Hei, du må oppdatere nettleseren din for å kunne besøke oss.

Fagkurs

Regional habiliteringskonferanse

Regional kompetansetjeneste for habilitering (RKHAB) arrangerer konferanse for ansatte i habiliteringstjenestene i Helse Sør-Øst. Dette er den første regionale habiliterings konferansen som henvender seg til både HABU og HAVO.

11.
guovvamánnu
2025
2 dager
  1. 11. guov 2025, 11:30 - 17:30
  2. 12. guov 2025, 08:30 - 14:00

Tid og sted

Når

  1. 11. guov 2025, 11:30 - 17:30
  2. 12. guov 2025, 08:30 - 14:00

Hvor

Påmelding

Frist for påmelding: 20. juov 2024, 20:00

Fristen for påmelding er ute og konferansen er fulltegnet. ________________________________________________

Formålet med konferansen er å bidra til kompetanseheving, være en arena hvor faglig utviklingsarbeid synliggjøres og deles, og i tillegg være en sentral møteplass for ansatte i habiliteringstjenestene i regionen.

RKHAB har satt sammen et variert program, hvor målet har vært å sette sentrale tema innen habilitering på agendaen og samtidig favne bredden i habiliteringsfeltet. Programmet består av både plenumssesjoner og parallelle sesjoner. Det tas forbehold om endringer i programmet.

Programmet for konferansen 

Program regional habiliteringskonferanse 2025.pdf
Presentasjon av innleggene på konferansen 2025.pdf

Tirsdag 11. februar

10.30 - 11.30  Registrering, mingling og noe å spise

Plenum i Atlantis

11.30 - 12.00 Åpning av konferansen  

Velkommen og praktisk informasjon.

Orientering om status for Fagplan habilitering.

Bjørg Halvorsen, leder av RKHAB og Hilde Skredtveit Næss, spesialrådgiver og ansvarlig for habiliteringsområdet i Helse Sør-Øst RHF  

12.00 - 12.40 Hva er det med hjelpeapparatet?

Bente Berg er mor til to barn med omfattende funksjonsnedsettelser. I presentasjonen deler hun egne erfaringer og refleksjoner om samarbeidet med hjelpeapparatet.

Bente Berg, mor, sosiolog og forfatter  

12.40 - 13.00 "Lunsj før lunsj"

13.00 - 14.00 Lunsj

14.00 - 15.30 Parallellsesjon 1 - for beskrivelser se nedenfor

15.30 - 16.00 Pause med innsjekk og pausebuffet

Det blir salg av drikkebonger til middagen i pausen.

16.00 - 17.30 Parallellsesjon 2 - for beskrivelser se nedenfor

Atlantis 1

Nytt om behandling med anfallsforebyggende legemidler

De siste årene har det kommet flere nye anfallsforebyggende legemidler som tilskudd i behandlingen av epilepsi. Det er særlig fokus på behandling av refraktær epilepsi og sjeldne epilepsisyndromer. Ny behandling har mer presisjonsrettet fokus, og individualisert oppfølging er av stor betydning i komplisert farmakoterapi.

Cecilie Johannessen Landmark, PhD, Professor i farmakologi / medisinsk rådgiver, Avd. for farmasi, OsloMet/Spesialsykehuset for epilepsi og Avd. for farmakologi, Oslo universitetssykehus

Felles førerkortveileder for Sørlandet sykehus

Sørlandet sykehus har en felles førerkortveileder som gjelder for hele sykehuset. Den bidrar til å løfte fram tematikken og plassere ansvar for meldeplikt og førerkortvurderinger. Øygarden ledet arbeidet med utvikling av veilederen og sørget for at den også ble relevant å benytte for HABU og HAVO. I presentasjonen gjennomgås veilederen.

Bjørg Øygarden, psykologspesialist, Seksjon for voksenhabilitering, Sørlandet sykehus, Arendal

Utredning av FASD hos voksne

Foredraget vil omhandle hva man ser etter ved utredning av alkohol spektrum forstyrrelser (FASD) hos voksne, og hvilken metodikk som anbefales brukt ved diagnostisk avklaring. Diagnosemanualen «4 - Digit Diagnostic Code», utarbeidet av Susan H. Astley ved University of Washington, er sentral i denne type utredning, og det gis en praktisk beskrivelse av hvordan denne kan brukes i et pasientforløp.

Ragnar Håkon Solhoff, nevrolog og Ina Leistrud Fjærli, nevropsykolog, Seksjon for voksenhabilitering, Sørlandet sykehus  

Atlantis 2

Verktøykassen - Behandling SSA hos pasienter med utviklingshemming

Presentasjon av Verktøykassen som er en strukturert oversikt over behandlingstiltak for skadelig seksuell atferd hos personer med lett til moderat utviklingshemming opp til 25 år.

Irene Kjærnstad, spesialvernepleier og seksualveileder, Habiliteringstjenesten, Sykehuset Innlandet og Torunn H. Gammelsrud Finpå, spesialsykepleier, Seksjon barne- og ungdomshabilitering, Sykehuset Østfold

Teknologiassistert skadelig seksualisert atferd (TA-SSA) – hva er det?

Barn og ungdom lever i dag i stor grad sine liv på nettet. Internett kan gi mange positive opplevelser og muligheter, men også risiko for problematisk eller skadelig seksuell atferd. Vi vil gi en innføring i begrepet «teknologiassistert skadelig seksuell atferd» og presentere et case fra praksis.

Irene Kjærnstad, spesialvernepleier og seksualveileder, Habiliteringstjenesten, Sykehuset Innlandet og Torunn H. Gammelsrud Finpå, spesialsykepleier, Seksjon barne- og ungdomshabilitering, Sykehuset Østfold

Erfaringer med bruk av SEED-2 i møte med seksualitet som utfordrer

SEED-2 gir innsikt i emosjonell utvikling og danner grunnlaget for tilpasset miljøterapi ved seksualitet som utfordrer. Lav emosjonell utvikling kan være en medvirkende årsak til skadelig eller problematisk seksuell atferd. Kartleggingen legger til rette for strukturerte tiltak med fokus på trygge rammer og relasjoner tilpasset individets emosjonelle nivå.

Siri Ane Stramrud, spesialsykepleier og Hege Tellefsen, vernepleier med spesialutdanning, sexologisk rådgiver, Seksjon for voksenhabilitering, Sørlandet sykehus

Atlantis 3

Personer med store bevegelsesvansker, - risiko for utvikling av feilstillinger og kontrakturer, posisjoneringstiltak og smertekartlegging

Personer med store bevegelsesvansker er i risiko for å utvikle kontrakturer og feilstillinger. Hva innebærer det og hvilke konsekvenser kan det ha for habiliteringstjenestenes utredning og behandling og for veiledningen til det kommunale hjelpeapparatet?

  • Risiko for utvikling av kontrakturer og feilstillinger og betydning for posisjoneringstiltak
  • Posisjonering av personer med store bevegelsesvansker, kartlegging og tiltak
  • Smerte og smertekartlegging hos den aktuelle pasientgruppen

Over to sesjoner

Elisabet Rodby-Bousquet, fysioterapeut, docent, registerhållare CPUP, Ortopeden, SUS, Lunds Universitet, Sverige

Fatigue hos voksne

Torbjørn Tangen, spesialfysioterapeut M.Sc., NorCP, Oslo universitetssykehus

Beskrivelse kommer

Nautilus (2. etasje)

Digital behandlings- og egenbehandlingsplan

Helsedirektorat har ledet et arbeid med utvikling og utprøving av en digital behandlings- og egenbehandlingsplan. Hensikten med den digitale planen er å bidra til informasjonsdeling på tvers av forvaltningsnivå og øke kvaliteten i informasjonsutvekslingen mellom pasient og behandlere. Hvordan kan løsningen bidra til å bedre samarbeidet og sikre deling av informasjon for pasienter som blir fulgt opp ved habiliteringstjenestene?

Ole Kristian Storli, seniorrådgiver, avdeling helseteknologi, Helsedirektoratet

Livshendelsen – Alvorlig sykt barn: Enklere tilgang til informasjon (ETI)

Enklere tilgang til informasjon (ETI) er en informasjonsassistent som skal gjøre det lettere for barn og unge med sammensatte behov og deres foresatte å få relevant informasjon fra et stort antall offentlige kilder.

Lene Eriksen Abrahamsen, programleder, Helsedirektoratet

Psykososial støtte under et krevende svangerskap

Fostermedisinsk avdeling på Rikshospitalet (FMA) har et samtaletilbud til alle gravide og par som har fått bekreftet at fosteret har en eller annen form for avvik, tilstand eller sykdom som innebærer at fødselen må skje ved Rikshospitalet og at barnet trenger behandling etter fødsel. Beskjed om påvist funn etter ultralyd eller invasiv testing kan utløse sjokk og krise hos den gravide og paret. For noen kan det kjennes vanskelig å orientere seg for å få den hjelpen man kan kjenne behov for. Ved FMA er det lagt til rette for et samtaletilbud i form av praktisk, sosial og emosjonell støtte frem mot fødsel.

Kristian Ophaug, klinisk sosionom, Fostermedisinsk avdeling, Kvinneklinikken, Rikshospitalet, Oslo universitetssykehus

Møterom (2. etasje)

Hvis alt forstås som kommunikasjon, hva da?

I presentasjonen vil foreleseren fokusere på hva vi bringer med oss inn i kommunikasjon og samhandling med andre, enten det dreier seg om pasienter, pårørende eller kollegaer, og mulighetene dette innebærer. Jeanne foreleser om temaet kommunikasjon blant annet på fagdager og i utdanning av kontorfaglig ansatte i barne- og ungdomspsykiatri, helsestasjon, barnevern og PPT-tjeneste.

Jeanne Maria Holm Jensen, spesialist i klinisk pedagogikk og familieterapeut ved FACTung Drammen, studieleder og spesialrådgiver i familieterapi ved RBUP Øst og Sør

Atlantis 1

Oppfølging av voksne med progredierende lidelser og forventet tidlig død

Presentasjon av interne råd for oppfølging av personer med progredierende sykdommer og forventet tidlig død utarbeidet ved habiliteringstjenesten for voksne ved Akershus universitetssykehus.

Ellen Katrine Rud, overlege og nevrolog, Avdeling voksenhabilitering, Akershus universitetssykehus

Oppfølging av medisinske følgetilstander hos personer med CP

Presentasjonen vil omhandle oppfølging av voksne med CP med hovedvekt på medisinske følgetilstander.

Jutta Rummel, Seksjonsleder medisinsk habilitering, Avdeling for nevrohabilitering, Oslo universitetssykehus, Ullevål

Utredning av demens hos pasienter med psykisk utviklingshemming

Presentasjon av revidert intern veileder for utredning av demens hos pasienter med psykisk utviklingshemming. Veilederen er basert på et nytt verktøy og ny kunnskap, samt erfaringer innhentet fra forskningssamarbeid med Aldring og Helse hvor et nylig oversatt utredningsverktøy er tatt i bruk.

Caroline Bruun Helland, overlege, nevrolog og Nina Merete Emilsen, nevropsykolog, Avdeling voksenhabilitering, Akershus universitetssykehus

Atlantis 2

EMDR for pasienter med utviklingshemming

Presentasjon av en pågående studie på implementering av Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) for pasienter med utviklingshemming, hvor det gjennomføres tilrettelagt individualterapi og effekt på traumesymptomer undersøkes.

Marius Prytz, psykologspesialist, Avdeling voksenhabilitering, Akershus universitetssykehus

Barn og unge med behov for ASK - Statpeds arbeid

Beskrivelse kommer

Gro Narten Markestad, seniorrådgiver, Statped

Utvikling og implementering av kunnskapsbasert retningslinje for diagnostisering og oppfølging av personer med CP

Presentasjonen vil gi innblikk i prosessen med å utvikle en kunnskapsbasert retningslinje. Metodikk for utarbeidelse, oppbygging av anbefalinger med eksempler på innhold samt tiltak for å understøtte implementering blir belyst.

Guro L. Andersen, overlege ved Habiliteringsenteret og leder av NorCP, Sykehuset i Vestfold og Nina Kløve, fysioterapeut, MSc, nasjonal koordinator i NorCP og fysioterapeut ved Habiliteringssenteret, Vestre Viken.

Atlantis 3

Presentasjon av digitalt kurs om Hammersmith Infant Neurological Examination (HINE)

HINE er en standardisert klinisk undersøkelse som brukes for å vurdere nevrologisk utvikling hos barn i alderen 2 til 24 måneder. For å understøtte implementering av HINE i kommune- og spesialisthelsetjenesten er det utviklet et digital nettbasert kurs.

Nina Kløve, fysioterapeut, MSc, nasjonal koordinator i NorCP og fysioterapeut ved Habiliteringssenteret, Vestre Viken

Barn og foreldre i PIH Multi studien

PIH Multi studien er i ferd med å sluttføre en treårig datainnsamlingsperiode i alle fire helseregioner. Baselinedata fra kartlegging av over 90 barn med sammensatt funksjonsnedsettelse og deres foreldre presenteres. Både motoriske, språklige og adaptive ferdigheter hos barna, samt mestring, stress og psykisk helse hos foreldrene er kartlagt.

Siri Johnsen, spesialfysioterapeut, PhD-stipendiat og Kristian Sørensen, enhetsleder, psykologspesialist, PhD-stipendiat, Regionalt senter for intensiv barnehabilitering (RIB), Sørlandet sykehus

Cerebrale synsvansker (CVI) i et habiliteringsperspektiv

Det gis en kort presentasjon av CVI, diagnoser med forhøyet risiko for denne typen vansker og hvilke konsekvenser dette kan ha for fungering i hverdagen. Resultater fra en systematisk gjennomgang av aktuelle kartleggingsverktøy presenteres.

Kristine Stadskleiv, nevropsykolog, professor, Oslo universitetssykehus og Universitetet i Oslo

Nautilus (2. etasje)

Hvordan kan musikk være nyttig for barn og unge med psykisk utviklingshemming - Refleksjoner fra litteraturen

Hovedpunkter fra spesialistoppgave i habiliteringspsykologi legges frem i presentasjonen. I oppgaven er det samlet litteratur som viser at musikk kan ha effekt på flere områder som kan være utfordrende for barn og unge med psykisk utviklingshemming. Det reflekteres rundt nytteverdien for habiliteringstjenestens målgrupper.

Karen Descheemaeker, psykologspesialist, Seksjon habilitering for barn og unge, Sykehuset Telemark

Digital hjemmeoppfølging med MyDignio

Fra våren 2024 har enkelte pasientgrupper som følges opp av spiseteamet ved barnehabiliteringstjenesten fått tilbud om digital hjemmeoppfølging som et supplement til den ordinære oppfølgingen. I appen MyDignio kan foreldrene blant annet sende meldinger, bilder og videoer med god kvalitet på en trygg måte. Erfaringene fra det digitale samarbeidet med foreldrene vil bli presentert.

Kjersti Skogen Kristiansen, fysioterapeut og Cecilie Marie Rødbøl, klinisk ernæringsfysiolog, Barne- og ungdomsklinikken, habilitering, Akershus universitetssykehus

Kommunikasjon - ikke helt enkelt!

Erfaringer fra et tverrkommunalt læringsnettverk for opplæring av personalgrupper i grunnleggende kommunikasjon overfor personer med alvorlig og dyp utviklingshemming. I læringsnettverket får deltakerne opplæring og praktisk erfaring med å utrede kommunikasjonsbehov, identifisere mulige ASK-intervensjoner og implementering av enkle tiltak for å fremme kommunikasjon.  

Martine Meen Hobæk, rådgiver, Sandefjord kommune og Nils-Øivind Offernes, psykologspesialist, Avdeling for nevrohabilitering, Oslo universitetssykehus

Møterom (2. etasje)

Tema for sesjonen: Dips, koding og registrering

Nytt fra Nasjonal kodegruppe

Det vil bli informert om aktuelle endringer i koder og kodepraksis og lagt opp til drøftinger mellom deltakerne i sesjonen.  

Martine Lyng Sønju, spesialrådgiver, Habiliteringssenteret, Vestre Viken og deltaker i Nasjona kodegruppe

Mingling i foajéen fra kl. 19.30 før konferansemiddag kl. 20.00

Onsdag 12. februar

Onsdagen starter med parallelle sesjoner

08.30 - 10.00 Parallellsesjon 3 - for beskrivelser se nedenfor

10.00 - 10.30 Pause og utsjekk fra hotellet

10.30 - 11.30 Parallellsesjon 4 - for beskrivelser se nedenfor

Atlantis 1

Økning av forekomst av autisme og hvordan dette påvirker habiliteringstjenestene i Helse Sør-Øst. Sesjonen ledes av Kristin Sørbrøden Breda, Sykehuset Østfold

Diagnostisering av autisme i Norge

Presentasjonen vil gjennomgå hvordan diagnostisering av autisme i Norge har endret seg over tid i løpet av de siste 15 årene, inkludert hvordan forekomst av autismediagnoser er relatert til demografiske, sosioøkonomiske og geografiske faktorer.

Alexandra Havdahl, Senterleder ved PsychGen Senter på Folkehelseinstituttet og Professor ved Psykologisk Institutt på Universitetet i Oslo.

Bidrar miljøet til økningen av autismediagnosen?

Presentasjon av pågående prosjekt som retter oppmerksomhet mot sammenhengene mellom autisme og demografiske bakgrunnsvariabler hos førskolebarn av innvandrerforeldre.

Einar Tryti, PhD-stipendiat, psykologspesialist, barne- og ungdomsklinikken, Akershus universitetssykehus

Antallet barn med ASF i HABU-systemet har flerdoblet seg de siste årene - hva innebærer det?

Habiliteringstjenestene har sterk økning i pågang når det gjelder utredning og diagnostisering av barn med autisme. Det dreier seg ofte om barn med alvorlig og sammensatt funksjonsnedsettelse, som har utfordringer med kommunikasjon og samspill og som vil ha et omfattende hjelpebehov i et livsløpsperspektiv. Vi ønsker å rette oppmerksomhet mot hvilke utfordringer og konsekvenser dette medfører for habiliteringstjenestene, andre avdelinger i sykehuset, fastleger og kommune både når det gjelder samarbeid og ressurser.

Ludger Dorlöchter, overlege dr. med., Seksjon barne- og ungdomshabilitering, Sykehuset Østfold

Atlantis 2

Forståelse og tiltak for barn med nevroutviklingsforstyrrelser og reguleringsvansker

Foredraget bygger på fagkurset «Tiltakskurs - barn med reguleringsvansker - hvordan forstå og hjelpe. Et digitalt kurs om tiltak i hjem, barnehage og skole» som RK-MR ved Gro Løhaugen holder månedlig. Formålet med kurset er å gi innblikk i nyere forskning og erfaringsbasert kunnskap om hvilke tiltak som kan være nyttige for barn som særlig strever med oppmerksomhet/eksekutive funksjoner både i barnehage, på skole og hjemme.

Presentasjonen går over to sesjoner

Jon Skranes, overlege dr. med. RK-MR / seksjonsleder, Sørlandet sykehus, HABU Arendal

Å vokse opp med utagerende atferd fra et søsken med funksjonsnedsettelse

Våren 2024 ble 14 unge voksne intervjuet om sin opplevelse av å vokse opp i en familie hvor en bror eller søster med utviklingshemning eller nevroutviklingsforstyrrelse utagerte verbalt eller fysisk. I dette innlegget vil vi beskrive hvordan informantene har forstått og opplevd søskens atferd gjennom barndommen, hvordan det har preget deres utvikling, relasjoner og psykiske helse og hva de beskriver som god støtte og hjelp til barn i deres livssituasjon.

Torun Vatne, psykologspesialist, PhD, Frambu kompetansesenter for sjeldne diagnoser, psykolog Kristina Skagen og psykolog Marte Rørvik Ryen

Atlantis 3

God tolkebruk

Bruk av kvalifisert tolk ved språkbarrierer er vårt viktigste verktøy for å kunne sikre forståelse, medvirkning og god pasient- og pårørendeopplæring. Men hvordan kan vi som helsepersonell bli bedre tolkebrukere? I dette innlegget vil du få praktiske tips til god tolkebruk, både når det gjelder individuelle samtaler og bruk av tolk i gruppebaserte tilbud.

Lixian Cheng, spesialrådgiver mangfold og likeverdige helsetjenester, Seksjon helsekompetanse, Avdeling for utdanning og kompetanseutvikling, Oslo universitetssykehus

Oversettelsesappen Care to Translate

Care to Translate er en app som inneholder ferdig oversatte setninger på 46 språk. Helsepersonell kan bruke appen som et supplement til tolketjenester i kommunikasjon med minoritetsspråklige pasienter. Helse Sør-Øst har anskaffet appen og de fleste helseforetak i regionen er i gang med implementering av den. I dette innlegget vil du lære mer om appen og hvordan du kan bruke den som et supplement til tolk.

Lixian Cheng, spesialrådgiver mangfold og likeverdige helsetjenester, Seksjon helsekompetanse, Avdeling for utdanning og kompetanseutvikling, Oslo universitetssykehus

Trygg medisinsk overgang fra ungdomshabilitering til voksenhabilitering - praktisering av interne retningslinjer ved Sykehuset Telemark

Den interne retningslinjen som presenteres gjelder ungdom med CP eller nevromuskulære sykdommer med behov for videre medisinsk oppfølging i spesialisthelsetjenesten.  Presentasjonen vil vektlegge praktisering av retningslinjen og samarbeidsrutiner innad i sykehuset, men prosessen med utforming av retningslinjen vil også presenteres.

Claudia Lindgren, spesialfysioterapeut, Seksjon habilitering for barn og unge, Sykehuset Telemark  

Nautilus (2. etasje)

Intratekal baklofenbehandling: - Hvordan kan vi få det til best mulig sammen?

Presentasjonen vil omhandle tverrfaglig vurdering og oppfølging av pasientgruppen i et samarbeid mellom kommune- og spesialisthelsetjenestene.

Målsetting, evaluering, optimalisering av dose, feilsøking og påfyllingsrutiner vil være tema.

Presentasjonen er over tre sesjoner

Erika Longe Grønner, ergoterapeut, Johanne Kraugerud, fysioterapeut, Selma Larsen, overlege og Anne Karstensen, overlege, Regional Kompetansetjeneste for Barnehabilitering – Bevegelse, Seksjon for nevrohabilitering - barn, Oslo universitetssykehus, Rikshospitalet

Atlantis 1

Samarbeid mellom habiliteringstjenesten og psykisk helsevern – til det beste for pasienten

Hvordan samarbeider ulike avdelinger innen psykisk helsevern når pasienten har sammensatte og komplekse tilstander som utviklingshemming, autisme og psykiske lidelser? Presentasjon av pasientgruppen og hvordan formaliserte og avklarte avtaler innad i sykehuset kan sikre at pasienten får kvalifisert og forsvarlig helsehjelp når psykisk lidelse og rusavhengighet oppstår.

Karianne Tviberg, vernepleier, klinisk spesialist i psykisk helsearbeid, Avdeling voksenhabilitering, Akershus universitetssykehus

Samarbeid mellom habiliteringstjenesten og psykisk helsevern – til det beste for pasienten

Erfaringer hos DPS med samarbeid med Avdeling voksenhabilitering og kommune når pasient med nevroutviklingsforstyrrelser og alvorlig psykisk lidelse har behov for tvungent psykisk helsevern (TPH).

Simone Claudia Geier, overlege, spesialist i psykiatri, DPS Nedre Romerike TIRe, Akershus universitetssykehus

Atlantis 2

Piller mot uro, - men hjelper det?

Foreleserne har sett nærmere på litteratur om anvendelse av psykotrope legemidler for personer med utviklingshemming og medfødt eller tidlig ervervet funksjonsnedsettelse. Gevinsten av systematisk evaluering av effekt er stor, men aller viktigst er det at pasienten kun bruker legemidler som har ønsket effekt. Det vil bli presentert hvordan man kan registrere, oppsummere og visualisere data for å evaluere effekt av medikamentell behandling, slik at behandlingsapparatet får beslutningsstøtte i viktige avgjørelser knyttet til bruk av psykotrope medikamenter.

Bjørn André Torve, spesialvernepleier, Sykehuset Innlandet og Terje Fredheim, fagsjef, Bo- og habilitering – ECURA

Behandling av en total stans i inntak av mat, væske og medisiner

Det presenteres en kasuistikk av en ung mann med utviklingshemning og epilepsi som sluttet helt å innta væske, mat og medisiner, noe som endte i et alvorlig vekttap, ernæringsmangel og sykehusinnleggelse. En atferdsanalytisk tilnærming, bestående av baklengs kjeding, fading og differensiell forsterkning samt trening av nærpersoner ble benyttet i behandlingen. Effekt av behandlingen ble målt underveis, samt evaluert ved å sammenlikne resultatet av behandlingen opp mot baseline. Nærpersoners vurdering av tiltaket ble også undersøkt.

Petur Ingi Petursson, veileder, Avdeling for nevrohabilitering, Oslo universitetssykehus

Atlantis 3

Hvordan støtte personer i målgruppen til HABU til et helsefremmende kosthold?

Forelesningen vil belyse spørsmålet om alle bør følge de nasjonale kostrådene. I tillegg vil strategier for forebygging og behandling av overvekt og fedme adresseres.

Marianne Nordstrøm, Klinisk ernæringsfysiolog, PhD, Seksjon for klinisk service nevrologi, Nevroklinikken, OUS og Frambu kompetansesenter for sjeldne diagnoser

Hvordan legge til rette for økt fysisk aktivitet blant personer med funksjonsnedsettelser?

Presentasjon av tilbudet ved Beitostølen Helsesportsenter til barn, unge og voksne med fysiske og/eller kognitive utfordringer. Eksempler på hvordan tilrettelegging i fysisk aktivitet kan bidra til aktivitetsglede og mestringstro på flere arenaer, samt samarbeidsformer for å fremme aktivitet og deltagelse i eget lokalmiljø.

Berit Gjessing, leder Hab/Rehab, fysioterapeut, PhD, Beitostølen Helsesportsenter

Nautilus (2. etasje)

URO - Utviklingshemming Rus Opplysning

URO er et prosjekt som jobber for å redusere rusrelaterte skader hos personer med utviklingshemming. URO vil presentere materialet med lett tilgjengelig informasjon om rus som de har laget. URO tilbyr opplæring til både personer med utviklingshemming og fagpersoner.

Lise Holm, prosjektleder, Erik Johan Steenbuck, ekspert og Camilla Melvoll Berntsen, ekspert i prosjektet URO

Med Starthjelp inn i en ny og ukjent hverdag

Starthjelp er et lærings- og mestringstilbud for foreldre som nylig har fått barn som vil trenge tett oppfølging fra helse- og omsorgstjenestene. NK LMH har siden 2014 drevet med kontinuerlig evaluering og kvalitetsforbedring av tilbudet i samarbeid med arrangører over hele landet. Presentasjonen bygger på den nyeste evalueringsoppsummeringen. Basert på tilbakemeldinger fra 556 deltakere, presenteres bakgrunn og status for Starthjelp, samt betydningen som foreldrene tillegger deltakelsen.

Ann Britt Sandvin Olsson, spesialrådgiver, PhD, Nasjonal kompetansetjeneste for læring og mestring innen helse (NK LMH)  

Plenum i Atlantis

12.00 - 12.50 KI i habilitering

Bruk av kunstig intelligens (KI) i helsesektoren er et svært aktuelt tema. Hva kan KI brukes til og hvilken betydning kan KI ha for oss som arbeider habilitering?

Presentasjon av Felles KI-plan i helse og omsorgstjenesten

Hva er KI og hvordan kan KI brukes for å bidra til fremtidige helsetjenester av like god eller bedre kvalitet enn i dag?

Hilde Margrethe Lovett, seniorrådgiver, avdeling innovasjon, Helsedirektoratet

Fra overhead og laminerte piktogrammer til forventninger om en fremtidsrettet habilitering

Hvordan kan habiliteringsfeltet gripe mulighetene for å ta i bruk tilgjengelig teknologi og delta i utformingen av morgensdagens helse- og omsorgstjenester? Er vi rustet til å kople oss på den teknologiske utviklingen der KI, VR og smartteknologi er blitt allemannseie?

Lotta Fladby Tholander, avdelingsleder og Morten Berger, seksjonsleder,
Avdeling for nevrohabilitering, Nevroklinikken, Oslo universitetssykehus

12.50 - 13.00 Avslutning av konferansen

Wenche Midjo Røkke, leder av styringsgruppen for RKHAB  

13.00 - 14.00 Lunsj i restauranten

Praktisk informasjon om konferansen

Vi legger opp til en «lunsj til lunsj» konferanse. Tirsdag kveld er det konferansemiddag med mulighet for å bli kjent med andre habilitører.

Deltakeravgiften på kr. 1100 inkluderer overnatting og middag. Konferanseavgiften er den samme uansett om du overnatter eller ikke, eller om du deltar en eller begge dager. Deltakeravgiften vil bli fakturert til arbeidsgiver etter konferansen.

For mer informasjon om hotellet og transportmuligheter, gå inn på nettsidene til Scandic Fornebu.

Påmeldingsfristen var 20. desember 2024. Etter at påmeldingsfristen har utløpt er påmeldingen bindende.

Konferansen er godkjent av Norsk psykologforening som vedlikeholdskurs for spesialister med 8 timer. Ta derfor vare på deltakerbevis som blir sendt ut i etterkant av konferansen.