Nevropsykologisk undersøkelse, voksne
En nevropsykologisk undersøkelse er en omfattende utredning der vi gjennom samtaler, observasjoner og testing kartlegger ulike ferdigheter og hjernefunksjoner.
Innholdet i undersøkelsen varierer noe fra person til person. Vanligvis kartlegger vi hvordan du fungerer på ulike områder ved å snakke med deg og eventuelt pårørende/andre instanser. Som oftest gjennomfører vi ulike tester, for eksempel evnenivå, hukommelse, oppmerksomhet og konsentrasjon, språk, visuell funksjon, planlegging og organiseringsevne, motoriske og sensoriske ferdigheter, samt hvordan du fungerer adferdsmessig, sosial og emosjonelt.
Henvisning og vurdering
Fastlege og psykolog kan henvise deg til nevropsykologisk utredning. Du kan også bli henvist fra somatiske avdelinger.
Som regel starter utredningen i løpet av 1 måned, men fristen er 3 måneder. Hvis utredningen gjelder førerkort eller andre attester kan det være lengre ventetid fordi det ikke er noen frist for slike utredninger.
Henvisning for pasienter ved Avdeling for akutt psykiatri
Pasienten kan henvises av lege/psykolog som ledd i annen utredning ved OUS, primært fra somatiske avdelinger. Vi tar kun imot internhenvisning, primærhenvisning til AKP.
Før
- Ta med ferdig utfylte skjema hvis du har fått det på forhånd.
- Møt uthvilt, unngå medisinendringer eller rusmidler i dagene før utredningen.
- Ta med briller og/eller høreapparat om du bruker det.
- Ta med matpakke og drikke, eller penger til å kjøpe mat, da testingen tar noen timer.
- Skru av mobilen under testingen.
Under
Første gang du kommer, har vi en samtale om hvorfor du er henvist og hva undersøkelsen går ut på. Vi får informasjon om din nåværende og tidligere funksjon, blant annet gjennom en utviklingshistorie fra barneår til i dag. Vi er interessert i dine styrker, svakheter, og aktuelle problemer. Noen ganger får vi også informasjon fra pårørende eller andre instanser, men bare hvis du har gitt samtykke til det.
Som regel må du ta noen muntlige, skriftlige og/eller praktiske tester. Testene blir vanligvis fordelt over 2 dager og utføres av testtekniker eller psykolog. Ingen av testene gjør vondt, men du kan bli trøtt etterpå.
Etter
De fleste blir innkalt til en samtale hvor vi går gjennom resultatene. Noen ganger har vi også møter med andre instanser. Det blir drøftet om du har behov for videre oppfølging for eksempel på skole/arbeidsplass eller om du trenger henvisning til andre undersøkelser eller til behandling hos psykolog, fysioterapeut, logoped eller andre.
Vi sender en nevropsykologisk testrapport (epikrise) til den som henviste deg. Vanligvis sender vi også rapporten til fastlegen din og til andre instanser hvis det er avtalt.
Vær oppmerksom
Vi har meldeplikt i enkelte situasjoner. I hovedsak dreier det seg om tilfeller hvor vi er bekymret for omsorgssituasjonen eller sikkerheten til et barn eller hvis helsekrav til førerkort ikke er oppfylt.Kontakt
Rikshospitalet
Psykosomatikk/CL-voksen poliklinikk
Oppmøtested
Rikshospitalet, bygningsavsnitt D5, 1. etasjeRikshospitalet
Sognsvannsveien 20
0372 Oslo