Hvorfor er det viktig å hindre drop-out fra rusbehandling?
Å fullføre planlagt rusbehandling gir gode resultater og hjelper pasientene våre. Men en betydelig andel av pasenter i rusbehandling dropper ut før behandlingen er planlagt avsluttet. Dette kan få negative konsekvenser både for den enkelte pasient, pårørende og tjenestestedene.
Nasjonale faglige retningslinjer anbefaler at risiko for behandlingsavbrudd og tiltak for å forebygge kartlegges tidlig i behandlingsforløpet. Alle som arbeider med rusbehandling bør derfor ha kunnskap om risikofaktorene og kunne sette i gang virksomme tiltak.
Hva er risikofaktorene for drop-out fra rusbehandling?
Forskning viser at de fire viktigste risikofaktorene for drop-out fra rusbehandling er:
Redusert kognitiv funksjon
Dårlig behandlingsallianse
Personlighetsproblematikk
Ung alder

Kilde: Brorson m.fl. (2013)
Se Hanne H.
Brorson presentere forskningsfunnene på 12 minutter eller se en kort oppsummering i en animasjon på ett minutt.
E-læringskurs om å forebygge drop-out
Dette kurset er laget for alle som arbeider med rusbehandling og gir deg kjennskap til risikofaktorer for drop-out, og tips til hvordan du kan forebygge dette. Dersom du har tilgang til helseforetakenes læringsportal, kan du gjennomføre kurset der for å få det dokumentert. Hvis ikke, har du fri tilgang til kursene her.
Gjennomføringstid: Ca 30 minutter
Ta e-læringskurset Hindre drop-out fra rusbehandling
Sjekkliste mot drop-out
Sjekklisten minner deg som helsepersonell om faktorer som har sterkest sammenheng med drop-out. Gjelder noen av risikofaktorene din pasient? Hvis ja; se kliniske tips og råd for å oppveie risikoen.
Se sjekklisten her
Lokale erfaringer med å forebygge drop-out
I regi av prosjektet Hindre drop-out fra rusbehandling har forskere, klinkere og brukere delt kunnskap og utviklet tiltak for å hindre drop-out ulike steder i landet. Erfaringene er oppsummert i dette heftet.
Les om oppsøkende likepersoner, milepælsmøter, mestringssamtaler, bruk av sjekklister, feedbackverktøy og mye mer i denne skriftserieutgaven fra Nasjonal kompetansetjeneste TSB.