Behandling
Vekststyring ved aksefeil (hemiepifysiodese)
Hemiepifysiodese er en kirurgisk teknikk som brukes hos barn for å rette ut feilstillinger i bena under vekst. Teknikken brukes som regel for å korrigere en aksefeil i form av hjul- og kalvbenthet.
Hvorfor gjennomføres behandlingen?
Henvisning og vurdering
Fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning. Vi gjør en utredning for å finne ut om du trenger denne behandlingen og eventuelt hvilken behandling som kan være riktig for deg.
Hvis du har aksefeil vurderes du først på poliklinikken av ortoped. Du må ta røntgen av bena for å finne årsaken til hvorfor du har feilstilling og grad av feilstilling. På disse bildene vil ortopeden også kunne bestemme hvor feilstillingen sitter og hvor korreksjonen skal skje, vanligvis i nedre ende av lårbenet eller øvre ende av leggbenet.
Før
Hvordan kan jeg forberede meg?
Under
Hvordan foregår behandlingen?
Den dagen du kommer til sykehuset for innleggelse for operasjon vil du møte ortoped, anestesilege, fysioterapeut og sykepleier for samtale. Vi ønsker å få vite litt om deg og gjøre nødvendige undersøkelser for å forberede operasjonen. Vi vil gi deg informasjon om hva som skal skje av forberedelser før operasjonen, under operasjonen og videre på sengeposten. Du skal ta blodprøver og eventuelt andre undersøkelser som legene trenger informasjon om, for eksempel røntgen.
Faste
Før operasjonen/undersøkinga må barnet faste. Dersom barnet ikkje møter fastande, kan det hende vi må avlyse/utsette timen.
Dei siste 6 timane før operasjon/undersøking skal barnet ikkje ete mat eller drikke mjølk/mjølkeprodukt. Spedbarn kan få morsmjølkerstatning inntil 4 timar før, og morsmjølk inntil 3 timar før. Dei siste 2 timane skal barnet unngå drops og tyggegummi, snus og røyk, fordi dette kan auke mageinnhold og magesyre. Barnet kan drikke klare væsker fram til 1 time før operasjon/undersøking: Vatn, saft, juice utan fruktkjøt, brus, te og kaffi utan mjølk. Barnet kan pusse tenner og skylje munnen når som helst.
- Mat og mjølk: Skal stoppast 6 timar før
- Morsmjølkerstatning: Skal stoppast 4 timar før
- Morsmjølk: Skal stoppast 3 timar før
- Drops og tyggegummi, røyk og snus: Skal stoppast 2 timar før
- Klare væsker: Skal stoppast 1 time før
Dersom barnet likevel har ete eller drukke utanom dei tidene som står her må personalet få vite det. Strengare reglar kan vere nødvendig for nokon. Det får de i så fall beskjed om.
Selve operasjonen
På operasjonsdagen vil du få hjelp av sykepleier til å gjøre deg klar for operasjon. Er du under 18 år kan du ha med en forelder opp til operasjon til du har fått narkose. På operasjonsavdelingen vil du møte operasjonssykepleier og anestesisykepleier som passer på deg under operasjonen.
Selve operasjonen foregår i generell anestesi. Ved hjelp av røntgen identifiseres vekstskiven. Det lages en liten åpning i huden på begge sider av vekstskiven. Platen festes med to skruer- en på hver side av vekstskiven. Huden lukkes med tråd som ikke behøver å fjernes.
Gjør det vondt?
Det kan være noe smerter i etterkant av operasjon. Det settes lokalbedøvelse i sårene og det er vanligvis ikke behov for mer smertestillende enn Paracet og NSAIDs etter operasjonen.
Hvor lenge varer behandlingen?
Selve operasjonen vil vare mellom 30-45 min. Du må regne med å være innlagt ca. 2 dager på sykehuset.
Etter
Hva skjer etterpå?
Etter operasjonen vil du ligge på oppvåkningsavdeling før du blir kjørt tilbake på sengeposten. Det legges vanlig bandasje og til slutt en kompresjonsbandasje som kan fjernes etter 2-3 dager.
Fysioterapi
Du vil få tilbud om fysioterapi dagen etter operasjon. Du skal trene på å komme deg rundt på egenhånd, gjøre øvelser for operert ben og øve på krykker. Før du reiser skal du mestre å gå med krykker i trapp. Det er som regel ikke behov for fysioterapi når du kommer hjem.
Restriksjoner
Du kan bevege deg fritt og belaste benet fullt, men ofte brukes krykker i 7-10 dager med belastning til smertegrensen. Du kan returnere til vanlig aktivitet så snart smerter og funksjon tillater det. Det varierer hvor raskt barn er tilbake til samme aktivitetsnivå som før operasjonen. Litt under halvparten av de som opereres er tilbake på samme nivå etter fire uker i følge en nyere studie.
Må jeg ta medisiner?
Noen har behov for smertestillende opptil en uke etter operasjonen. Behovet for reseptbelagte eller reseptfrie medisiner bestemmes i samråd med ortoped.
Bivirkninger og komplikasjoner
Som ved all kirurgi er det risiko for infeksjon og blødning i forbindelse med inngrepet. Det kan oppstå en for tidlig lukning av vekstskiven under implantatet, feilstillingen eller deformiteten kan komme tilbake etter fjerning av implantatet, implantatet kan svikte eller miste feste og vandre i knokkelen.
Skal jeg til kontroll eller følges opp på noen måte?
Du kommer til jevnlige kontroller på poliklinikken, og første kontroll etter operasjon er etter seks måneder. Du skal ta røntgen ved hver kontroll. Avhengig av hvor mye korreksjon som gjenstår avtales videre kontroller. Det tar vanligvis 6-12 måneder å korrigere en feilstilling. Det er svært viktig at du kommer til planlagte kontroller slik at det ikke oppstår komplikasjoner i form av overkorreksjon. Når korreksjonen er fullført må implantatet (platen, skruen eller krampen) fjernes.
Oppfølging
Du vil følges videre på poliklinikken til du er ferdig utvokst for å vurdere resultatet og kontrollere at det ikke er behov for ytterligere tiltak.
Vær oppmerksom
Faresignal
Kontakt
Rikshospitalet
Ortopedisk avdeling Rikshospitalet
Oppmøtested
Sognsvannsveien 20
- Operasjon 2 ORO: Oppgang D3, 4. etasje.
- Poliklinikk: Glassgaten inngang D3b, 1. etasje.
- Dagkirurgi: Inngang D5, 2. etasje.
- Dagenhet for barn: Inngang D3b, 1. etasje.
- Sengepost: Inngang C5, 3. etasje.
- Barnepost: Inngang C6, 3. etasje.
- Ergo- og fysioterapi: D7, 3. etasje. Oppgang D4. Følg skilting til D7, 3. etasje.
- Barneergoterapi: E2, 2. etasje. Følg skilting til Barneergoterapi.
Rikshospitalet
Sognsvannsveien 20
0372 Oslo