Vi tilrår at du alltid nyttar siste versjon av nettlesaren din.
Et tre med grønne blader formet som et ansikt

Bedre forståelse og behandling av rus- og avhengighetslidelser

RusForsk

Seksjon for klinisk Rus- og avhengighetsforskning – «RusForsk» – har som hovedmål å utvikle og forbedre behandlingen for pasienter med rus- og avhengighetslidelser. Gjennom klinikknære prosjekter skal vi fremme forskning av høy kvalitet som skal komme pasientene til gode.

Våre forskningsprosjekter

  • Alcotail logo
    Alcotail – arbeidspakke 3

    Målet med AlcoTail-studien er å undersøke implementeringen og effekten av tiltak for å redusere alkohol- og legemiddelbruk blant norske pasienter innlagt for somatisk sykdom, samt effekten av en slik intervensjon på pasientenes helse og bruk av alkohol og legemidler i etterkant. RusForsk er ansvarlige for arbeidspakke 3 hvor hensikten er å kartlegge behandlings- og tjenestebehov og undersøke behandlings- og tjenesteforløp i spesialist- og primærhelsetjenesten for pasienter med bruk av illegale rusmidler.

  • Ryggen og hjernen til en fysisk sterk person
    Anabole steroider og effekter på hjerne og atferd

    Dette er et longitudinelt forskningsprosjekt som undersøker effekter av langvarig bruk av anabole-androgene steroider på hjerne, kognisjon og følelser.

  • Cooling the craving

    Avhengighetsfokusert EMDR for pasienter med alkoholavhengighet.

  • Man som håndhilser
    Hekta på jobb

    Mennesker med rusproblemer står i stor grad utenfor arbeidslivet, samtidig representerer arbeid en rekke helsefremmende forhold. Tidligere har man tenkt at først må du behandles og bli rusfri, så kan du komme i jobb. Vi tror det kan være mo...

  • Mann ser ut vinduet
    Heroinassistert behandling

    I forskningsprosjektet tilknyttet Heroinassistert behandling er RusForsk sin rolle å utforske holdninger og erfaringer til HAB blant pasienter, pårørende og ansatte, samt prosessevaluering av implementering av behandlingsprogrammet HAB.

  • Nærbilde av en persons øyne
    INTACT - Integrert behandling av traume- og ruslidelser

    INTACT vil undersøke en spesifikk behandlingsmetode som heter Eye Movement Desentizitation and Reprocessing, forkortet EMDR, i Seksjon ruspoliklinikker ved Oslo Universitetssykehus. Tidligere forskning har vist at EMDR er virksom i traumebehandling, men det er forsket lite på EMDR hos personer som har samtidig traume- og ruslidelse.

Nyheter

Arrangementer

  • Dagseminar om forskning på somatisk helse ved rusmiddellidelse
    Dagseminar om forskning på somatisk helse ved rusmiddellidelse
    7.
    mai
    2025
  • Nettverkssamling – EMDR og avhengighet
    Nettverkssamlingen er et halvårlig møtepunkt for terapeuter som jobber med EMDR og avhengighet i Norge. Hensikten med samlingen er å dele erfaringer og utfordringer, bygge kompetanse og legge til rette for samarbeid. Vi ønsker at samlingen skal bidra til at flere pasienter med avhengighet får evidensbasert behandling. På samlingen deltar psykologer, leger, sykepleiere, sosionomer og annet helsepersonell som jobber med EMDR og avhengighet.
    Nettverkssamling – EMDR og avhengighet
    12.
    juni
    2025

Om oss

RusForsk sin visjon er «Bedre forståelse og behandling av rus- og avhengighetslidelser»

Det betyr at vårt hovedmål er bidra med økt kunnskap og forståelse om rus- og avhengighetslidelser, samt å utvikle og forbedre behandling for pasientene. RusForsk skal stimulere til og skape forskning av høy kvalitet som kan publiseres i internasjonale fagfellevurderte tidsskrifter, og ha prosjekter som får ekstern finansiering. Forskningsseksjonen skal samarbeide med klinikere i seksjonene og med eksterne partnere.

Strategiske hovedmål 2022–2024

  1. RusForsk skal produsere rusforskning av høy internasjonal kvalitet.
  2. Forskningsprosjekter skal komme den kliniske driften til gode.
  3. Alle prosjekter skal ha brukermedvirkning.
  4. Forskningsseksjonen skal bidra til nasjonalt og internasjonalt forskningssamarbeid.
  5. Forskningsseksjonen skal være en tydelig aktør og bidra til forskningsformidling.

Fullstendig beskrivelse av RusForsk sin forskningsstrategi finner du her.

Forskningen hos RusForsk skal komme pasientene til gode. Derfor er brukermedvirkning er en forutsetning i alle RusForsk sine prosjekter. Brukerrepresentanter involveres i planlegging og gjennomføring av forskningsprosjekter, samt i formidling av resultater.

Et fast punkt i ARA sine brukerrådsmøter omhandler forskning, hvor RusForsk legger frem prosjekter og ideer og det åpnes opp for innspill. 

Årsrapporter for perioden 2020-2022 utleveres på forespørsel. 

 

Nettsiden driftes av RusForsk

  • Innholdseier: Eline Borger Rognli
  • Sideredaktør: Erlend M. Aas
  • Forsidebilde: Adobestock.com
Sist oppdatert 05.03.2025