Nye Rikshospitalet skal utvikles til et samlet og komplett regionsykehus inkludert lokalsykehusfunksjoner for en del av Oslo by.
Eksisterende Rikshospital sto ferdig i 2000, og det planlegges nå med utvidelser på over 140.000 kvm.
Sengetallet planlegges økt fra vel 500 til vel 900 senger, antall intensivsenger blir nærmere doblet til vel 100 intensivsenger for voksne/barn, og 42 intensivsenger for nyfødte. Og det planlegges for 23 nye operasjonsstuer.
Somatisk behandling av barn blir samlet ved Nye Rikshospitalet. Unntaket er at også Nye Aker har 18 nyfødtintensivsenger for å behandle barn født på Aker, og som ikke trenger spesialbehandling ved Rikshospitalet.Nye Rikshospitalet blir et lokalsykehus for alle barn fra Oslo (140.000 barn), i tillegg til at sykehuset blir regionssykehus for barna i Helse Sør-Øst. Nye Rikshospitalet skal samtidig ivareta nasjonale funksjoner.
Følg oss på Facebook og bli med på reisen til Nye OUS.
Prosjektets nettsider hos Helse Sør-Øst
Nye Rikshospitalet – 2030
Nye Rikshospitalet skal stå ferdig i 2030 med en stor, ny og fremtidsrettet bygningsmasse som skal samle regionale og nasjonale funksjoner, og samtidig være et lokalsykehustilbud til for om lag 200 000 personer innbyggere i Oslo.
Det er planlagt med et stort, moderne akuttmottak som også skal romme et regionalt traumemottak. I tillegg skal sykehuset ha et eget barnemottak. På taket vil det bygges landingsplass for helikopter med direkte heisadkomst til både akuttmottak, billeddiagnostikk, intervensjonslaboratorier og operasjonsstuer.
Regionsfunksjoner som i dag er delt mellom Ullevål og Rikshospitalet, vil bli samlet for å samle fagkompetanse, effektivisere drift og legge til rette for en bedret forskning og undervisning.
Nye Rikshospitalet vil bli et moderne sykehus med infrastruktur og utstyr tilrettelagt for en fremtidsrettet og effektiv diagnostikk og behandling av pasientene. Samtidig skal nye bygninger og infrastruktur legges til rette for å kunne håndtere beredskapssituasjoner og pandemier på en god måte.
Konseptfasen for sykehuset ble gjennomført i 2018 – 2019. I 2020 har våre ansatte i OUS forberedt seg til forprosjektet ved å utarbeide flere fagrapporter som tydeliggjør krav til både arealer og konsepter som skal velges i nye sykehusbygg.
Forprosjektet 2021
I forprosjektet skal de enkelte funksjonsområder som sengeområder, poliklinikk, dagbehandling, operasjonsstuer, etc. detaljeres og utformes.
I dette arbeidet skal OUS medvirke til å finne gode løsninger for det fremtidige sykehuset. Medvirkningen organiseres i egne grupper for detaljerte områder der 6 – 8 ansatte deltar - i tillegg til brukere, verneombud og tillitsvalgte. Det planlegges med 40 – 50 medvirkningsgrupper i forprosjektet, og flere hundre ansatte vil følgelig delta i dette arbeidet. I tillegg vil det være referansegrupper som vil bistå arbeidet i medvirkningsgruppene.
Arbeidet i medvirkningsgrupper planlegges startet opp i mars 2021 og planlegges ferdigstilt innen utgangen av 2021.
Prosjektorganisasjon og prosjekteringsgruppe
Helse Sør-Øst RHF er byggherre for nye sykehusbygg og har i arbeidet med Nye OUS etablert en egen prosjektorganisasjon med ressurser fra Sykehusbygg HF. Multiconsult er valgt som prosjekteringsgruppe til forprosjektet ved Nye Rikshospitalet.
Hva skjer i reguleringsprosessen?
Regulering av tomtene på Aker og Gaustad/Rikshospitalet har pågått i parallell siden våren 2017. For både Nye Aker og Nye Rikshospitalet blir det sendt inn planforslag til Oslo kommune (Plan, bygg og eiendom, PBE) desember 2020 der det i første omgang gjøres "komplettvurderinger" av all innsendt dokumentasjon. Deretter blir det gjort en formell saksbehandling før forslagene blir lagt ut til høring og offentlig ettersyn i løpet av våren 2021.
Har du spørsmål om Nye Rikshospitalet?
Ta kontakt med oss på nyeous@ous-hf.no.
Programleder for Nye Rikshospitalet er Bjørn Aage Feet.