Undersøkelse
Trykkmåling i hjernen (ICP-måling)
For å undersøke om det er høyt trykk i hodet, kan man gjøre en trykkmåling (ICP-måling) hvor det legges inn en liten trykkmåler (sensor) i hjernen. Dette er en undersøkelse som må gjøres før man tar stilling til eventuell behandling. Det er ingen behandling i seg selv.
Rundt hjernen og ryggmargen sirkulerer det hjernevæske (spinalvæske). Det produseres ny hjernevæske hele tiden og overflødig væske tømmes i blodkarene. Noen ganger, kan denne sirkulasjonen bli hindret av forskjellige grunner, som for eksempel:
Hydrocefalus
Utspiling av væskerommene i hjernen på grunn av hindret avløp for hjernevæsken, gjerne medfødt tilstand, men også som følgetilstand.
Idiopatisk normaltrykkshydrocefalus
Hydrocefalus uten kjent årsak.
Sekundær hydrocefalus
Hydrocefalus med kjent årsak. Kan nevnes: subaraknoidalblødning. Hodeskade og hjernekirurgi.
Idiopatisk intrakraniell hypertensjon
En tilstand som gir økt trykk i hjernen uten at det påvises strukturell årsak.
Shuntsvikt
Svikt i et allerede eksisterende (kirurgisk innlagt) system for drenasje av hjernevæske.
Arnold Chiari
Medfødt misdannelse som påvirker lillehjernens og hjernestammens funksjoner.
Symptomer kan være ustø gange, nedsatt hukommelse, hodepine, urinlekkasje og endret humør. For å undersøke om det er høyt trykk i hodet som forårsaker dette, kan man gjøre en ICP-måling (intrakraniell trykkmåling).
Før
- Dersom du bruker blodfortynnende medisiner, må du kontakte fastlegen din før innleggelse.
- Ta med gode innesko.
- Har du en pågående infeksjo,n må du ringe avdelingen eller ta kontakt med fastlegen din. Inngrepet må eventuelt utsettes.
- Før inngrepet må du følge avdelingens fasteprosedyre. Du skal også dusje og få ren seng kvelden før. Pleiepersonalet og lege vil snakke med deg før inngrepet. Du får da mer informasjon om hva som skal skje og du kan spørre om det du lurer på.
Under
Inngrepet skjer på operasjonsstua, i lokalbedøving. Trykkmålaren blir operert inn like over hårfestet, og det vil bli fjerna litt hår.
Etter innlegging av trykkmålaren blir du liggande tilkopla ei datamaskin i eitt døgn. (Somme gonger kan tida du ligg med trykkmålaren tilkopla datamaskin vere noko lenger). Du kan sitte i seng, men ikkje bevege deg fritt rundt på grunn av utstyret. Toalettstol og bekken blir brukt som WC. Du kan ete og drikke kort tid etter inngrepet.
Gjer det vondt?
Sjølv om du er vaken under inngrepet, så får du lokalbedøving som gjer at du ikkje kjenner smerte. Om du får sårsmerter etter inngrepet, vil du få smertestillande av sjukepleiar.
Når får eg resultatet?
Når målingane blir avslutta dagen etter, reiser du heim.
Vi organiserer heimreisa, dersom ikkje anna er avtalt. Dersom målingane viser at du har behov for behandling med shunt (drenasjehjelp), får du ny innlegging til dette. Unntaksvis blir shunten operert inn under same innlegging.
Etter
Stinga fjernar du hos fastlegen din etter 10 - 14 dagar.
Det er ingen begrensninger når det gjelder fysisk aktivitet etter hjemkomsten.
Vær oppmerksom
Etter hjemreise, er det viktig at du passer på om såret der måleren lå blir rødt, hovent og om det væsker. I tillegg må du passe på om du får feber eller intens hodepine. Hvis du får noen av disse symptomene, kontakt fastlege eller legevakt.
Kontakt
Rikshospitalet
Nevrokirurgisk avdeling
Oppmøtested
Rikshospitalet:
Nevrokirurgisk sengepost voksen, C5, oppgang D4, 4. etasje
Nevrokirurgisk sengepost barn, C6, oppgang D4, 4. etasje
Nevrokirurgisk poliklinikk, D3b 1. etasje
Ullevål:
Nevro-og kjevekirurgisk sengepost, Bygg 7, inngang A, 3. etasje
Nevrokirurgisk poliklinikk, Bygg 6, inngang B, 1. etasje
For hotellet henvender du deg i resepsjonen, Bygg 10, 1. etasje
Rikshospitalet
Sognsvannsveien 20
0372 Oslo