Sykdomsrelatert underernæring: Definisjon og diagnostisering
Hva er sykdomsrelatert underernæring? Og hvordan vurdere risiko og diagnostisere?
Hva er sykdomsrelatert underernæring?
Ved sykdomsrelatert underernæring er det mangel på energi (kalorier) og /eller protein som forårsaker ufrivillig vekttap, mindre muskelmasse, dårligere fysisk form, eller dårligere utfall ved sykdom eller behandling.
Hvordan vurdere risiko og diagnostisere underernæring?
Retningslinjer om underernæring
Nasjonal faglig retningslinje for forebygging og behandling av underernæring er gitt ut av Helsedirektoratet og skal være normerende i helsetjenesten. Retningslinjen ble revidert i 2022.
European society for Clinical Nutrition and Metabolism (ESPEN) er en europeisk organisasjon som publiserer evidensbaserte retningslinjer for ernæringsbehandling ved ulike sykdomstilstander og rutiner for ernæringsarbeid i helsetjenesten.
Sist oppdatert 01.10.2024