Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Nytt diagnostisk tilbud schistosomiasis

Kjære kollegaer​

Det er nå tilgjengelig et nytt diagnostisk tilbud som sendeprøve: Schistosoma antigen (Schistosoma CAA/ circulating anodic antigen). Det kan trolig være nyttig hos utvalgte pasienter for å vurdere aktiv infeksjon vs gammel, samt behandlingsrespons.

Særlig universitetet i Leiden har i sikkert tretti år forsket på sirkulerende antigener fra Schistosoma. Dette har vært en 'holy grail' innen schisto-diagnostikken som skulle hjelpe til ved noen av nåværende problemer med diagnostikken. Siden disse antigenene skilles ut av levende voksne schisto-ormer skal man i teorien kunne skille aktive infeksjoner fra gamle infeksjoner med persisterende antistoffer, samt kunne se om ormene er døde etter en behandling. Dessverre har ikke analysene  vært gode nok til å få en plass i diagnostikken i europeiske lab'er, spesielt har sensitiviteten vært for lav. Men de siste årene har det kommet et mer sensitivt analyseformat og de siste par årene har det også kommet noen studier med bra resultater. Jeg har i hvert fall gått fra å være 'kritisk optimist' til å mene at dette kan være til hjelp hos utvalgte pasienter. Det er dog ennå ikke en rutineanalyse og bare et tilskudd til eksisterende metoder. Vi får nok mer data og erfaring etter hvert. Jeg tenker det kan være to situasjoner hvor det kanskje kan være nyttig:

a) Aktiv infeksjon eller gammel infeksjon med persisterende antistoffer. Siden vi ikke kan utelukke at man kan ha en lavgradig infeksjon til tross for negativ CAA, vil dere fremdeles stå i et dilemma; positive antistoffer og negativ CAA; behandle allikevel for sikkerhets skyld?

b) Behandlingsrespons? Hvis det er tvil om behandlingsrespons vil det være elegant hvis man samtidig kan sende serum fra før behandling (positiv?) samt kontrollserum minst 3 måneder etter behandling (blitt negativ?). Vi fryser ned overskuddsserum, så hvis primærprøven er analysert hos oss er det sjanse for at vi har noe igjen til sending.

Som sagt har vi ikke tenkt dette skal være rutineundersøkelse og ikke dramatisk endre diagnostikken, men kan være et tilskudd når man har en 'vrien' pasient.


Hvis noen ønsker å selv sende direkte til Leiden, så ønsker de minst 0,5 ml (helst 1 ml) serum og det koster per nå 39 euro (gratis hvis det går via oss 😉). Leiden åpnet nå nylig opp for å ta imot prøver utenifra.


Det jobbes med å kommersialisere denne analysen, og når/hvis det skjer vil vi nok ta den inn i repertoaret vårt.

Hilsen fra det nordlige

Tore Lier, overlege, Universitetssykehuset i Nord-Norge HF. 

Nasjonal referansefunksjon for serologisk parasittdiagnostikk     


 

Sist oppdatert 09.12.2022