E-læring for deg som jobber i TSB
Her finner du e-læringskurs fra TSB-skolen. I tillegg har vi samlet andre e-læringer og digitale ressurser som er relevante for deg som jobber i tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB).
TSB-skolen gjør eksisterende kunnskap tilgjengelig for alle i TSB gjennom digitale kurs og læringsaktiviteter. Målet er et felles kunnskapsgrunnlag for å yte god pasientbehandling.
Kursene i TSB-skolen er utviklet i samarbeid med fagfolk i TSB, og er kvalitetssikret av oss i Nasjonal kompetansetjeneste TSB som en del av TSB-skolen.
Ta kursene gjennom din regionale læringsportal for å få dokumentasjon på gjennomført kurs. Har du ikke tilgang til læringsportal kan du ta kursene via lenkene under.
TSB-skolens e-læringskurs
1) Ny i TSB
Kurset «Ny i TSB» er et spillbasert introduksjonskurs for nyansatte. Her får du blant annet møte noen av pasientene og bli kjent med det tverrfaglige fellesskapet i TSB. Kurset gir en bredere forståelse av hvilken plass TSB har i spesialisthelsetjenesten. Varighet ca. én time.
2) Hindre drop-out fra rusbehandling
En betydelig andel pasienter i rusbehandling dropper ut før planlagt avslutning. Særlig fire faktorer gir økt risiko for drop-out. I dette kurset lærer du om risikofaktorene og får kliniske tips til hvordan håndtere disse. Varighet ca. 30 min.
Ta kurset «Hindre drop-out fra rusbehandling»
3) Motiverende intervju (MI) i rusbehandling
Kurset «Motiverende intervju» er utviklet av klinikere ved Seksjon ruspoliklinikker, Avdeling rus- og avhengighetsbehandling i Oslo universitetssykehus. Her følger du ambivalente Anders, som etter press fra sin tidligere samboer har gått med på å snakke med noen om sitt forhold til rusmidler. Gjennom kurset får du kunnskap, eksempler og øvelser som viser hvordan MI kan brukes i praksis.
Ta kurset «Motiverende intervju (MI)»
4) Miljøterapi i rusbehandling
Felles for alle som utøver miljøterapi er at vi trenger kunnskap om holdninger og verdier. Fordi mulighetene for ulike tilnærminger i behandlingen er mange. Dette kurset er for deg som er behandler i en dag- eller døgnavdeling i TSB.
Ta kurset "Miljøterapi i TSB"
5) Bruker i sentrum
E-læringskurset «Bruker i sentrum» er basert på et undervisningsopplegg ved UiO, med simulering av et ansvarsgruppemøte for en bruker med rusutfordringer. Det skal bidra til å løfte verdien av brukermedvirkning og tverrfaglig/tverretatlig samarbeid.
6) Brukerstyrte innleggelser i TSB
Nasjonale faglige retningslinjer anbefaler at pasientene bør få tilgang til brukerstyrte innleggelser innen rusbehandling. Hvorfor og hvordan kan det gjøres i praksis? Kurset gir en innføring i hva brukerstyrte innleggelser er, de kjente effektene av tiltaket og hvordan tilbudet kan etableres. Kurset er utviklet i samarbeid med Blå Kors klinikk Haugaland. Varighet ca. 20 minutter.
Ta kurset «Brukerstyrte innleggelser i TSB»
7) Feedbackverktøy i rusbehandling
Denne serien med fire kursdeler formidler kunnskap om hva det vil si å bruke et feedbackverktøy i rusbehandling, og skaper refleksjoner rundt dette. Hver av kursdelene har en varighet på ca. 10-15 minutter.
Ta første del av kurset: «Bli kjent med ORS»
Ta andre del av kurset: «Bli kjent med SRS»
Ta tredje del av kurset: «Dilemmaer og utfordringer – del 1»
Ta fjerde del av kurset: «Dilemmaer og utfordringer – del 2»
8) Kognitiv funksjon og rusbehandling
Det er en klar sammenheng mellom kognitiv funksjon og risiko for drop-out fra rusbehandling. I dette kurset møter du behandlerne Sofie, Trond og Irene og lærer mer om dette. Varighet 25 min.
Ta kurset «Rusbehandling og kognisjon»
9) Anabole-androgene steroider – bli bedre forberedt til å møte brukerne
I dette kurset lærer du hvordan du som fagpersonell best kan møte personer som bruker, eller tidligere har brukt, anabole steroider. Varighet ca. 30-45 minutter.
Ta kurset «Anabole-androgene steroider – bli bedre forberedt til å møte brukerne»
10) Somatisk helse og alkohol
Pasienters alkoholkonsum kan bidra til en rekke helseplager, påvirke symptombildet og gi komplikasjoner. Derfor bør du som jobber klinisk ved en somatisk avdeling snakke med pasienten om alkohol. I kurset får du kjennskap til nyttige verktøy og metoder.
Ta kurset «Somatisk helse og alkohol»
11) Legemiddelassistert rehabilitering – pasientene, fagfolkene og systemet
Gjennom felles opplæringsmateriell vil TSB-enheter, kommunale aktører og fastleger få mulighet til å tilegne seg basiskunnskaper, ferdigheter og holdninger om LAR som er nødvendige for å yte god pasientbehandling. Formålet med kurset er at tjenestene praktiserer behandlingen i tråd med Nasjonale faglig retningslinje for LAR. Kurset er finansisert av Helsedirektoratet. Varighet 1,5 timer.
Ta kurset «LAR – pasientene, fagfolkene og systemet»
12) LAR-retningslinjen
Bli kjent med LAR-retningslinjen i dette kurset. Her følger vi Kim fra oppstart med LAR og gjennom ulike deler av pasientforløpet, med temaer som vedlikeholdsdose, utleveringsordning og nedtrapping. I kurset gjøres de mest sentrale anbefalingene i retningslinjen kjent.
Ta kurset «Bli kjent med LAR-retningslinjen»
13) Akuttbehandling og oppfølging etter overdose
Lær om anbefalingene i pasientforløpet slik at du vet hva som er eget ansvar og hva du kan forvente av andre i den akuttmedisinske kjeden. Kurset er laget for deg som jobber i prehospitale tjenester eller i akutt TSB, men er også nyttig for annet helsepersonell som møter mennesker med overdoser.
Ta kurset «Akuttbehandling og oppfølging etter overdose»
Andre nettkurs og digitale ressurser
I tillegg til e-læringskursene som er utviklet i TSB-skolen, har vi samlet andre relevante nettkurs for deg som jobber i TSB. De fleste kursene er gratis, men noen krever at du logger deg inn som medlem i fagorganisasjon. I beskrivelsene under finner du hvem som har utviklet kurset og kort om hva det handler om.
Informasjon 09.04.24
På grunn av oppdateringer i regional læringsportal, vil noen av kurslenkene under ikke fungere. Vi jobber med å oppdatere lenkene.
Vet du om andre e-læringskurs eller digitale ressurser som kan være nyttige for ansatte i TSB? Tips oss gjerne på tsb@ous-hf.no!