Det du trenger å vite om testing for seksuelt overførbare infeksjoner
Det du trenger å vite om testing for seksuelt overførbare infeksjoner.Av: Nasjonal kompetansetjeneste for seksuelt overførbare infeksjoner (NKSOI)
Tekst: Elin Kristine Gjennestad, Sykepleier, Olafiaklinikken, Seksjon for venerologi, Oslo universitetssykehus og NKSOI.
Illustrasjonsfoto: Shutterstock
Nasjonal kompetansetjeneste for seksuelt overførbare infeksjoner (NKSOI) jobber for å spre kunnskap til hele landet om forebygging, testing og behandling av seksuelt overførbare infeksjoner. NKSOI er tilknyttet Olafiaklinikken, en «drop-in» poliklinikk underlagt Oslo universitetssykehus. Klinikken driver i hovedsak med forebygging, testing og behandling av seksuelt overførbare infeksjoner (SOI)
«Hva er SOI?»
SOI står for seksuelt overførbare infeksjoner. Det inkluderer bakterier og virus som kan overføres ved seksuell kontakt, og omtales også som «kjønnssykdommer». Smitten skjer ved kontakt mellom hud og slimhinner i munn, kjønnsorgan eller endetarm. Noen kan også smitte via blod. SOI kan smittes gjennom deling av sexleketøy, men smitter ikke via toalettseter eller badebasseng.
«Bør jeg sjekke meg for SOI?»
Dersom du har hatt sex uten kondom, opplevd kondomsprekk eller delt sexleketøy med en ny partner, kan det være lurt å teste seg. Du trenger ikke ha symptomer dersom du er blitt smittet med en seksuelt overførbar infeksjon. Smitterisikoen avhenger av hvor og hvem du har hatt sex med. Kondom beskytter godt mot mange av de seksuelt overførbare infeksjonene.
«Hva er en SOI-sjekk?
Ikke alle vet hva en såkalt «SOI-sjekk» er. Faktisk så er ikke dette helt sort/hvitt heller. Hvem du har sex med er vesentlig informasjon for å avklare hvilken risiko du har vært i og hvilke tester som bør tas av deg. Er du mann som har sex med menn tas det som regel flere prøver enn av en mann som har sex med kvinner. Helsepersonell er ikke alltid like gode på å stille direkte spørsmål rundt sex, så det er viktig at du informerer de som skal teste deg om hvilket kjønn du har sex med.
«Hva blir jeg testet for?»
I Norge anbefales det i hovedsak rutinetesting for klamydia av seksuelt aktive under 25 år og av menn som har sex med menn (MSM) med flere partnere.
Klamydia er den
vanligste bakterielle kjønnssykdommen i Norge, med over 25.000 tilfeller hvert år. MSM
testes også rutinemessig for gonoré (fra hals, anus og urin), andre testes avhengig av risiko (for eksempel at man har vært i utlandet eller har hatt sex med en som har fått påvist gonoré). Testing og behandling av klamydia og gonoré er gratis.
På Olafiaklinikken anbefaler vi også blodprøve for HIV og syfilis hvis man har vært i risiko for å ha blitt smittet av en seksuelt overførbar infeksjon.
«Men hva med mykoplasma? Burde jeg ikke testes for det også?»
Det testes ikke for mykoplasma med mindre du har symptomer som tyder på at du er smittet. Dette fordi mykoplasma ikke er definert som en allmenfarlig smittsom sykdom og fordi det er stor utfordring med resistensutvikling hos denne bakterien. Resistensutvikling vil si at bakterien blir motstandsdyktig mot antibiotika. Dersom man behandler alle med positiv prøve på mykoplasma ville man raskt kunne komme i en situasjon hvor antibiotika ikke fungerer. Dermed ville vi ikke hatt behandling til de med symptomer og plager.
Behandling av mykoplasma dekkes ikke av folketrygden, så dette må man betale selv.
«Jeg har hatt ubeskyttet sex i utlandet, hva nå?»
Klamydia er som nevnt den vanligste kjønnssykdommen i Norge. Ved ubeskyttet sex utenfor Skandinavia er derimot smitterisikoen større for gonoré, syfilis, hepatitt og HIV. Det er derfor viktig at du opplyser om hvor du har vært og hvem du har hatt sex med når du skal sjekke deg.
«Hvordan testes det for de ulike infeksjonene?»
Klamydia og gonoré (og eventuelt mykoplasma) testes enkelt med en urinprøve fra menn og med en vattpinne fra skjeden (vagina) hos kvinner. Ved mistanke om gonoré kan det også være aktuelt med en prøve fra anus og/eller hals.
Syfilis, hepatitt og HIV testes med en blodprøve.
Noen tester klamydia hos kvinner med urinprøve, men vi anbefaler bruk av vattpinneprøve fra skjeden.
«Når bør jeg teste meg?"
De ulike infeksjonene har ulike «vindusperioder». Det vil si tiden fra man kan ha blitt smittet til man sikkert kan si at man har infeksjonen eller ikke. Det er viktig å være klar
over at man kan være smittsom mens man er i vindusperioden.
Klamydia, gonoré og mykoplasma: 2 uker |
---|
HIV og Syfilis: 12 uker |
Hepatitt B: 6 måneder |
Du kan teste deg før vindusperioden er over (mange som er blitt smittet vil kunne få positiv prøve etter kortere tid) og dette vil helsepersonell hjelpe deg med å finne ut av. Skulle du oppleve å få plager og symptomer i vindusperioden er det viktig at du oppsøker helsevesenet så raskt som mulig.
«Er det vondt å teste seg?»
Testing for SOI er ikke vondt. Stort sett tar du prøven selv, enten med en urinprøve eller en vattpinneprøve fra skjeden. Dersom en mann har utflod fra urinrøret, så bør det tas en prøve direkte herfra. Dette kan være litt ubehagelig, men skal ikke være smertefullt. Det er uansett viktig å teste seg med jevne mellomrom om man har ubeskyttet sex med flere partnere, for å unngå å smitte andre og forhindre eventuelle senkomplikasjoner av ubehandlet infeksjon.
«Hvor kan jeg teste meg?»
I de større byene er det flere klinikker som har spesialisert seg på å teste og behandle kjønnssykdommer (se oversikt med linker under bildet)
Man kan også teste seg hos fastlegen og på Helsestasjon for ungdom.
Det er ikke noe «hokus pokus», så just do it! ;-)
Oversikt og linker til ulike testetilbud i de største byene:
Oslo:
Kom gjerne til oss på Olafiaklinikken. Her kan du også komme og hente utstyr for å ta en klamydiatest på klinikken.
Sjekkpunkt er et testtilbud til menn som har sex med menn og som drives av frivillige likepersoner.
Aksept tilbyr hurtigtest for HIV.
Sex og samfunn tilbyr gratis drop-in for alle under 25 år. Sex og samfunn har også et eget tilbud som inkluderer testing for personer som kjøper sex.
Bergen:
Haukeland universitetssykehus, poliklinikken for seksuelt overførbare infeksjoner.
For å bestille testen via denne tjenesten må du samtykke til Full tilgang på helsenorge.no.
Stavanger:
Stavanger universitetssjukehus, poliklinikk for seksuelt overførbare infeksjoner.
Trondheim:
St. Olavs hospital, poliklinikk for hud- og kjønnssykdommer.
Tromsø:
Sosialmedisinsk senter i Tromsø.
Haugesund:
Testivest.no er lavterskel tilbud for deg som bor på Haugalandet og i Sunnhordland.
Kristiansand:
Sørlandet sykehus Kristiansand tilbyr lavterskeltilbud for testing av kjønnssykdommer.