Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.
Skisse av ankomst til Nye Rikshospitalet. 3 personer sitter i utendørsområdet. Det er grønt, med trær og en liten forplass. Inngangen til det nye barnesenteret kan skimtes i bakgrunnen.

Nye Rikshospitalet 2031

Nye Rikshospitalet settes i drift i 2031 med en stor, ny og fremtidsrettet bygningsmasse. Her skal vi samle regionale og nasjonale funksjoner og samtidig gi lokalsykehustilbud til om lag 200 000 innbyggere.

Publisert 30.01.2025

Eksisterende Rikshospital sto ferdig i 2000, og det planlegges nå med utvidelser på over 140.000 kvm. Nye Rikshospitalet skal stå ferdig i 2031 med en stor, ny og fremtidsrettet bygningsmasse som skal samle regionale og nasjonale fu​nksjoner, og samtidig være et lokalsykehustilbud til om lag 200 000 innbyggere i Oslo.

Sengekapasiteten ved Nye Aker og Nye Rikshospitalet økes med nærmere 23 % (319 senger) sammenlignet med det vi i dag har ved Ullevål, Aker og Rikshospitalet. Dette er somatiske senger i døgnområder, intensivsenger, observasjonssenger og postoperative senger. Regionsfunksjoner som i dag er delt mellom Ullevål og Rikshospitalet, vil bli samlet for å samle fagkompetanse, effektivisere drift og legge til rette for en bedret forskning og undervisning.

Nye Rikshospitalet blir et moderne sykehus med infrastruktur og utstyr tilrettelagt for en fremtidsrettet og effektiv diagnostikk og pasientbehandling. Samtidig skal nye bygninger og infrastruktur legges til rette for å kunne håndtere beredskapssituasjoner og pandemier på en god måte.

Det er planlagt med et stort, moderne akuttmottak som også skal romme et regionalt traumemottak. I tillegg skal sykehuset ha et eget barnemottak. På taket vil det bygges landingsplass for helikopter med direkte heisadkomst til både akuttmottak, billeddiagnostikk, intervensjonslaboratorier og operasjonsstuer.

Somatisk behandling av barn blir samlet ved Nye Rikshospitalet. Unntaket er at også Nye Aker har 18 nyfødtintensivsenger for å behandle barn født på Aker, og som ikke trenger spesialbehandling ved Rikshospitalet. Nye Rikshospitalet blir lokalsykehus for alle barn fra Oslo (140.000 barn), i tillegg til at sykehuset blir regionssykehus for barna i Helse Sør-Øst. Nye Rikshospitalet skal samtidig ivareta nasjonale funksjoner.

Konseptfasen for sykehuset ble gjennomført i 2018 – 2019. Forprosjektet ble gjennomført i 2021-2022. I 2023 starter detaljprosjekteringen.

Kontaktinformasjon

Helse Sør-Øst RHF er byggherre for nye sykehusbygg og har i arbeidet med Nye OUS etablert en egen prosjektorganisasjon med ressurser fra Sykehusbygg HF. Multiconsult er valgt som prosjekteringsgruppe til forprosjektet ved Nye Rikshospitalet.

Programleder (OUS) for Nye Rikshospitalet er Martin Lieungh. Ta kontakt med oss på stabutvikling@ous-hf.no.

 

​​​Tidslinje for Nye Rikshospitalet

Tidslinje for byggeaktivitet

Bygg J: Somatikkbygget

Bygg M & N: Barne- og ungdomssenteret

 

Byggeplasskamera:

Plassering nr.1 (Pipe Gaustad. Kamera plasseres øverst på pipe og tilkoples                                      eksisterende markeringslys)

Plassering nr.2 (Domus Medica. Kamera plasseres på tak/stolpe)

Plassering nr. 3 (Bygg D1 Kamera plasseres på tak/fasade.)

 

Nyhetsbrev for naboer til Nye Rikshospitalet

Følg med på aktivitene på byggeplassen og få oppdatert informasjon. Meld deg på nyhetsbrevet ​fra Helse Sør-Øst sin prosjektorganisasjon.

Som del av funksjonsprosjektet skal OUS gjennomføre medvirkning for alle bygg og pårørte klinikker.
 
I funksjonsprosjektet må følgende på plass
• endelig rominnplassering av funksjonsrom innenfor virksomhetsområdet
• endelig beskrivelse av funksjons- og bygningsmessige krav for alle rom
• gi komplett bestykning av utstyr i det enkelte rom
 

Slik forbereder du deg 

Skal du delta i medvirkningsgrupper eller bidra på annen måte? Da bør du sette deg inn i følgende: 
Forprosjektrapporten Nye Aker (PS- smør deg med tålmodighet, da det tar lang tid å laste ned)​
 
Gå til denne siden for å lese om medvirkning generelt.​

 

Våren 2021 startet forprosjekt for Nye Rikshospitalet. Her bidrar flere hundre ansatte, inkludert verneombud, tillitsvalgte og brukerrepresentanter. Den omfattende medvirkningsprosessen foregår i arbeidsgrupper på 8-10 ansatte per gruppe. Det er totalt ca 45 grupper. Det er i disse gruppene sykehusets lokale fageksperter medvirker og styrer utviklingen av fagområdene inn mot de nye sykehusene. Deltakerne i medvirkningsprosessen representerer hver sine lokale fagmiljøer, og tar med seg innspill herfra videre inn i arbeidet. ​​

Her kan du lese mer om hvilke grupper som er opprettet og lese referater fra de ulike møtene.

Styret i Helse Sør-Øst RHF vedtok 16. desember å videreføre Nye Aker og Nye Rikshospitalet til gjennomføringsfasen. Nå starter detaljprosjektet.​ 

Her kan du lese forprosjektrapporten på nettsidene til Helse Sør-Øst RHF.​​

I forkant av forprosjektet ble en rekke prosjekter, avklaringer og oppgaver forberedt og forankret arbeidet. Prosjekt- og arbeidsgrupper med ledere, nøkkelpersoner, tillitsvalgte, verneombud og brukerrepresentanter har:

  • Avklart forventninger og muligheter
  • Gjennomgått og forankret programareal innen aktuelle funksjonsområder
  • Innhentet erfaringer, utviklingstrekk, nye modeller og behandlingsprinsipper for aktuelt fagområde

Her kan du se hvilke rapporter som kom ut av arbeidet i forkant av forprosjektet.

Alle rapportene fra prosjektet er offentlig tilgjengelige. Her finner du hoveddokumentene fra tidligere utredninger.​ 
 

Idéfase

Idéfasearbeidet ved Oslo universitetssykehus HF startet våren 2013. Arbeidet ble gjennomført av OUS og omhandlet framtidig struktur og lokalisering av sykehuset. OUS avsluttet arbeidet med idéfasen våren 2016. 
 

Målbilde

Basert på idéfasen utarbeidet Oslo universitetssykehus i 2016 forslag til framtidig målbilde som ble vedtatt i HSØ sitt styremøte og senere i foretaksmøte av helseministeren. Målbildet innebærer et samlet og komplett regionsykehus inkludert lokalsykehusfunksjoner på Rikshospitalet, et lokalsykehus på Aker og et spesialisert kreftsykehus på Radiumhospitalet. I tillegg skal det etableres en regional sikkerhetsavdeling til erstatning for nåværende virksomhet på Dikemark. HSØ overtar prosjektet og OUS deltar med ansvar for medvirkning, forankring og organisasjonsutvikling.

Konseptfase

Våren 2018 ble det utarbeidet flere forslag til bygningsløsninger på Aker og Rikshospitalet. Disse ble evaluert blant annet ut fra nærhets- og avhengighetsbehov i sykehuset. Det foretrukne konseptet ble videreutviklet på høsten. OUS gjennomførte risikovurderinger for gjenværende aktivitet på Ullevål i juni og på høsten ble det gjennomført tilleggsutredning for inkludering av virksomheten innen gynekologi, fødselshjelp og barnesykdommer i første utbyggingsetappe.
 
 
​Konseptrapporten ble lagt frem for styret i HSØ i januar 2019. Styret godkjente rapporten og ba om at tilleggsutredningen videreutvikles til en full konseptfaseutredning. Kapasitetsberegninger for psykisk helsevern og tverrfaglig spesialisert rusbehandling skal kvalitetssikres, og behov for endringer skal tas hensyn til i det videre arbeidet.
 
Oppdatert konseptrapport med skisseprosjekt for barnevirksomhet, fødselshjelp og gynekologi ble lagt frem for styret i juni 2019. Rapporten ble godkjent og lagt til grunn for det videre arbeidet. Styret tok kvalitetssikringen av kapasitetsberegninger for psykisk helsevern og tverrfaglig spesialisert rusbehandling ved Aker til etterretning.
 
I desember 2019 bevilget Stortinget midler til oppstart forprosjekt for Nye Aker og Nye Rikshospitalet i statsbudsjettet. 

Forberedelse til forprosjekt

Det er behov for flere virksomhetsavklaringer før oppstart av forprosjektet. Arbeid for konkretisering av akuttmedisinsk og akuttkirurgisk virksomhet, inkludert traumevirksomhet, i Nye OUS, og konkretisering av fagfordeling mellom Nye Aker og Nye Rikshospitalet gjennomføres. 
 
I forkant av forprosjektet er det også behov for å klargjøre problemstillinger som involverte flere funksjonsområder i sykehuset, slik som smittevern, intermediær, trykkammer, høysikkerhetsisolat, psykisk helsevern og avhengighetsbehandling, universitetsarealer, undervisning og forskning med fler. 
 
Nye OUS opprettes som organisasjon med ansvar for å sikre involvering og medvirkning, legge til rette for god ibruktakelse av nye bygg, bidra til løsninger som sikrer gevinstrealisering og være en pådriver for tjenesteinnovasjon.

Forprosjekt

Oppstart mars 2021. Forprosjektet skal fokusere på detaljert utforming av funksjonsområdene, med medvirkning fra OUS; ansatte, tillitsvalgte, verneombud og brukere. Det valgte konseptet skal bearbeides til et nivå slik at endelig beslutning om iverksettelse kan tas på et riktig grunnlag.
 
I OUS sitt ledermøte 7. desember 2021 blir det vedtatt å opprette et felles programstyre for Nye Aker og Nye Rikshospitalet. Programstyret skal beslutte nødvendige avklaringer og prioriteringer innenfor sitt ansvarsområde i den løpende gjennomføringen av programmene. Programstyret rapporterer til Ledermøtet i OUS.
 
Medvirkning organiseres i 42 medvirkningsgrupper med over 550 ansatte (inkludert tillitsvalgte og verneombud) og brukerrepresentanter. Over 1500 medvirkningsmøter blir gjennomført. Flere grupper melder om store endringer fra konseptstart til skisser i forprosjektet. Siste medvirkningsgruppe gjennomføres i oktober.​​
 
1. april 2022 ber Helse- og omsorgsdepartementet Kommunal- og distriktsdepartementet om å gjennomføre reguleringsprosessen for Nye Rikshospitalet på Gaustad og Nye Aker som statlig reguleringsplan. 
 
2. desember 2022 vedtar styret ved Oslo universitetssykehus HF at de anbefaler at forprosjektrapporten for Nye Aker og Nye Rikshospitalet skal legges til grunn for videre byggeprosjekt. 16. desember vedtar styret i Helse Sør-Øst RHF å videreføre Nye Aker og Nye Rikshospitalet til gjennomføringsfasen. 
 
28. februar 2023 ble den statlige reguleringspanen vedtatt.

​​

Slik skal vi jobbe i nye bygg

Konseptene er førende for planleggingen av de nye sykehusene. Disse nye måtene vil påvirke logistikken og flyten i de nye sykehusene. Ulike prosesser går raskere og vi får mer tid til å fokusere på pasientene.

Slik skal vi jobbe i nye bygg
En mann og en kvinnelig renholdsarbeider