Helsenorge
RESSURSSIDE

Øsofagusatresi

Øsofagusatresi (ØA) betyr medfødt lukket spiserør, og er en sjelden diagnose. Spiserøret er delt i to, og det er ingen forbindelse mellom øvre del av spiserøret og magesekken. Av den grunn kommer ikke væske, morsmelk eller spytt ned i magesekken rett etter fødsel. Avstanden mellom spiserørsendene kan variere. Alle som er født med ØA må opereres i nyfødtperioden.

Diagnoseillustrasjon av diagnosen

Øsofagusatresi (ØA) betyr medfødt lukket spiserør, og er en sjelden diagnose. Illustrasjon: Melkeveien designkontor.

Les mer om behandling og oppfølging av Øsofagusatresi på behandlingssidene til Oslo universitetssykehus

Skolestartboka

Last ned skolestartboka. (PDF)

E-læringskurs om øsofagusatresi

 

Om e-læringskurset Øsofagusatresi for skolepersonell

Øsofagus betyr spiserør og atresi betyr i denne sammenheng at det ikke var noen forbindelse mellom svelget og magesekken da barnet ble født. Spiserøret var delt i to. Barn med øsofagusatresi blir operert i spedbarnsalder og når de begynner på skolen har de et spiserør som fungerer. De fleste trenger likevel ekstra tid til måltidene og noen setter lettere fast mat i halsen enn andre barn.

Kurset er laget for dere som jobber med barn i 1. eller 2. klasse, f.eks. som førskolelærer, lærer, assistent, SFO-ansatt, helsesykepleier eller PPT-rådgiver. Kurset er også egnet for skolepersonell som arbeider med andre klassetrinn, og andre fagfolk.

Ta kurset på www.sjelden.no. Kurset tar 45 minutt.

Nyttige lenker

Fant du det du lette etter?