Materiell om hypersomnier

Her finner du brosjyrer, videoforedrag, e-læringskurs og annet materiell om hypersomniene narkolepsi, idiopatisk hypersomni og Kleine-Levin syndrom.

Her finner du brosjyrer og annet materiell om narkolepsi, idiopatisk hypersomni og Kleine-Levin syndrom. Illustrasjonsfoto: Shutterstock.

Tilrettelegging i skole og utdanning

brosjyre-cover tilrettelegging i skole og utdanning 

Last ned brosjyren Tilrettelegging i skole og utdanning, for elever og studenter i skole med søvnsykdommene narkolepsi, idiopatisk hypersomni eller Kleine-Levin syndrom og deres foreldre, skole og PPT. (Pdf.)


Arbeidsliv og narkolepsi/hypersomni

forsiden av arbeidsliv og narkolepsi/hypersomni

Om blant annet tilrettelegging i arbeidslivet, tilskudd, tiltak og hjelpemidler. Last ned brosjyren Arbeidsliv og narkolepsi/hypersomni (pdf).


 

Narkolepsi/hypersomni og muligheter i hjelpeapparatet

bilde av forsiden av brosjyren

En brosjyre med tips og informasjon om blant annet stønadsordninger og kontakt med NAV, og hjelp fra kommunen. Last ned brosjyren Narkolepsi/hypersomni og muligheter i hjelpeapparatet (pdf).


 

Narkolepsi og tilrettelegging i skole og utdanning (folder)

narkolepsi og tilrettelegging i skolen - folder.JPG 

Narkolepsi og tilrettelegging i skole og utdanning - en folder

En brosjyre med tips og råd om tilrettelegging i skole og utdanning for elever og studenter som har narkolepsi. Last ned og print ut (pdf).

Narkolepsi og hjelpemidler i skole, utdanning og jobb (folder) 

bilde av forside til brosjyre om hjelpemider i skole, utdanning og jobb ved narkolepsi
Narkolepsi og hjelpemidler i skole, utdanning og jobb - en folder

En brosjyre om hjelpemidler som kan være til nytte for personer med narkolepsi i arbeid, skole eller utdanning. Last ned og print ut (pdf).


Podkast: Å leve som ung med narkolepsi

Hør Sjeldenpoddens epsiode om Marie,  som fikk narkolepsi da hun var sykepleierstudent i Bergen. Andre gjest i episden er overlege Berit Hjelde Hansen, som jobber på NevSom . Hør episoden på Spotify, eller les mer om episoden på Sjeldenpoddens nettside.

Sjeldenpoddens programleder Marit Skram og NevSoms Berit Hjelde Hansen snakker om narkolepsi.

E-læringskurs om narkolepsi

bilde av e-læringskursets forside 

NevSom har utviklet et e-læringskurs om narkolepsi. Kurset er rettet spesielt mot lærere i barne- og ungdomsskolen som har elever med narkolepsi, men alle som er interessert i å vite mer om narkolepsi kan ta kurset.

E-læringskurset om narkolepsi fungerer best på lesebrett eller pc/mac.  Gå til kurs-siden.

Informasjonsfilm om Kleine-Levin syndrom

I dette foredraget forteller overlege Berit Hjelde Hansen ved NevSom om symptomer, årsak og behandling av Kleine-Levin Syndrom. Hun tar også opp hvordan hverdag, skole og arbeid kan tilrettelegges for de som har KLS.  

Se foredraget hos Sjelden.no (22 minutter).

Foto av Berit Hjelde Hansen

Overlege Berit Hjelde Hansen i videoforedrag om Kleine-Levin syndrom.


Kleine-Levin syndrom (KLS)

cover av  KLS-brosjyrenbilde av cover til KLS-brosjyren 

En brosjyre om Kleine-Levin syndrom (KLS). Generell informasjon om sykdommen, utreding og behandling. Last ned brosjyren om Kleine-Levin syndrom her (pdf).


Boken Zzznork! - om narkolepsi og andre søvnsykdommer

cover av Zzznork-boken

Boken "Zzznork! - om narkolepsi og andre søvnsykdommer" er skrevet av Mariann Youmans i samtale med ti ungdommer som deler av sine erfaringer med søvnsykdommer. Her er det også intervjuer med søvnspesialister, tips, råd og fakta om alt fra symptomer, utredning, behandling, rettigheter og famile og vennskap.

Målgruppen for boken er både de som har diagnosen selv, men også for de rundt, som familie, venner, lærere eller kollegaer. Boken ble gitt ut første gang i 2012.

Boken Zzznork! er gratis  og kan bestilles fra NevSom på e-post post.nevsom@ous-hf.no. Husk å skrive inn navn og postadresse.


 

Tekster på NevroNEL

NevroNELs tekst om narkolepsi.

NevroNEL har også en tekst om idiopatisk hypersomni

NevroNELs tekst om Kleine-Levin syndrom

Brosjyre om Kleine-Levin syndrom

Brosjyren "Det handlar om KLS",  om søvnsykdommen Kleine-Levin syndrom, er gitt ut av Universitetssykehuset i Linköping (UiL). Brosjyren om Kleine-Levins syndrom er på svensk, og kan lastes ned her som PDF. Brosjyren er publisert med tillatelse fra UiL.

De to veilederene om narkolepsi (en for voksne, en for barn) er ikke lenger tilgjengelige.
 

Les mer om hypersomnier her.

 

Fant du det du lette etter?