller utdanning
- praktisk hjelp i hjemmet og i hverdagen
- veiledning og opplæring til den enkelte bruker og pårørende
- støtte til å delta i aktivitetstilbud og fritidsaktiviteter
- støtte til kontakt med familie og sosialt nettverk
- koordinering av tjenester fra andre instanser
- hjelp til samarbeid med pårørende
Les mer om FACT-team (helsedirektoratet.no)
Henvisning og vurdering
- For å få behandling i FACT-team kreves henvisning fra psykolog eller lege, som oftest fastlegen.
- Personen det gjelder har rett til å medvirke i henvisningen. I pakkeforløpene finnes det råd og informasjon om hva en henvisning bør inneholde, både til psykisk helsevern og TSB:
- Psykiske lidelser (voksne) – Henvisning og start (helsedirektoratet.no)
- Rusbehandling (TSB) – Henvisning og start (helsedirektoratet.no)
- Mange har både psykiske lidelser og rusmiddelproblemer samtidig. Spesialisthelsetjenesten skal passe på å gi hjelp knyttet til både psykiske lidelser og rusmiddelproblemer.
- Henvisningen vurderes blant annet ut fra Helsedirektoratets prioriteringsveiledere:
Utredning
FACT-teamet utreder hva som er dine behov, mål og ønsker for behandling og oppfølging. Teamet skal sørge for god informasjon underveis i utredningen. Det kan være aktuelt å utrede ulike tema, som for eksempel:
- psykisk helse
- rusmiddelbruk
- kognitiv fungering
- fysisk helsetilstand
- bruk av medisiner
- traumatiske erfaringer
- fungering og mestring
- livssituasjon og levevaner
- familieforhold og sosialt nettverk
- bosituasjon
- økonomi
- skole/utdanning/arbeid og arbeidserfaring
- kulturbakgrunn og religion
Teamet skal også hente inn informasjon fra pårørende og tidligere utredninger i samråd med den det gjelder.
Teamet skal utarbeide en behandlingsplan sammen med deg. Planen skal inneholde en kort gjennomgang av resultatene fra utredningen, og en beskrivelse av dine behov, målsettinger og tiltak.
Hvis du ønsker det, kan planen også diskuteres og justeres i samråd med pårørende.
Behandling
FACT skal gi eit behandlingstilbod som er tilpassa ønska og behova dine. Det er viktig for teamet å formidle håp og rette merksemd mot meistringsområda og ressursane dine. FACT-teamet kan gi oppfølging utanfor kontoret: Heime, på arbeidsplassen, på kafé eller andre stader ein blir samde om.
Teamet samarbeider med deg for å finne rett oppfølging. I nokre periodar kan det vere behov for dagleg oppfølging, medan i andre periodar kan det halde med oppfølging sjeldnare.
FACT vekslar mellom regelmessig oppfølging og intensiv oppfølging, ut frå livssituasjon. I stabile periodar får ein regelmessig oppfølging frå ein hovudkontakt. I ustabile periodar får ein intensiv oppfølging frå heile teamet.
Teamet skal utarbeide ein kriseplan saman med deg. Ein kriseplan skal innehalde informasjon om tidlege teikn på ei krise, kva tiltak som skal bli sette i verk og kven som kan bli kontakta.
Behandlingstilbodet er ein kombinasjon av ulike behandlingsformer og er retta mot fleire område, som symptom på den psykiske lidinga, rusmiddelproblem, bustad, relasjonar til andre, økonomi, arbeid eller andre aktivitetar.
Dette kan vere samtaleterapi (til dømes kognitiv terapi), medikamentell behandling, rusbehandling (til dømes IDDT), eksponeringsterapi, musikkterapi, individuell jobbstøtte (IPS), støtte i bustad og sosial ferdigheitstrening.
Oppfølging
FACT er et langvarig behandlingstilbud. Du kan få oppfølging fra teamet over lang tid. Intensiteten på oppfølgingen vil variere ut fra dine behov.
Kontakt
OUS Mortensrud
FACT Oslo Sør
Oppmøtested
3. etasje.OUS Mortensrud
Helga Vaneks vei 6
1281 Oslo