Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

God ledelse utgjør en forskjell

I 2019 fikk 24 kandidater kjennskap til hva en lederstilling ved sykehuset innebærer og gikk muligheten til å kjenne på om ledelse var noe for dem. Les intervjuet som ble gjort av utvalgte deltakere fra kull 3.

Publisert 21.03.2024
God ledelse utgjør en forskjell, både med tanke på kvalitet, pasientsikkerhet og vår evne til å framstå som en attraktiv arbeidsgiver.

Helseforetakene trenger mange dyktige ledere fremover og det er derfor igangsatt en nasjonal satsning for å få flere kompetente og motiverte kandidater til lederstillinger. Målet er å få flere av våre medarbeidere til å velge ledelse som karrierevei.

Etter endt program er ikke kandidatene garantert en lederstilling, men de vil ha bedre kjennskap til hva det å være leder er og stå bedre rustet til å påta seg lederoppgaver.

Hvem er fremtidens ledere?

To av de påmeldte deltagerne i kull 3 var Ella Øvrelid Hosar og Olav Grindalen Berg. Begge kommer fra psykisk helse; Ella har bakgrunn fra Frontteam for ungdom og fra Akutt døgnbehandling, ungdom og Olav fra Akuttpsykiatrisk mottak.

– Jeg har vært i Akuttpsykiatrisk i syv år som spesialsykepleier og den siste tiden har jeg fått prøve meg som ledende spesialsykepleier. Som ledende spesialsykepleier skal jeg veilede sykepleierne, men også drive med drift og turnus, sa Olav Berg.

– Som leder er jeg opptatt av god og trygg pasientbehandling. Men jeg er også svært opptatt av å ivareta de ansatte. De som jobber hos oss har et tøft yrke og det er ikke alltid det er like behagelig å stå i jobben. Da er det viktig med en leder som forstår hvordan det er og som vil verne om deg når det er det du trenger, la han til.

En mann og kvinne som poserer for et bilde
Olav Grindalen Berg og Ella Øvrelid Hosar(foto: Dag Kristiansen)

– Jeg dumpa vel borti dette med lederskap fordi jeg alltid har blanda meg borti alt som foregår. Jeg har alltid vært interessert i hvorfor ting ble som de ble. Og i stedet for å syte om problemer så liker jeg å prøve å løse dem, sa Ella Hosar.

– Jeg setter fagligheten høyt som leder og synes den må være en rettesnor i det vi gjør. Men jeg er også opptatt av at pasientenes stemmer må lyttes til og at vi må forme det vi gjør rundt det de trenger, la hun til.

Det nikket Olav seg enig i. Det er så mange kronikere de kommer i kontakt med. Og som med alle kronikere så handler mye om å mestre sitt eget liv og få til det beste innenfor de rammene man har. Å få til best mulig livskvalitet med de forutsetningene de har. Det kunne både Ella og Olav si seg enig i.

Blir det deg i neste runde?

De 24 potensielle lederkandidater gikk igjennom et program på 9 måneder. Hensikten med programmet er å vekke interessen hos kandidatene.

– Vi vil gi deltagerne muligheten til å utforske og reflektere over hva det innebærer å være leder. Så tenker vi de skal få bli bedre kjent med seg selv, sine styrker og utviklingsområder. Det handler også om å løfte blikket og se foretakets virksomhet fra et lederperspektiv. Også får de møte ledere i sykehuset og de får anledning til å bygge nettverk med andre i samme situasjon som dem selv, fremtidens lederemner, sa Anette Røkholt som ledet programmet fra HR stab.

Hvis du synes dette hørtes spennende ut, eller kanskje du har en kandidat i tankene, bør du følge med på når neste runde starter og søke. Alt som trengs for å søke er en anbefaling fra nåværende leder eller at du som allerede er leder anbefaler en av dine som du tror kunne passe. Det er oppstart på høsten, men utlysningene skjer på våren.