Litteratur og nettsider for NKSU
På denne siden finner du relevante nettsider og noen utvalgte, sentrale artikler og rapporter om sykdomsrelatert underernæring.
Litteraturoversikt
Cederholm T et al. Clinical Nutrition, 2017. ESPEN guidelines on definitions and terminology of clinical nutrition. Inneholder en mye brukt definisjon av underernæring og inndeling i ulike typer underernæring.
Helsedirektoratet, 2022. Om underernæring. Inneholder en norsk oversettelse av ESPEN sin definisjon av underernæring og figuren med inndeling av ulike typer underernæring.
Ottestad I et al. Clinical Nutrition Open Science, 2024. Inadequate nutritional care for malnourished patients in four university hospitals – The QuaNuT study. Beskriver forekomsten av underernæring (målt med GLIM-kriteriene) ved fire norske universitetssykehus.
Henriksen C et al. Food & nutrition research, 2017. A low proportion of malnourished patients receive nutrition treatment — results from nutritionDay. Beskriver forekomsten av underernæring (målt med den norske tilpasningen av ICD-10 kodene) ved to universitetssykehus i Norge.
Trollebø MA et al. Sci Rep, 2022. Comparison of nutritional risk screening with NRS2002 and the GLIM diagnostic criteria for malnutrition in hospitalized patients. Beskriver forekomsten av underernæring (målt med GLIM-kriteriene) ved ett norsk universitetssykehus (Haukeland).
Helsedirektoratet, 2024. Nasjonal kartlegging innen ernæringsområdet i spesialitshelsetjenesten. Inneholder en oppsummering av alle norske publikasjoner som har beskrevet forekomsten av underernæring eller risiko for underernæring publisert i perioden 2010-2023.
Tangvik RJ et al. Clinical Nutrition, 2015. Nutritional risk profile in a university hospital population. Beskriver forekomsten av risiko for underernæring (målt med NRS-2002) ved et norsk universitetssykehus (Haukeland). Presenterer data fordelt på ulike sykehusavdelinger (unntatt obstetrikk, barn og psykiatri).
Skeie E et al. Clinical Nutrition, 2021. Prevalence of patients "at risk of malnutrition" and nutritional routines among surgical and non-surgical patients at a large university hospital during the years 2008-2018. Beskriver forekomsten av risiko for underernæring (målt med NRS-2002) ved ett norsk universitetssykehus (Haukeland). Denne studien inneholder det største antall pasienter inkludert i en norsk studie om risiko for underernæring.
Ottestad I et al. Clinical Nutrition Open Science, 2024. Inadequate nutritional care for malnourished patients in four university hospitals – The QuaNuT study. Beskriver forekomsten av risiko for underernæring (målt med NRS-2002) ved fire norske universitetssykehus.
Kolberg M, et al. Clin Nutr ESPEN. 2023. Prevalence of malnutrition among older adults in a population-based study - the HUNT Study. Beskriver forekomsten av underernæringsproblematikk i en norsk befolkning over 70 år. Det foreligger tall både for hjemmeboende eldre og eldre på sykehjem.
Helsedirektoratet, 2022. Om underernæring. Inneholder et avsnitt om konsekvenser av underernæring som inneholder referanser til mange relevante artikler.
Menon Economics, 2022. Samfunnskostnader knyttet til underernæring. Rapport som estimerer samfunnskostnadene knyttet til underernæring i Norge.
Schuetz P et al. The Lancet, 2019. Individualised nutritional support in medical inpatients at nutritional risk: a randomised clinical trial.
Beskriver resultater fra EFFORT-studien som er en viktig/den største/en banebrytende randomisert, kontrollert studie som ble gjort blant pasienter i risiko for underernæring i Sveits. Forfatterne fant at ernæringsbehandling økte overlevelsen og hadde positive effekter på andre endepunkter målt 30 dager etter oppstart av behandlingen.
Gomes F et al. JAMA Network Open, 2019. Association of Nutritional Support With Clinical Outcomes Among Medical Inpatients Who Are Malnourished or at Nutritional Risk: An Updated Systematic Review and Meta-analysis.
Meta-analyse som oppsummerer effekten av ernæringsbehandling hos medisinske pasienter som er underernærte eller i risiko for underernæring. Forfatterne fant at ernæringsbehandling forlenget overlevelsen og reduserte ikke-planlagte reinnleggelser
Wong A, et al. JPEN J Parenter Enteral Nutr. 2022. Effectiveness of dietary counseling with or without nutrition supplementation in hospitalized patients who are malnourished or at risk of malnutrition: A systematic review and meta-analysis.
Meta-analyse som oppsummerer effekten av kostveiledning med eller uten næringsdrikker sammenliknet med standard behandling hos pasienter på sykehus som er underernærte eller i risiko for underernæring.
Forfatterne fant at ernæringsbehandling bedrer overlevelse 6 måneder etter sykehusopphold, reduserer komplikasjoner, og muligens reduserer reinnleggelser. De konkluderer med at det er økende evidens rundt effekten av ernæringsbehandling, men at det fortsatt er behov for studier med god design.
Baldwin C et al. Cochrane Database of Systematic Reviews, 2021. Dietary advice with or without oral nutritional supplements for disease‐related malnutrition in adults.
Meta-analyse som oppsummerer effekten av ernæringsbehandling til pasienter med sykdomsrelatert underernæring i alle nivåer av helsetjenesten. Forfatterne fant ikke holdepunkter for at ernæringsbehandling har effekt på overlevelse, men fant mulige positive effekter på andre endepunkter. De peker på at det er behov for å gjøre mer forskning innen feltet. NB! Inkluderer kun studier publisert fram til 2018. Dermed er f.eks. EFFORT-studien (publisert i 2019) ikke inkludert her, og det kan være medvirkende til at forfatterne konkluderer litt annerledes enn andre, nyere meta-analyser med pasient-populasjoner fra sykehus.
Kaegi-Braun N et al. Clin Nutr. 2022. Nutritional support after hospital discharge improves long-term mortality in malnourished adult medical patients: Systematic review and meta-analysis.
Meta-analyse som ser på ernæringsbehandling i etterkant av sykehusopphold. Forfatterne konkluderer med at ernæringsbehandling etter sykehusopphold blant annet forlenger overlevelse.
Relevante nettsider
Her finner du en oversikt over forskjellige nettsider som er relevante for informasjon om forebygging og behandling av sykdomsrelatert underernæring.
Underernæring – Itryggehender 24/7
Pasientsikkerhetsprogrammet om underernæring
Råd om ernæringsarbeid i institusjoner
Helsedirektoratets side om ernæring, kosthold og måltider i helse – og omsorgstjenesten
Malnutrition Awareness Week (espen.org)
Årlig, internasjonal kampanje for å skape global bevissthet rundt sykdomsrelatert underernæring. Arrangert av ESPEN (European society for clinical nutrition and metabolism).
Optimal nutritional care for all (ONCA)
Initiativ som inkluderer 20 europeiske land som promoterer screening for underernæring og implementering av god ernæringsbehandling
MalnutritionQuality improvement initiative- MQii
Prosjekt i regi av «Academy of Nutrition and Dietetics» med flere organisasjoner som har fokus på å dele evidensbasert god praksis om behandling ved underernæring
Internasjonal punktprevalensundersøkelse for underernæring i helsetjenesten