Ekstreme utfordringer med ekstrem selvskading
Noen pasienter har svært alvorlig og/eller gjentatt selvskading med omfattende innleggelser i psykiatriske døgnposter. Dette er rapportert over hele Norge. Slike situasjoner fører med seg bekymring, uro og usikkerhet både hos pasientene selv og deres familier, og hos behandlerne.
Vi ønsker å vite mer om disse pasientene: Hva ligger i selvskadingsatferden, hvordan jobber behandlingsapparatet med disse pasientene, og hvordan er det mulig å få til bedre behandling og samarbeid? Målet er å ha med så mange av Norges døgnavdelinger og DPS døgn som mulig, for å få en god representasjon av en pasientgruppe vi vet for lite om. Det er pasienter fra 18 år og opp vi undersøker. Engelsk tittel på prosjektet: Extreme challenges.
Deltakende i studien er psykiatriske døgnavdelinger og DPS døgn, for voksne pasienter.
Datainnsamlingsslutt var 1. juni 2021.
Inklusjonskriteriene
Inklusjonskriterier i vårt prosjekt har vi satt til å være at en pasient
- i løpet av ett år har vært innlagt
- >5 ganger (hyppig)
- >4 uker (langvarig); eller en kombinasjon av disse.
- Innleggelse på grunn av høy risiko for selvskading.
For mer bakgrunn og detaljer om studien, hvordan den kom i stand, hva vi nå skal gjøre og hvorfor, se gjerne Powerpoint-presentasjon under. Du kan også lese under "Bakgrunn", "Om prosjektet", "Utredningen" nedover på siden.
Status i studien sommer 2021
Studien er nå i avslutningsfasen. To artikler er publisert, en er til review i et fagfellevurdert tidsskrift.
- Mental health disorders, functioning and health-related quality of life among extensively hospitalized patients due to severe self-harm – results from the Extreme Challenges project. Artikkelen omhandler typen diagnoser og symptomer deltakerne hadde, sammen med deres fungering i livet og helsemessig livskvalitet.
- Evaluation of health services and treatment alliance among extensively hospitalized patients due to severe self-harm – results from the Extreme Challenges project. Andre artikkel dreide seg om deltakernes og behandlernes opplevelser av helsetjenestenes tilbud for personer med alvorlig selvskading, samt opplevelsen av samarbeidet mellom deltaker og behandlere.
- Den tredje artikkelen tar for seg bruk av helsetjenester, altså mengden og typer innleggelser og kontakt med helsevesenet, inkludert tvangsbruk, medisinering og polikliniske behandlingstilbud.
Alle studiene hadde en sammenlikningsgruppe av 389 pasienter som var utredet for personlighetsforstyrrelse og skulle begynne i behandling for dette.
Arrangementer
- Fagdag om personlighetsbasert ivaretakelse av ungdom med alvorlige og sammensatte vanskerFagdag for deg som ønsker nye tilnærminger og perspektiver i arbeid med ungdom som ofte faller mellom alle stoler.Fagdag om personlighetsbasert ivaretakelse av ungdom med alvorlige og sammensatte vansker25.april2025