Vi i Nasjonal kompetansetjeneste for sykdomsrelatert underernæring (NKSU) ønsker å gi dere en oppdatering på hva vi jobber med for tiden. Del gjerne videre til andre som kan være interesserte.
Nye informasjonsfilmer om sykdomsrelatert underernæring
NKSU har den siste tiden arbeidet med å lage korte informasjonsvideoer om sykdomsrelatert underernæring. På årets KEFF-konferanse i Bergen var det premiere, og videoene om sykdomsrelatert underernæring og MST ble lagt ut på våre nettsider. Det jobbes videre med oppfølgerne; ernæringskartlegging og ernæringsbehandling, som vil bli publisert i løpet av 2024. Disse videoene kan brukes fritt, for eksempel i undervisning.
Oppdatert nettside
Vi har oppdatert våre nettsider. Nettsiden har fått nytt design og vi oppdaterer innhold fortløpende. Vi ønsker at nettsiden skal være relevant og nyttig, og vi setter pris på tilbakemeldinger.
Nye publikasjoner om underernæring
Endelig er resultatene fra QuaNut-studien publisert! Her har både våre egne Ingvild Paur og Kari Sygnestveit bidratt, blant mange andre. Denne tverrsnittstudien blant pasienter innlagt på fire norske Universitetssykehus finner at
- 58 prosent av pasientene ble korrekt risikovurdert for underernæring
- 29 prosent av pasientene har underernæring
- 36 prosent av de underernærte hadde dokumenterte ernæringstiltak i journal
- 30 prosent av de underernærte fikk en ICD-10 kode for tilstanden
- de underernærte hadde lenger liggetid og flere dødsfall
Artikkelen inneholder mer informasjon som kan være relevant å vise til i flere sammenhenger som bl.a. i undervisning og argumentasjon for å styrke ernæringsarbeidet i eget foretak.
Resultatene har vekket nasjonal oppmerksomhet og har blant annet blitt omtalt i Aftenposten (pluss-sak), og videreformidlet i Dagens Medisin, NTB og NRK Radio.
Malnutra-studien ledet av professor Jutta Dierkes (UiB) og førsteforfatter Marte A. Trollebø er også publisert. Studien ser på pasienter fra Haukeland Universitetssjukehus. De fant en sterk assosiasjon mellom alvorlig underernæring og død innen to år etter innleggelse.
NKSU har bidratt til en studie som undersøker forekomst av underernæring og om GLIM-kriteriene kan brukes i en akuttgeriatrisk setting på Karolinska Universitetssjukhuset i Sverige. Hele 58 prosent av de geriatriske pasientene var underernærte. GLIM-kriteriene kunne brukes i denne settingen, med unntak av muskelmassemål.