Studien undersøker effekten av motiverende intervju (MI) gitt av sykefraværsveiledere i NAV, en intervensjon bestående av screening og arbeidsrettede samtaler (SVAI) gitt av fysioterapeut, samt vanlig sykefraværsoppfølging i NAV. Deltagerne deles tilfeldig inn i disse tre ulike gruppene.
Prosjektet består for øvrig av følgende tre arbeidspakker:
- Kartlegging av vanlig sykefraværsoppfølging i dagens NAV-praksis
- Undersøkelse av to screeninginstrumenter og deres evne til å identifisere personer med høy risiko for langvarig sykefravær
- Evaluering av effekten av MI, SVAI og vanlig NAV-oppfølging, samt undersøkelse av potensielle virksomme faktorer i de tre gruppene.
Muskelskjelettsmerter er den vanligste årsaken til sykefravær i Norge. Å fasilitere raskere retur-til-arbeid og forebygge langtidsfravær er ett av hovedmålene til NAV (Arbeids- og velferdsforvaltningen), så vel som fremtidig helsetjeneste.
Bruk av Motiverende Intervju (MI) har blitt svært populært blant NAV-veiledere i møte med sykemeldte personer. Det er imidlertid dårlig vitenskapelig støtte for bruk av MI, spesielt ved muskelskjelettsmerter. Dessuten, å gi MI til alle sykemeldte personer vil være svært ressurskrevende. En mulig løsning kan være å bruke en stratifisert tilnærming der MI kun gis for personer med høy risiko for langvarig sykefravær. Stratifisert Primærhelsetjeneste har tidligere vist seg å kunne redusere sykefravær med 50% for personer med ryggsmerter.
Dette er et prosjekt som er tilknyttet Forskningsgruppen Muskelskjeletthelse (se www.muskhealth.com), ledet av professor Margreth Grotle, Institutt for fysioterapi, OsloMet – Storbyuniversitetet, i samarbeid med Formi, Oslo universitetssykehus.
- Arbeidspakke 1 ledes av professor Kjersti Storheim, Formi, OUS,
- arbeidspakke 2 ledes av førsteamanuensis Anne Therese Tveter, Diakonhjemmet sykehus/OsloMet, og
- arbeidspakke 3 ledes av førsteamanuensis Britt Elin Øiestad, OsloMet.
MI-NAV prosjektet har flere samarbeidspartnere, blant annet Arbeids- og velferdsdirektoratet og NAV i Vestfold og Telemark, et NAV-prosjekt ved Trondheim ledet av professor Egil Fors, samt internasjonale samarbeidspartnere ved Keele University i Storbritannia. Prosjektet er finansiert av Norges Forskningsråd.
8 NAV kontor i Vestfold og Vest-Telemark deltar i hovedstudien.