Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

CogFam

Behandling av spiseforstyrrelser hos barn og ungdom

Spiseforstyrrelser er alvorlige psykiske lidelser med høy samsykelighet, økt dødelighet og redusert livskvalitet. Vi vil i denne studien sammenligne effekten av den anbefalte behandlingen familiebasert behandling og den nye behandlingstilnærmingen kognitiv behandling.

Om studien

Blant ungdommer som tilbys evidensbasert behandling som familiebasert behandling, blir omtrent 50% friske. Flere studier viser god effekt av kognitiv behandling for ungdom med spiseforstyrrelser.

Målet med denne randomiserte kontrollerte kliniske studien er å sammenligne effekten av familiebasert behandling versus kognitiv behandling for barn og ungdom med spiseforstyrrelser.

Hovedmålet er å finne ut om kognitiv behandling har en lignende effekt som familiebasert behandling blant barn og unge med spiseforstyrrelser som får behandling i poliklinisk setting.

Les mer om studien på ClinicalTrials.gov

Mer informasjon om studien finnes på cogfam.no

Vitenskapelig tittel

BEHANDLING AV SPISEFORSTYRRELSER HOS BARN OG UNGDOM: EFFEKTEN AV KOGNITIV ATFERDSTERAPI VERSUS FAMILIEBASERT TERAPI (CogFam)

Les mer om studien

Prosjektside i Cristin (Current research information system in Norway)

Informasjon om deltakelse

Studien er åpen for rekruttering fra 15.02.2024 fram til 31.12.2026

Hvem kan delta?

Deltakelse i studien er aktuelt for ungdommer i alderen 12-18 år med spiseforstyrrelser som tilbys behandling ved de poliklinikkene som er med i denne studien (se nederst på siden). Studien omfatter alle typer spiseforstyrrelser som kan behandles i poliklinikk bortsett fra såkalt særspising.

For at du skal bli vurdert som deltaker i en klinisk studie, må vanligvis din behandlende lege sende en forespørsel til en av barne- og ungdomspsykiatriske poliklinikkene som er med på studien. Du må også passe inn i de kriteriene som forskerne har satt for å velge ut pasienter til sine studier.

Hva innebærer studien?

Hensikten med studien er å sammenligne effekten av familiebasert behandling og kognitiv behandling av spiseforstyrrelser hos ungdommer.

Ungdommer som er henvist til poliklinisk behandling for spiseforstyrrelser og oppfyller kriteriene for deltakelse i studien, vil bli spurt om å delta. De vil bli tilfeldig trukket ut til enten å få familiebasert behandling eller kognitiv behandling av spiseforstyrrelser.

Ved behandlingsstart og behandlingslutt gjennomgår ungdommene strukturerte intervjuer.

Ungdommene og deres foreldrene skal fylle ut spørreskjema om bla. psykisk helse ved behandlingsstart, behandlingsslutt og ved 6 og 12 måneder etter behandlingsavslutning. Ungdommen vil også jevnlig i løpet av behandling bli bedt om å svare på noen få spørsmål om hvordan det går i løpet av behandlingen.

Etter endt behandling vil noen ungdommer og foreldre ble spurt om å delta i et intervju om erfaringene med å gjennomføre behandlingen.

Vanlig behandlingstid ved familiebasert behandling er opptil 9 måneder og for kognitiv terapi 20 uker ved normal vekt og 40 uker ved undervekt.

Ungdom og foreldre/foresatte tilbys for sin deltakelse å være med i trekningen av 10 gavekort pålydende kr. 1000,- ved gjennomføring av studien på oppfølgingstidspunktene 6 og 12 måneder etter behandlingslutt.

Vær oppmerksom

En fordel med å delta i studien vil være en tettere oppfølging av hvordan behandlingen virker enn ved ordinær behandling. Behandlerne i studien vil få opplæring og jevnlig veiledning av verdensledende fagperson innen behandlingsformen som tilbys.

En mulig ulempe for deg med å delta i prosjektet er at du ikke selv vil kunne velge hvilken behandlingsform du vil motta. Deltakelsen vil medføre noe tidsbruk til å svare på spørreskjemaer og å sette av tid til å gjennomgå intervjuer.

Kontaktinformasjon

Anne-Louise Wennersberg

Forskningskoordinator

UXWEAC@ous-hf.no 23 01 62 30

Regional seksjon for spiseforstyrrelser ved Oslo universitetssykehus.

Samarbeidspartnere

Samarbeid med

  • Helse Bergen
  • St. Olavs hospital
  • Universitetssykehuset Nord-Norge

Oslo universitetssykehus og Regional seksjon for spiseforstyrrelser har hovedansvaret for gjennomføring av studien.

Følgende Barne- og ungdomspsykiatriske poliklinikker er med på studien:

  • BUP Nidarø, St.Olavs Hospital
  • BUP Rosten, St. Olavs Hospital
  • BUP Åsane, Haukeland universitetssykehus
  • BUP Sentrum, Haukeland universitetssykehus
  • Betanien BUP, Betanien sykehus Bergen
  • BUP Harstad, Universitetssykehuset i Nord-Norge
  • BUP Tromsø Universitetssykehuset i Nord-Norge
  • BUP Oslo Nord, Oslo universitetssykehus