Prosjekt i Etiopia
Hepatitt B tar nesten en million liv hvert år på verdensbasis. En enkel tablettbehandling finnes, men er utilgjengelig for de fleste som bor i Afrika. En norsk-etiopisk studie demonstrerer hvordan denne sykdommen kan behandles effektivt i et fattig land.
Kan hepatitt B bli behandlet i Afrika?
Tekst av: Asgeir
Johannessen, overlege og studieansvarlig, regional kompetansetjeneste for import-
og tropesykdommer, OUS.Hvorfor får ikke pasienter i Afrika behandling?
Mangel på internasjonalt engasjement, dårlig tilgang til medisiner og dyre laboratorietester er noen av årsakene til at kronisk hepatitt B har havnet i glemselen. Vi regner med at cirka 20 prosent av de som har kronisk hepatitt B vil dø av dette. Utfordringen er derfor å forutsi hvem som vil bli syke – og dermed trenger behandling – og hvem som aldri vil ha behov for medisiner.
Tradisjonelt har kompliserte og dyre analyser blitt brukt for å velge ut hvem som trenger behandling. Eksempler på dette er vevsprøve av leveren og måling av virusmengde i blodet. Dette har ikke vært tilgjengelig i de fleste afrikanske land.
Kontroll på hepatitt B i Afrika?
Måten HIV-epidemien er håndtert på i Afrika er et eksempel til inspirasjon. Mange mente det var umulig. Men forenklede retningslinjer, billige kopi-medisiner og internasjonal satsning har gjort det mulig å tilby behandling til de fleste som trenger det.
På samme måte forsøker vi å forenkle hepatitt B-behandlingen. I 2018 kom et forenklet apparat for måling av hepatitt B virusmengde på markedet (GeneXpert). Vi har tatt i bruk dette apparatet i vår klinikk i Etiopia. I tillegg har det i flere år eksistert en form for ultralyd (elastografi) til å måle grad av leverskade, som er enkel og skånsom i bruk. Ved å ta i bruk ny teknologi, og samtidig forenkle og strømlinjeforme retningslinjene, håper vi at hepatitt B kan bringes under kontroll i Afrika – på samme måte som HIV/AIDS.
Hva gjør Verdens helseorganisasjon (WHO)?
Da WHO lanserte retningslinjer for behandling av hepatitt B i 2015, baserte de seg stort sett på data fra Asia. Vi har testet ut hvordan WHOs behandlingskriterier fungerer i Etiopia. Konklusjonen er at WHOs retningslinjer er uegnet i denne delen av verden. Med WHOs kriterier vil man stort sett behandle pasienter som allerede har langtkommet skrumplever. For å utgjøre en forskjell må behandlingen komme i gang på et tidligere stadium – før pasientene utvikler alvorlige komplikasjoner.
Vår evaluering av WHOs retningslinjer ble publisert i det anerkjente tidsskriftet Journal of Hepatology i 2019, og er et tungt bidrag til neste revisjon av WHOs retningslinjer. Målet for vårt arbeid videre er å finne behandlingskriterier som er bedre egnet i Afrika.
Fakta om studien
Etablert i februar 2015 på St. Paul's Hospital i Addis Ababa, Etiopia.
Totalt 1303 pasienter med kronisk hepatitt B ble inkludert i 2015, og har vært fulgt opp regelmessig siden.
Av disse har ca. 300 startet behandling.
Studien ledes av Asgeir Johannessen, overlege ved kompetansesenteret for import- og tropesykdommer, OUS.
Studien er finansiert av Norges forskningsråd og Helse Sør-Øst.
Resultater fra studien er publisert i anerkjente internasjonale tidsskrift som Journal of Hepatology, BMC Medicine og Liver International.