Behandling
Kunstig hjertepumpe
Kunstig hjertepumpe VAD brukes som en avlastning av hjertet og som sirkulasjonsstøtte ved alvorlig hjertesvikt. Hjertepumpen assisterer hjertet med å pumpe blod rundt i kroppen. Et sviktende venstre pumpekammer (ventrikkel) blir avlastet ved at pumpen overtar hele eller deler av hjertets arbeid.
Kunstige hjertepumper brukes hos pasienter med hjertesvikt som fortsatt er ustabile til tross for optimal medikamentell behandling, pacemaker etc. Målet er bedret livskvalitet og mulighet for livsforlengelse ved å bedre sirkulasjonen.
Kunstig hjertepumpe kan opereres inn på pasienter som er aktuelle for hjertetransplantasjon, men som er for ustabile til å vente på et passende donorhjerte. Noen pasienter som har andre sykdommer som gjør hjertetransplantasjon uaktuelt, kan få kunstig hjertepumpe som varig behandling. Kunstig hjertepumpe kan også brukes hos pasienter der vi forventer bedring av hjertefunksjonen over tid slik at pumpen senere kan fjernes.
Før
Kunstige hjertepumper brukes ofte i situasjoner hvor det kan være vanskelig å få tid til å forberede seg. Du kan for eksempel være i en ustabil tilstand av hjertesvikt hvor det må handles raskt. Hvis situasjonen tillater det, vil legen diskutere behandlingsmuligheten med deg og dine pårørende slik at dere får anledning til å komme med motforestillinger og får litt tid til å venne dere til tanken.
Under
Operasjonen varer i 3-6 timer, og du får full narkose.
Brystkassen åpnes ved at brystbenet deles på langs. Du kobles til en hjerte-lungemaskin som overtar hjerte- og lungefunksjonen mens pumpen opereres inn.
Kirurgen syr fast en ring nederst på hjertet og lager deretter et hull. Pumpen festes i ringen og et rør fra pumpen sys fast på hovedpulsåren.
Det er hjertepumpen Abbott Heartmate III som blir operert inn i kroppen. Pumpen er koblet til en liten enhet som gir informasjon via en ledning. Ledningen går fra pumpen i hjertet ut gjennom huden på magen og er koblet til en kontrollenhet. Pumpen er avhengig av strømtilførsel og må alltid være koblet til batterier som pasienten bærer med seg eller strøm fra veggen.
Gjør det vondt?
Før operasjonen får du et beroligende medikament. På operasjonsstuen vil du kjenne at det legges inn tynne plastkanyler i blodårene. Alle andre prosedyrer skjer i full narkose.
Hvor lenge varer behandlingen?
Selve innleggelsen av pumpen tar sjelden mer enn tre timer. Medregnet forberedelse på operasjonsstuen med narkose, innleggelse av kanyler, åpning og lukking av brystkassen tar det ofte tre til seks timer.
Etter
Etter operasjonen blir du kjørt til Thoraxkirurgisk intensiv. Oppholdet der vil vare i 4-7 dager avhengig av hvor mye hjelp du trenger den første tiden. Når du er våken og kan puste selv, kobles respirator fra og pusterør i halsen fjernes. I tillegg vil det være drensslanger inn i operasjonsområdet og diverse overvåkingsutstyr.
De første dagene blir hjertesviktmedisiner gitt deg direkte i blodet. Når pusterøret er borte, kan du begynne å spise/drikke igjen. I tiden på intensiv vil det være svært kompetente intensivsykepleiere rundt deg hele tiden. I tillegg er det kirurger, hjertemedisinere, fysioterapeuter og andre faggrupper involvert i behandlingen.
Nærmeste familie kan komme på besøk under oppholdet på intensiv.
Etter intensivfasen flyttes du til Kardiologisk sengepost for videre opptrening. Oppholdet her varer mellom 4-6 uker. Når du er stabil og i stand til å håndtere pumpen selv bor du på pasienthotellet i noen uker før du skrives ut og kan reise hjem.
Kontroll og oppfølging
Det meste av opptreningen etter VAD innleggelse skjer på Kardiologisk sengepost. Fysioterapeuten vil legge opp et individuelt treningsprogram for den enkelte VAD pasient. VAD-koordinator lærer opp både deg og din nærmeste familie i hvordan pumpen fungerer, håndtering av praktiske gjøremål, hva du kan og ikke kan gjøre når du har en slik hjertepumpe. Det er individuelt hvor lang tid den enkelte vil trenge for å venne seg til livet med hjertepumpe og bli trygg nok til å fungere hjemme, men det vanlige er 4-8 uker.
På sykehuset vil vi jobbe for at du blir gradvis mer selvstendig. Opphold på pasienthotellet er siste stopp på veien hjem.
Etter utskriving vil det være regelmessige kontroller kombinert med kontroller på ditt lokale sykehus. De fleste kontroller vil bestå av blodtrykksmåling, vekt, blodprøver og sjekk av hjertepumpen. Cirka hver 3 måned vil det i tillegg bli gjort ultralyd og eventuelt trykkmålinger av hjertet og sykkeltest.
Alle i ditt nærmiljø (fastlege, fysioterapeut, hjemmesykepleie, skole, jobb, ambulansetjenesten, venner etc) som har behov for mer informasjon og veiledning i forhold til hjertepumpen, vil få tilbud om det fra VAD-koordinator. VAD-koordinator og personalet på Kardiologisk sengepost vil være tilgjengelig på telefon for deg og pårørende etter utskrivelse. Vakttelefonen på Kardiologisk sengepost er bemannet av en sykepleier døgnet rundt.
Vær oppmerksom
I løpet av de første døgnene på intensiv kan det være nødvendig å åpne operasjonssåret i brystkassen og fjerne blodansamlinger. Det kan ved alle typer VAD tilkomme komplikasjoner som hjerneslag eller infeksjon. Alle pasienter med VAD får blodfortynnende behandling. Forebyggende behandling mot infeksjon får du i intensivavdelingen.
Forholdsregler
Blodfortynnende behandling krever regelmessig blodprøve for å måle INR. Det kreves også regelmessig stell av området rundt ledningen som kommer ut av huden for å forebygge infeksjon.