Bildeundersøkelser med Diamox© (Acetazolamid)
Ved noen spesielle tilstander kan det være gunstig å vite noe om reservekapasiteten i hjernens blodforsyning. Da kan man bruke medikamentet Diamox sammen med en bildediagnostisk undersøkelse. Medikamentet er flytende og sprøytes inn i en blodåre på armen via et lite plastrør (venekanyle).
Hvorfor gjennomføres undersøkelsen?
Dersom hjernens primære pulsårer er trange eller tilstoppet, vil det være en risiko for lav blodforsyning til det område av hjernen som blodåren forsyner. Dette kan gi økt risiko for hjerneslag. I hjernen finnes de små blodårer som utvider seg som respons på nedsatt blodforsyning, og som dermed opprettholder forsyningen til hjernevevet. Evnen for disse blodårene til å utvide seg som motsvar på redusert blodtilførsel kaller vi gjerne for reservekapasiteten. Når denne kapasiteten er oppbrukt kan ytterligere begrensning av blodforsyningen føre til hjerneslag.
Vi kartlegger reservekapasiteten av hjernens blodforsyning for å vurdere risikoen for fremtidige hjerneslag i et område av hjernen som er utsatt. Diamox har evnen til å utvide alle de små blodårene i hjernen maksimalt og dermed øke blodforsyningen til alle disse blodårene.
Måling av hjernens blodforsyning før og etter Diamox vil avdekke de områdene i hjernen hvor blodårene allerede er maksimalt utvidet og dermed ikke har mer å gi av. Disse vil ha redusert eller ingen reservekapasitet, og viser dermed området som er sårbar for kritisk lav blodforsyning og hjerneslag.
Diamox kombineres gjerne sammen med bildeundersøkelser. For eksempel trankranial ultralyd, MR av hjernen med perfusjons-sekvenser, PET av hjernen eller SPECT av hjernen.
Før
Du kan ikke få Diamox hvis du:
- er allergisk overfor sulfa-preparater
- har alvorlig hjertesvikt, nyresvikt eller økt trykk inne i skallen.
Merk at disse forholdsreglene gjelder for denne type bruk av medikamentet, som gis i høy dose én gang, og hvor effekten forsvinner etter noen timer. Hvis du bruker Diamox mer kronisk er det andre forholdsregler som også gjelder.
Under
Du får først en venekanyle i hånden, underarmen eller ved albuen, før vi gjennomfører den relevante bildeundersøkelsen.
Deretter setter vi Diamox i venekanylen over 3–5 minutter. Etter det venter vi minst 15 minutter før vi gjentar undersøkelsen.
Gjør det vondt?
Diamox er trygt, men kan gi noen bivirkninger som svimmelhet og uvelhet. Prikking og nummenhet rundt munnen og i fingrene, hodepine, vannlatningstrang og tinnitus. Effekten av medikamentet varer cirka 60 minutter og bivirkningene går som regel over da, men kan vare litt lenger.
Hvor lenge varer behandlingen?
Selve infusjonen varer 3–5 minutter. Effekten av medikamentet varer cikra 60 minutter.
Ellers varierer dette avhengig av hvilken bildeundersøkelse du er på.
Etter
Hvis du er innlagt på sykehuset kan du dra tilbake til avdelingen. Andre kan reise hjem etter undersøkelsen.
Ved ultralydundersøkelse der Diamox blir satt i blodåren din og du opplever bivirkninger, ber vi deg vente på avdelingen en liten stund til du har snakket med en sykepleier eller lege.
Enkelte ganger kan den som undersøker deg gi svar direkte, men oftest vil du få svar fra den legen som henviste deg til undersøkelsen på et senere tidspunkt.
Ved Diamox-undersøkelser kan man regne med litt lenger svartid. Det skyldes at svaret på denne ofte skal tolkes i sammenheng med andre undersøkelser du gjennomgår.
Vær oppmerksom
Hvis du får vedvarende bivirkning, anbefaler vi at du tar kontakt med avdelingen som behandler deg.
Kontakt
Rikshospitalet
Nevrologisk avdeling
Oppmøtested
Rikshospitalet:
- Nevrologisk sengepost Rikshospitalet, Sognsvannsveien 20, C4, 4. etasje – bruk oppgang D4.
- Nevrologisk poliklinikk Rikshospitalet, Sognsvannsveien 20, Glassgaten D1b, 1. etasje.
- KNF Klinisk nevrofysiologisk laboratorium Rikshospitalet (EEG, EMG), Sognsvannsveien 20, Glassgaten D1b, 1. etasje.
Ullevål:
- Sengepost for hjerneslag og akutt nevrologi Ullevål, Kirkeveien 166, Bygg 3, 1. etasje.
- Nevrologisk sengepost 5-døgnspost og dagenhet Ullevål, Kirkeveien 166, Bygg 8, 6. etasje.
- Nevrologisk poliklinikk Ullevål, Kirkeveien 166, Bygg 6, inngang B, 1. etasje (til venstre).
- KNF Klinisk nevrofysiologisk laboratorium Ullevål (EEG, EMG), Kirkeveien 166, Bygg 6, inngang B, 4. etasje.
Rikshospitalet
Sognsvannsveien 20
0372 Oslo