Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Akuttbehandling i TSB

Akutt tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB) inngår i den akuttmedisinske kjede. Overdoser, delir, alvorlig abstinens, alvorlige sosiale konsekvenser eller tilbakefall til rusmiddelbruk er situasjoner der en bør vurdere akuttbehandling.

Illustrasjon av en person som holder i et skjema

Hva er en akutt intervensjon i TSB?

​Pasienter skal tas imot til akuttbehandling straks når hjelpen er påtrengende nødvendig og det ikke er forsvarlig at pasienten henvises til ordinære prosedyrer for inntak. 

En akuttintervensjon innebærer undersøkelse og vurdering som kan gjøres enten poliklinisk eller ved innleggelse og observasjon. Akuttbehandlingen kan også innebære en innleggelse til avrusning, være første trinn i videre døgnbehandling eller føre til justering av pågående behandling.

Pasienter som takker nei til videre oppfølging etter å ha fått behandling i den mest akutte fasen, skal tilbys mulighet til direkte retur for undersøkelse eller døgninnleggelse innen 48 timer, uten ny henvisning. 

Hvilke tilstander skal behandles akutt i TSB?​

Kriteriene for akuttbehandling i tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB) er konkretisert i kapittel 1 i Nasjonal faglig retningslinje for avrusning fra rusmidler og vanedannende legemidler. Personer som skal vurderes for akuttbehandling er blant annet:
  • Gravide kvinner som bruker rusmidler
  • Personer med et rusmiddelinntak som utgjør umiddelbar fare for eget liv og helse, herunder overdose uavhengig av rusmiddel
  • Personer som er i fare for å utvikle alvorlige abstinensreaksjoner
  • Personer med rusmiddelinntak som gir atferdsendring, og som medfører fare for liv og helse for seg selv eller andre
  • Personer med et rusmiddelinntak som kan føre til akutt fare for alvorlige relasjonsbrudd, sosiale konsekvenser eller funksjonsfall.

​Prioriteringsveilederen for TSB er også et praktisk hjelpemiddel når man vurderer henvisninger. Veilederen konkretiserer hvilke tilstander som skal behandles akutt i TSB, og hva teamene som mottar henvisning bør vektlegge i vurdering av hastegrad.

Akutte somatiske eller psykiatriske behandlingsbehov må avklares

​Før pasienten får akuttbehandling i TSB, må eventuelle akutte psykiatriske eller somatiske behandlingsbehov avklares. Dette presiseres også i retningslinjen for avrusning.​

Ved akutt alvorlig psykisk lidelse skal pasientens behandlingsbehov innen psykisk helsevern vurderes. Dette kan for eksempel være selvmordsrisiko eller psykose, uavhengig av om den er rusutløst eller ikke.

​​Ved akutt somatisk sykdom skal pasientens behandlingsbehov i somatisk helsetjeneste vurderes, selv om tilstanden skyldes bruk av rusmidler. TSB har fortsatt ansvar for behandling av rusmiddelproblematikken når pasienten er stabil somatisk.

Den akuttmedisinske kjeden

​Akutt TSB inngår i den akuttmedisinske kjede. I kjeden er det løpende dialog mellom legevaktsentral/akuttmedisinsk kommunikasjonskanal, ambulanse, kommunal legevakt og de ulike akuttfunksjonene i sykehus (akuttmottak i somatikk, psykisk helsevern og TSB). Denne dialogen skal sikre at pasienten får nødvendig helsehjelp i den akutte situasjonen. Helsepersonell må vurdere på hvilket nivå og hvilken del av helsetjenesten som skal intervenere, basert på den enkelte pasientens helsetilstand.

Hjelpeplikten er hjemlet i helsepersonelloven § 7, spesialisthelsetjenesteloven § 3-1 og helse- og omsorgstjenesteloven § 3-2 første ledd nr. 3. Lovens formål er å sikre at personer i akutt fare mottar nødvendig behandling så raskt som mulig.

Ingen krav til henvisning​

Det er ikke nødvendig med en henvisning for at helsepersonell skal kunne vurdere om en person trenger øyeblikkelig hjelp. Henvisende instanser har også rett til å vurdere behovet for øyeblikkelig hjelp når de er i kontakt med pasienter, jfr. spesialisthelsetjenesteloven § 3-12. Det er pasientens tilstand som avgjør om akutt rusbehandling i spesialisthelsetjenesten er påtrengende nødvendig, basert på veiledende kriterier i retningslinjen og prioriteringsveilederen. ​

Følgende instanser kan vurdere om personer med rusmiddelproblemer har behov for øyeblikkelig hjelp:

  • Fastlege
  • Nav/sosialtjeneste
  • AMK (akuttmedisinsk nødsentral/ambulanse)
  • Legevakt
  • Somatisk akuttmottak
  • Psykiatrisk akuttmottak
  • Andre helse- og omsorgstjenester
Pasienter som oppsøker et akuttmottak og ber om øyeblikkelig hjelp, må få en vurdering av sitt behov før eventuell henvisning til legevakt eller fastlege, dersom behovet ikke anses som akutt. 

Hvor finner jeg akuttilbudene i TSB?

Det er de regionale helseforetakene (RHF-ene) som har ansvar for å utpeke det nødvendige antall helseinstitusjoner/avdelinger som skal ha plikt overfor pasienter som trenger akutt helsehjelp/øyeblikkelig hjelp innenfor TSB. De lokale helseforetakene avgjør i sin tur hvor disse tjenestene skal lokaliseres og hvordan de skal organiseres. I plattformen TSB i Norge​ finner du informasjon om hvor akuttilbudene er og hvordan de er organisert i de enkelte helseforetakene.

Det er dokumentert uønsket variasjon i tilgangen til akutte tjenester i TSB. Mange steder er disse tjenestene fremdeles under oppbygging. 

E-læring om akuttbehandling og oppfølging etter overdose

I e-læringskurset "Akuttbehandling og oppfølging etter overdose" lærer du om hva som er TSBs ansvar og hva du kan forvente av andre i den akuttmedisinske kjeden.​​​ Kurset er for deg som jobber i prehospitale tjenester eller i akutt TSB, men er også nyttig for annet helsepersonell som møter mennesker med overdoser.

Ta e-læringskurset i din regionale læringsportal for å få dokumentert gjennomføringen. Dersom du ikke har tilgang til en læringsportal, finner du kurset åpent tilgjengelig på denne lenken.

 

Erfaringer med akutte tjenester i TSB

​Heftet «Akutte tjenester for rusmiddelavhengige» beskriver hvordan helseforetakene hadde organisert sine akutte tjenester i 2019. Her beskrives også erfaringer fra ansatte, pasienter og samarbeidspartnere. Dette kan gi et grunnlag for diskusjon om hvordan å møte pasientenes akutte behov best mulig.

Les heftet om akutte tjenester i TSB her eller bestill trykte eksemplarer gratis ved å sende e-post til tsb@ous-hf.no.

Sist oppdatert 07.03.2025