Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Kunnskapsdag

Hvordan er det å være ungdom med et annerledes utseende?

Vi vet at mange fagpersoner er usikre på hvordan de best kan gi støtte eller snakke med ungdommer om utseende relaterte utfordringer. Vi arrangerte derfor en kunnskapsdag der vi inviterte fagpersoner for å lære mer om hvordan å snakke med disse ungdommene.

En mann og en kvinne
Ung Face It – et nytt selvhjelpsverktøy for ungdom med en tilstand eller skade som påvirker utseendet

 Det å være ung og ikke være fornøyd med eget utseende kan være belastende. Lavt selvbilde på grunn av misnøye med eget utseende kan ha negative konsekvenser for psykisk helse og livskvalitet. Dette kan være særlig utfordrende for ungdom med en diagnose eller tilstand som gir dem et annerledes utseende. 

Hvordan kan du som fagperson støtte disse ungdommene?

I opptaket fra kunnskapsdagen vil du se flere psykologer snakke om ulike tema knyttet til utseendepsykologi. I tillegg presenterte vi Ung Face It – et selvhjelpsverktøy laget for å hjelpe ungdom til å mestre det å ha et utseende som andre kan legge merke til.

I opptaket kan du se dette innholdet fra kunnskapsdagen:


What can parents and health care professionals do to promote positive outcomes in young people with a visible difference?  
v/ Professor Nichola Rumsey, grunnlegger og tidligere direktør ved Centre for Appearance Research, University of the West of England, Bristol.   
 
Personhistorie fra Emma Stadaas 
Emma er født med Treacher Collins syndrom og forteller om sine egne erfaringer om hvordan ​​det har vært å vokse opp med denne tilstanden.  
 
Hvordan snakke om et annerledes utseende med ungdom?​ 
v/ Kristin Billaud Feragen, Psykolog, PhD og forskningskoordinator ved Senter for sjeldne diagnoser, Oslo Universitetssykehus  
 
Personhistorie fra Nora Sulejmani  
Nora er født med albinisme og har gjennom barne- og ungdomsstiden blitt møtt med blitt og spørsmål. Hun forteller om hvordan det har vært å vokse opp med et annerledes utseende. 
 
Ung Face It – et selvhjelpsverktøy for ungdom med en tilstand eller skade som påvirker utseendet  
v/ Johanna Kling, Psykolog, PhD og post doc ved Senter for sjeldne diagnoser, Oslo Universitetssykehus  


Ung Face It - et selvhjelpsverktøy for ungdom med en tilstand eller skade som påvirker utseendet

Ung Face It har som formål å styrke selvtillit, forbedre kroppsbildet og minske engstelse i sosiale situasjoner. Selvhjelpsverktøyet er heldigitalt og tilgjengelig for alle. Det er utviklet slik at det er sikkert, og gir en trygg støtte for de som tar det i bruk.  


Mange ungdommer er opptatt av sitt eget utseende og flere sliter med lavt selvbilde. Noen ungdommer lever med en tilstand eller diagnose som kan være synlig for andre og oppleve at de skiller seg ut fra det som er definert som et “vanlig utseende. Ung Face It er laget for å hjelpe ungdom til å mestre det å ha et utseende som andre kan legge merke til. Verktøyet lærer ungdom hvordan de kan takle vonde tanker og følelser, og inneholder nyttige verktøy som kan brukes til å håndtere vanskelige sosiale situasjoner.

 
Gå til selvhjelpsverktøyet ungfaceit.no 

Les mer om Ung Face It her

 

Ung Face It på Helsenorge

Du kan nå finne Ung Face It under verktøy på Helsenorge.

Les mer om Ung Face It på Helsenorge her

Forskning om Ung Face IT

    Senter for sjeldne diagnoser

    Senter for sjeldne diagnoser er en seksjon i Barne- og ungdomsklinikken ved Oslo Universitetssykehus (OUS) og en del av Nasjonal kompetansetjeneste for sjeldne diagnoser (NKSD).
    Til hovedsiden
    Blå himmel og plante
    Sist oppdatert 17.08.2023