Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Hvordan vurdere risiko og diagnostisere underernæring?

Her finner du oversikt over verktøy for å vurdere risiko for underernæring og for å diagnostisere underernæring.

Anbefalt verktøy for å vurdere risiko for underernæring​

MST (Malnutrition Screening Tool)​​​ er det anbefalte verktøyet for å vurdere risiko for underernæring i primær - og spesialisthelsetjenesten. Om vurdering av risiko for underernæring fra retningslinjen til Helsedirektoratet. For mer informasjon om MST, se vår informasjonsvideo.

 

Gjeldende diagnosekriterier for underernæring i Norge 

ICD-10-kodeverket har koder for risiko for underernæring og ulike grader av underernæring. Kodene er alvorlig underernæring (E43.00), moderat underernæring (E44.00) og risiko for underernæring (E 46.00). Se FinnKode - Helsedirektoratet medisinske kodeverk - ICD-10, NCMP, NCSP, ICPC-2, BUP, ICF-CY (ehelse.no) for kriterier for bruk av de ulike diagnosekodene. Her finner du også kodeveiledning. 

 

Andre metoder for å diagnostisere underernæring 

PG-SGA (Patient-Generated Subjective Global Assessment) er et validert verktøy som kan brukes til å diagnostisere underernæring, og monitorere utvikling i ernæringsrelaterte symptomer. Verktøyet består av to deler. Første del er et enkelt spørrekjema som pasienten fyller ut. Andre del fylles ut av kvalifisert helsepersonell og inkluderer en fysisk undersøkelse av muskelstatus, fettlager og væskestatus.  For informasjon om hvordan gjennomføre PG-SGA se e-læring fra Avdeling for Ernæringsvitenskap ved Universitetet i Oslo. 

Digitale versjoner av PG-SGA er tilgjengelig via HelseNorge (Helse Sør-Øst) og HelsaMi (Helse Midt-Norge). Pasienten kan selv fylle ut skjemaet før kontakt med helsetjenesten etter tildeling. Ta kontakt med NKSU (nksu@ous-hf.no) ved spørsmål.  

GLIM-kriteriene (Global Leadership Initative on Malnutrition) er kriterier for diagnostisering av underernæring basert på internasjonal konsensus. GLIM-kriteriene ble publisert i 2019 og var det første forslaget til internasjonale diagnosekriterier. Det pågår arbeid med å validere kriteriene og vurdere om disse skal inn i WHOs ICD-11 kodeverk.  

Les mer om GLIM her. 

Sist oppdatert 02.06.2024