LAR
Legemiddelassistert rehabilitering
Pasienter som trenger behandling for opioidavhengighet, bør vurderes for legemiddelassistert rehabilitering (LAR). Over 8500 pasienter mottar LAR-behandling i Norge. Her er en oversikt over ressurser til bruk i opplæring og kompetanseheving om LAR.
LAR er tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB) for opioidavhengighet, der behandling med substitusjonslegemiddel inngår som et deltiltak i et helhetlig rehabiliteringsforløp.
Formålet med LAR er å gi pasienter økt livskvalitet gjennom bedring av helsetilstand, mestrings- og funksjonsnivå. Utgangspunktet for behandlingen er derfor pasientens livssituasjon, behov og egne mål. Formålet er også generelt å redusere skadene av opioidavhengighet og faren for overdosedødsfall. De positive effektene av substitusjonsbehandling for pasienter med opioidavhengighet er godt dokumentert.
LAR er en del av TSB hvor den biopsykososiale forståelsen er fundamentet i utredning og behandling. Pasienter i LAR har behov for både helhetlig og tverrfaglig tilnærming til behandling av underliggende problemer og til rehabilitering. Det finnes en egen forskrift og nasjonale faglige retningslinjer for LAR, men andre nasjonale faglige retningslinjer for TSB gjelder også når pasienten har substitusjonsbehandling.
LAR-forskriften
Forskriften om legemiddelassistert rehabilitering, sammen med den øvrige helse- og sosiallovgivningen og nasjonale faglige retningslinjer, utgjør rammeverket for LAR. Forskriften foretar særregulering som er nødvendig på grunn av bruken av sterkt vanedannende legemidler, og skal forebygge at pasienter og tredjemann tar skade av legemidlene.
LAR-forskriften tar blant annet for seg spesialisthelsetjenestens ansvar for innskrivning og utskrivning, å utarbeide individuell plan, å beslutte individuelle utleveringsordninger og avlegging av prøver.
Forskrift om legemiddelassistert rehabilitering (LAR-forskriften)
LAR-retningslinjen
I 2022 fikk vi, etter mange års arbeid, en revidert retningslinje for LAR-behandling. Retningslinjen er basert på det beste vi har av tilgjengelig forskning, klinisk erfaring og brukererfaring – og inneholder 10 godt begrunnede anbefalinger.
Nasjonal faglig retningslinje for legemiddelassistert rehabilitering (LAR) ved opioidavhengighet
E-læringskurs
Nasjonal kompetansetjeneste TSB har utarbeidet et introduksjonskurs for klinkere og ledere i TSB som jobber med pasienter med opioidavhengighet. I kurset vil du tilegne deg grunnleggende kunnskap om den reviderte LAR-retningslinjen, og få kjennskap til de mest sentrale anbefalingene.
Ta kurset: Bli kjent med LAR-retningslinjen (estimert tidsbruk 15-20 min)
Et mer dyptgående kurs om anbefalingene i LAR-retningslinjen skal gi TSB-enheter, kommunale aktører og fastleger mulighet til å tilegne seg basiskunnskaper, ferdigheter og holdninger om LAR som er nødvendige for å yte god pasientbehandling. Kurset er finansisert av Helsedirektoratet.
Ta kurset: LAR – pasientene, fagfolkene og systemet (estimert tidsbruk 1,5 timer)
Gravide i LAR
I 2011 utga Helsedirektoratet Nasjonal faglig retningslinje for gravide i LAR og oppfølging av familiene frem til barnet når skolealder. En debatt om råd/pålegg om prevensjon, valg av legemiddel og nedtrapping av LAR-legemiddel under graviditet fortsatte likevel i ulike fora. Som følge av dette ble nye anbefalinger om prevensjon og familieplanlegging, legemiddelvalg og legemiddeldoser tatt inn i den nasjonale retningslinjen i 2019.
Nasjonal faglig retningslinje for gravide i legemiddelassistert rehabilitering (LAR)
Lavterskel LAR
Lavterskel LAR er et tilbud som pasienten kan oppsøke uten henvisning, og få en tverrfaglig vurdering av om pasienten har rett til nødvendig helsehjelp i TSB. Lavterskeltilbud i LAR er anbefalt etablert for å nå frem til personer med opioidavhengighet som ellers er vanskelige å nå. Målet er at flest mulig av disse personene ønsker seg LAR, blir vurdert for LAR og klarer å starte med LAR-behandling.
Hvordan lavterskeltilbudene organiseres, varierer mellom ulike deler av landet som følge av størrelsen på målgruppen og lokale forhold. Et eksempel på et slikt lavterskeltilbud er LASSO – legemiddelassistert skadereduserende substitusjonsbehandling i Oslo. Senter for rus- og avhengighetsforskning (SERAF) har utarbeidet en rapport som beskriver hvordan ulike helseforetak har innrettet lavterskel LAR-tilbud, i samarbeid med kommunene.
Forskning på LAR
Det er viktig å evaluere LAR som behandlingstilbud og undersøke om behandlingens intensjon oppfylles med dagens praksis. Senter for rus- og avhengighetsforskning (SERAF) har flere forskningsprosjekter som belyser ulike sider av LAR.
Se oversikt over forskningsprosjekter om LAR ved SERAF
SERAF har også ansvar for den årlige nasjonale statusrapporten for LAR. Statusrapportene er et nyttig verktøy for alle som jobber med pasienter med opioidavhengighet. Den består av en gjennomgang av pasientpopulasjonen og beskrivelse av behandlingsresultatene. I rapportene kan man finne ut av regionale ulikheter i klinisk praksis og behandlingsresultater og vurderinger for hva som vil være kunnskapsbaserte og adekvate justeringer av behandlingen.
Se de nasjonale statusrapportene for LAR fra SERAF
Også andre forskningsmiljøer i TSB har forskningsprosjekter om LAR. Blant annet har Helse Bergen en egen satsing kalt Bergen Addiction Research som jobber tett med det kliniske fagmiljøet rundt LAR. Akershus universitetssykehus sin forskningsgruppe på rus og avhengighet har også forskningsprosjekter om temaer som er relevante for LAR.
Se oversikt over forskningsmiljøer i TSB
Brukerundersøkelse
ProLAR Nett – nasjonalt forbund for folk i LAR – supplerer kunnskapen om LAR med en bruker til bruker-undersøkelse om pasienters egne erfaringer og synspunkter på forskjellige aspekter av behandlingen. Mange pasienter får bedre livskvalitet og positive endringer knyttet til helse, arbeidsliv, bolig og sosiale relasjoner. Samtidig viser undersøkelsen at det er mer å hente når pasientene kun skårer 4,5 av 10 på fornøydhet og opplevelse av medvirkning i egen behandling.
Les ProLAR Nett sin brukerundersøkelse fra 2021
Nasjonalt faglig nettverk for LAR
Et nasjonalt faglig nettverk for legemiddelassistert rehabilitering skal bidra til å bedre kvaliteten i denne behandlingsformen. I nettverket deles kunnskap og erfaringer i regelmessige møter, som regel to i året. Det praktiske ansvaret for å gjennomføre nettverksmøtene går på omgang blant medlemmene. Nettverket har også løpende kontakt ved behov.
Deltakere i nettverket er ressurspersoner og personer med overordnet faglig ansvar for å iverksette LAR-behandling i norske helseforetak, relevante brukerorganisasjoner, samt SERAF (Senter for rus- og avhengighetsforskning). Helsetilsynet, Helsedirektoratet og andre relevante fagorganer deltar i nettverksmøter etter invitasjon.
Koordinator for LAR-nettverket er Kine Haugen, seksjonsleder for rus- og avhengighetspoliklinikker ved Oslo universitetssykehus.
Historien om legemiddelassistert rehabilitering i Norge
1998: Opioidavhengige tilbys substitusjonsbehandling
2001: Den første statusrapporten
2004: LAR evalueres
2004: Brukerorganisasjoner kommer
2004: Rusavhengige får pasientrettigheter
2005: Arbeidet med nasjonal faglig retningslinje for LAR starter
2007: ProLAR Norge ser dagens lys
2009: Helse- og omsorgsdepartementet gir ut egen forskrift for LAR
2010: Lasso starter opp
2011: LAR-retningslinjen kommer
2014: Bruker til bruker-undersøkelse
2015: Opptrappingsplanen for rusfeltet (2016–2020)
2016: LAR runder 4000 pasienter
2018: Heroin inn i LAR?
2018: Samling av brukerorganisasjonene
2018: LAR 20 år markeres
Erfaringer med LAR oppsummeres av brukere, klinikere og forskere under LAR-konferansen 2018. Mange av tendensene er stabile: Dødeligheten blant LAR-pasienter er fortsatt 50 prosent lavere enn blant de som venter på behandling, Heroindødsfallene er redusert fra 400 i år 2000 til godt under 100 i året. LAR når fortsatt en drøy halvdel av målgruppen for LAR i Norge. Nye tema er aldring i LAR, ettersom gjennomsnittsalderen er økt med 10 år fra pasientkartleggingen av LAR startet i år 2000. I undersøkelser sier om lag 50 prosent at de er fornøyde med tilbudet og mange savner aktivitet.
2020: Substitusjonsbehandling for andre typer rusmiddelavhengighet?
SERAF oppsummerer forskningsstatus. Kan substitusjonsbehandling av et alternativ ved avhengighet av amfetamin/metamfetamin, kokain, cannabis og benzodiazepiner? Rapporten konkluderer med at substitusjonsbehandlingsmodellen, slik den er etablert for opioidavhengighet med LAR-behandling, i liten grad er aktuell for de undersøkte rusmidlene. Mer forskning om temaet anbefales, spesielt når det gjelder stimulerende midler.
2021: Ny bruker til bruker-undersøkelse
2022: Prøveprosjekt med heroinassistert behandling åpner dørene
2022: Revidert LAR-retningslinje lanseres av Helsedirektoratet
- pasientene oppnår best mulig helse, funksjons- og mestringsevne og livskvalitet
- flest mulig som kan ha nytte av det, starter opp med LAR-behandling
- pasienter ikke dropper ut av behandlingen
- behandlingen utformes med stor grad av brukermedvirkning, med flere individuelle vurderinger.
Flere nyttige lenker og ressurser
TSB i Norge – oversikt over alle behandlingstilbud i TSB
Nasjonalt pasientforløp for rusbehandling (TSB)
Tannbehandling for pasienter med ruslidelser (Helsedirektoratet, 2019)
Hepatitt C (informasjon fra Folkehelseinstituttet på helsenorge.no)
HepC.no – nettside for informasjon og veiledning til personer som lever med hepatitt C (proLAR nett)
Denne nettsiden driftes av Nasjonal kompetansetjeneste TSB