Illustrasjonsfoto

Genetisk slektskap

- farskap - morskap - slektskap

- kort svartid - akkrediterte DNA-tester - diskresjon - taushetsplikt - personlig veiledning

​En DNA-test utført ved Oslo universitetssykehus, Seksjon for rettsgenetikk - slektskap og identitet, gir informasjon om nært genetisk slektskap.

Siden er under utvikling, enn så lenge, bruk farskap.no

 • Juridisk farskap - fastsettelse og endring

  Barneloven (Lov om barn og foreldre, 8. april 1981) gir regler for fastsettelse og endring av farskap i juridisk forstand. Barneloven finnes også oversatt til engelsk (The Children Act).

 • Farskap

  Ved Seksjon for rettsgenetikk - slektskap og identitet, kan det biologiske farskapet til et barn kan bestemmes ved å utføre en DNA-test av prøver fra barn, mann og eventuelt mor. 

 • Morskapstest

  I enkelte tilfeller ønsker man å teste kun mor og barn. Dette er mest aktuell i forbindelse med fremlegging av dokumentasjon for folkeregisteret eller utlendingsmyndighetene. DNA-testen utføres ved Seksjon for rettsgenetikk - slektskap og identitet.

 • Annet slektskap

  En slektskapsutredning kan ha ulike siktemål. Et uavklart farskap for et barn der mannen ikke er tilgjengelig for analyse, kan det være aktuelt å teste nære slektninger av ham. DNA-testen utføres ved Seksjon for rettsgenetikk - slektskap og identitet.

 • DNA-profil

  Ved Seksjon for rettsgenetikk - slektskap og identitet kan du bestille en DNA-profil som grunnlag for fremtidig bruk.

 • Tvillingtest

  DNA-tester kan avgjøre om tvillinger er eneggede eller toeggede. Tilsvarende gjelder for flerlinger. DNA-testen utføres ved Seksjon for rettsgenetikk - slektskap og identitet.

 • Prøvetaking

  Prøvetaking til DNA-analyse ved Seksjon for rettsgenetikk - slektskap og identitet tas fra munnhulen. Enkelt og smertefritt.

 • Nyttige lenker

  Her kan du finne mer informasjon vedrørende DNA-analyser (farskap, morskap, slektskap) fra NAV, Tingrett, Skatteetaten og UDI. DNA-analysene utføres ved Seksjon for rettsgenetikk - slektskap og identitet.

 • Bestilling av DNA-test

  Her kan du lese mer om hvordan du bestiller en privat DNA-test for å undersøke nært slektskap, som for eksempel farskap. DNA-testen utføres ved Seksjon for rettsgenetikk - slektskap og identitet.

 • DNA-analyser, farskapstest og andre slektskapstester - faktaark

  I arvematerialet vårt finner vi spesielle områder som kan analyseres for å få fram en DNA-profil. Slike profiler kan benyttes i forbindelse med farskapstester, andre slektskapstester og ved identifisering av døde.

 • Arverett og farskap

  Det er ingen krav om at arvinger DNA-testes ved tvil om biologisk slektskap. Det er kun barnet, foreldrene eller tredjemann som mener å være far til barnet, som kan prøve et farskap. Andre arvinger og slektninger har ingen slik rettigheter.

Fant du det du lette etter?