Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.
Forskningsstøtte logo

Publisering

Publisering av vitenskapelige artikler som utgår fra OUS skal følge anerkjente vitenskapelige normer

Ved OUS er det etablert egen retningslinje for vitenskapelig publisering. Denne retningslinjen er basert på prinsipper nedfelt i:

Gjennom samarbeidsorganet for Helse Sør- Øst og Universitetet i Oslo er det også etablert harmoniserte retningslinjer for adressering og kreditering av vitenskapelige artikler. Disse er også tilgjengelig på universitetets nettsider.

For mer informasjon om registrering og godkjenning av vitenskapelige artikler, se OUS’ nettsider. Her vil du også finne kontaktinformasjon til superbrukere for CRISTIN-systemet og veileder for registrering av vitenskapelige artikler.

Har du spørsmål om medforfatterskap og regelverk for publisering, så kan regional forskningsstøtte bistå. Henvendelse kan rettes til godkjenning@ous-hf.no. Se også egen nettside om behandling av redelighetssaker.

Krav til medforfatterskap på en publikasjon

OUS forutsetter at alle ansatte følger kriteriene i Vancouver-konvensjonen om medforfatterskap til vitenskapelige publikasjoner. Av gjeldende versjon av konvensjonen skal retten til medforfatterskap være basert på:

  1. Vesentlig bidrag til idé og utforming, eller datainnsamling, eller analyse og tolkning av data OG
  2. Utarbeiding av selve manuskriptet eller kritisk revisjon av artikkelens intellektuelle innhold OG
  3. Godkjenning av artikkelversjonen som skal publiseres OG
  4. Enighet om å være ansvarlig for alle deler av arbeidet for å sikre at spørsmål knyttet til presisjon eller integritet for hele eller deler av artikkelen er adressert og løst

ALLE vilkårene (1 til 4) må være oppfylt for at en forsker skal bli tilkjent forfatterskap.

Vancouver-konvensjonen anbefaler den enkelte forfatter å skriftlig redegjøre for sitt bidrag. Dette håndteres av forfatterne, eventuelt ut fra dokumentasjonskrav stilt fra det enkelte tidsskrift. 

Forskers ansvar etter forskningsetikkloven forutsetter at der det for vedkommende er rimelig grunn til å mistenke brudd på anerkjente vitenskapelige normer, så plikter den ansatte på selvstendig grunnlag å få dette avklart før vedkommende avgir erklæring om medforfatterskap.  

Les mer hos International Committee of Medical Journal Editors (ICJME).

Bruk av Acknowledgements (takk til)

Når en bidragsyter til en vitenskapelig publikasjon ikke tilfredsstiller kravene til medforfatterskap etter Vancouver- konvensjonen, anbefaler konvensjonen at bidraget nevnes under ”Acknowledgements” eller lignende. Det kan dreie seg om bidrag som teknisk bistand, skriveassistanse eller generell støtte i form av finansiering og infrastruktur. Bidragsyter skal i så fall gi sin aksept for å bli nevnt i Acknowledgements. Slik aksept håndteres av forfatterne, eventuelt ut fra dokumentasjonskrav stilt fra det enkelte tidsskrift.

Redaktøransvaret og den ansattes ansvar

Publisering er et spørsmål om tillit og etikk, noe Vancouver-konvensjonen eksplisitt legger opp til. Tidsskrift bygger sine vurderinger på tillit om at forfatterenes manuskript er basert på etisk forsvarlig forskning, i samsvar med anerkjente vitenskapelige prinsipper og relevante myndighetskrav.

Forskere som skal publisere må ivareta det samme tillitsforholdet, og har blant annet ansvar for at også ”negative” og ”inconclusive” forskningsresultater fra eget arbeid tas med i manuskript (art. 36 i Helsinkideklarasjonen). Eventuelle interessekonflikter skal gjøres kjent for tidsskriftet før publisering. Ved mistanke om uredelighet plikter den ansatte (medforfatter) å bidra til oppklaring av saken. Dette gjelder både overfor tidsskriftets egne undersøkelser, og overfor eventuell intern granskning ved helseforetaket.

For behandling av spørsmål om uredelighet, se Redelighet i forskning.

OUS forutsetter at alle ansatte følger de rutiner som gjelder for publisering i det aktuelle tidsskrift (se f.eks. Nature Editorial policies, og Tidsskriftet for den norske lægeforening, forfatterveiledning).

Rovtidsskrifter

Forskere ved OUS skal sjekke at tidsskriftet man ønsker å publisere i er en seriøs, godkjent publiseringskanal slik at man unngår såkalte rovtidsskrifter («predatory journals»). Dette er useriøse tidsskrifter som utnytter Open Access (OA)-publisering til å svindle til seg artikkelavgifter fra forskere. Vær oppmerksom på bruk av "supplements" (særutgaver), med et stort antall artikler og rask fagfellevurdering, som kan bryte med vitenskapelige standarder og dermed medfører risiko for å ikke oppnå vitenskapelig anerkjennelse.  

Universitetet i Oslo (UiO) har satt sammen en oversikt over kjennetegn på rovtidsskrifter, med forslag til hvordan man kan unngå å bli lurt: Rovtidsskrifter.

Andre måter å unngå rovtidsskrifter er å sjekke om og hvordan tidsskriftet man ønsker å publisere i er registrert i kanalregisteret. Dersom man ikke finner en bestemt publiseringskanal kan man fremme et forslag om å legge den inn samme sted, se menyen til venstre på siden. Nye kanaler som foreslås bør være registrert i Directory of Open Access Journals (DOAJ)

Det er viktig å være klar over at publikasjoner i publiseringskanaler som ikke er godkjent via kanalregisteret, ikke gir vitenskapelig meritt eller publikasjonspoeng for institusjonen, og ikke kommer med på offisielle publikasjonslister. Ph.d.-kandidater vil av UiO normalt ikke få godkjent artikler i doktorgraden, dersom disse er publisert i ikke godkjente publiseringskanaler.

 

Sist oppdatert 05.02.2025