Når man er vurdert å være kandidat for studien vil man innkalles til en poliklinisk konsultasjon ved Rikshospitalet. Ved denne konsultasjonen vil man formelt gjennomgå kriteriene for inklusjon/eksklusjon i studien og verifisere at disse er oppfylt. Det vil bli gitt informasjon om studien og hva inklusjon i denne vil innebære. Dersom pasientene etter denne gjennomgangen fortsatt ønsker å være med i studien signeres samtykke og det foretas en randomisering. Randomisering betyr at det trekkes lodd om hvilken behandling pasienten vil få.
I Excalibur3 står det mellom to behandlinger:
1: Operasjon i tillegg til ny (2.linje) cellegift – eksperimentell behandling
2: Kun ny (2.linje) cellegift – standard behandling
Blir pasientene randomisert til operasjon vil de raskt få en operasjonsdato ved Rikshospitalet og følge vanlige forberedelser til leverkirurgi. Etter at operasjon er utført og pasienten har kommet seg til hektene vil pasientene bli henvist til sin lokale kreftavdeling for videre oppstart av cellegift. Deretter vil videre oppfølging bli i regi av lokal kreftavdeling.
Hver 6. uke vil pasientene bli ringt fra Rikshospitalet for å gjennomgå livskvalitetsundersøkelse.
For pasientene som randomiseres til alternativ 2 (kun cellegift) vil ikke operasjon være aktuelt, og de vil følge videre opplegg med cellegift og livskvalitetsundersøkelser som for gruppe 1.
Det er viktig å merke seg er at det ikke er mulig å bytte gruppe underveis i studien. Det vil si at om du randomiseres til gruppe 2 vil det ikke bli mulig med operasjon de første to årene etter inklusjon uten å gå ut av studien.