Hei, du må oppdatere nettleseren din for å kunne besøke oss.

NORSCREEN

Selvscreening for atrieflimmer

Hjerterytmeforstyrrelser er vanlig. Hjerteflimmer eller atrieflimmer er den vanligste rytmeforstyrrelsen. Ubehandlet atrieflimmer medfører økt risiko for blant annet hjerneslag og hjertesvikt. Gjennom studien ønsker vi å undersøke hvor vanlig det er med atrieflimmer, hvem som har atrieflimmer uten å vite om det og om riktig diagnose og behandling kan forebygge komplikasjoner.

Om studien

I NORSCREEN-studien skal vi undersøke om egenundersøkelse med en norskutviklet hjertesensor (ECG247) kan påvise atrieflimmer slik at deltakerne kan starte behandling og forebygge senere sykdom. Studien skal inkludere 20 000 deltakere over 65 år og følge dem i opptil 5 år via norske helseregistre.

Hjerterytmeforstyrrelser er vanlig
Atrieflimmer eller hjerteflimmer er den vanligste rytmeforstyrrelsen. Rundt 150 000 nordmenn har atrieflimmer. Totalt i Europa har cirka 6 millioner mennesker atrieflimmer. Atrieflimmer gir ikke alltid symptomer, og opptil 1 av 3 med atrieflimmer har tilstanden uten å vite om det.

Fare for hjerneslag
Ved atrieflimmer slår hjertets forkamre uregelmessig og ofte fort. Dette kan føre til at det dannes blodpropper i hjertet. Blodproppene kan følge de store blodårene til hodet slik at blodårene i hjernen tilstoppes og det oppstår et hjerneslag. Risikoen for hjerneslag ved atrieflimmer øker ved alder 65 år, kombinert med diabetes, høyt blodtrykk og annen hjerte- og karsykdom.

Mulig å redusere risiko
Ved å påvise atrieflimmer og å starte behandling med blodfortynnende medisiner (antikoagulasjonsmedisiner) kan man redusere risikoen for hjerneslag hos de som har atrieflimmer.

Vitenskapelig tittel

Selvscreening for atrieflimmer (NORSCREEN)

Les mer om studien

Prosjektside i Cristin (Current research information system in Norway)

Informasjon om deltakelse

Studien er åpen for rekruttering fra 01.09.2023 fram til 31.12.2024

Hvem kan delta?

For å delta må deltakerne tilfredsstille visse inklusjonskriterier, bl.a. må man være over 65 år, ikke ha diagnostisert atrieflimmer tidligere og ha tilgang til en smarttelefon. Aktuelle deltakere i studien vil bli invitert via Helsenorge.no. Det er ikke mulig å melde seg på studien selv. Totalt 20 000 studiedeltakere skal inkluderes i studien.

Aktuelle deltakere i studien vil bli invitert via Helsenorge.no. Det er ikke mulig å melde seg på studien selv.

Hva innebærer studien?

De som kan delta i studien må signere et digitalt samtykke til deltakelse. Dette må bekreftes med BankID. Deltakerne vil deretter bli randomisert (trukket lodd) til å enten gjennomføre en hjerterytmetest eller ikke. De som skal gjennomføre hjerterytmetesten vil få en liten sensor (ECG247 hjerteovervåker) som skal klistres over brystbenet i minst 3 dager. Alle deltakerne må besvare digitale spørreskjema regelmessig i løpet av studieperioden på fem år. I tillegg vil det samles inn data fra nasjonale helseregistre.

Kontaktinformasjon

Sigrun Halvorsen

Prosjektleder, professor dr.med.

sighalvo@ous-hf.no

Kardiolog og avdelingssjef ved Oslo universitetssykehus
Professor ved Universitetet i Oslo
Prosjektleder i NORSCREEN

Jarle Jortveit

Prosjektkordinator, overlege PhD/forsker

jortveit@norscreen.org

Sørlandet sykehus Arendal

Samarbeidspartnere

Samarbeid med

  • Helse Bergen
  • Sørlandet sykehus
  • St. Olavs hospital
  • Universitetssykehuset Nord-Norge

Studien gjennomføres av Oslo universitetssykehus i samarbeid med bl.a. Haukeland Universitetssykehus, St. Olavs hospital, Universitetssykehuset i Nord-Norge og Sørlandet sykehus.

Studiesenter er ved Sørlandet sykehus. Studien er finansiert av de regionale helseforetakene via Klinbeforsk programmet. Studien er godkjent av Regional komité for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk.