Den som har fått en kronisk sykdom kan ha behov for å lære mer enn teori for å mestre hverdagen. Vi samarbeider med fagpersoner, brukere og brukerorganisasjoner om å utvikle og tilrettelegge læringstilbud. Vi ønsker å gi de aktuelle familiene det de trenger av kunnskap og støtte for å mestre hverdagen på en best mulig måte. Hovedfokuset er barn som har kroniske sykdommer og eller barn som har nedsatt funksjonsevne og deres foresatte.
Vi arrangerer følgende kurs
Starthjelp til foreldre til barn med funksjonsnedsettelser
Starthjelp er et kurs til dere som har barn mellom 0 og 6 år med funksjonsnedsettelser. Både kognitive og fysiske funksjonsnedsettelser, på tvers av diagnoser. Målet er at dere skal få lære mer om den nye hverdagen. Dette gjennom faglige foredrag og ved erfaringsutveksling med andre foreldre i samme situasjon.
Kontaktperson: Anita Sjøstrøm på e-post anisjo@ous-hf.no eller telefon 23 02 55 80 eller 47 64 15 85.
Starthjelp for minoritetsspråklige foreldre
Dette er et tilrettelagt Starthjelpskurs for dere som er foreldre/ foresatte til barn med funksjonsnedsettelser mellom 0 og 18 år med funksjonsnedsettelser eller kronisk sykdom, og som ikke behersker norsk språk. Kurset foregår på norsk og har med tolk for vekselvis et av disse språkene: - arabisk/ somalisk/ urdu, somali eller engelsk. Alle kan velge selv om dere vil snakke på morsmålet eller norsk. Det vil uansett være tolk tilstede hele tiden.
Dette er et dagskurs. Det er gratis å delta.
Kontaktperson: Absera Teshome Koricho, abskor@ous-hf.no, telefon 23 02 55 82 eller 47 64 15 85.
Søskengrupper
Dette er et tilbud til søsken som har en bror eller søster med nedsatt funksjonsevne (kognitiv eller fysisk). I disse gruppene får søsken møte andre i samme situasjon, de får være i fokus og får faglig påfyll gjennom fastsatte temaer. Gruppene møtes en helg, tre timer på lørdag og tre timer på søndag. Det blir ulike temaer hver gang. Vi har forskjellige, aldersinndelte grupper som rullerer.
For mer informasjon: Anita Sjøstrøm, anisjo@ous-hf.no, telefon 23 02 55 80 eller 47 64 15 85.
Skolestartkurs
Skolestartkurset er for foreldre som har barn med funksjonsnedsettelser som skal begynne på skolen. Her får dere lære mer om overgang fra barnehage til skole, rettigheter og fysisk tilrettelegging. Dette gjennom faglige foredrag og erfaringsutveksling med andre foreldre i samme situasjon. Kurset skal hjelpe dere til å få en bedre oversikt over hva dere trenger i forbindelse med skolestart.
Kontaktperson: Absera Teshome Koricho, abskor@ous-hf.no , telefon 23 02 55 82 eller 47 64 15 85.
Enuresegrupper
Barnepoliklinikken og LMS-barn og unge ved Barne- og ungdomsklinikken på Ullevål sykehus samarbeider om gruppetilbud til jenter og gutter (fra ca. 8 til 12-13 år) som tisser på seg. Målet med tilbudet er at barna mestrer å holde seg tørre, både natt og dag. Alle som ønsker å benytte seg av tilbudet, må ha henvisning fra lege og alle må ha individuell timer hos euroterapeut Siri Harket i forkant av gruppetilbudet.
Hva er enurese?
Enurese er ufrivillig eller utilsiktet vannlating i seng eller klær. Mange barn sliter med at de blir våte om natten, om dagen – eller begge deler. Dette kan medføre vanskelige situasjoner i familien gjennom oppveksten og altfor mange – særlig de som blir ufrivillig våte når de er på skolen, på vei hjem fra skolen eller ved lek, blir utsatt for mobbing fra andre barn.
Ved behov, send en e-post til Siri Harket.
Minoritetsspråklige
Migrasjonshelse er et viktig faglig fokusområde i Oslo og ved Oslo universitetssykehus har mange av pasientene innvandrerbakgrunn.
LMS-barn arrangerer læringstilbud/temadager som er spesielt tilrettelagt for minoritetsspråklige foreldre. Treffene er på Ullevål sykehus og/eller ute i bydeler hvor innvandrerkonsentrasjonen er høy. De mest populære temaene er astma og allergi, psykisk lidelse blant barn og unge, kosthold, trygder og rettigheter ved NAV, avlastning, genetisk veiledning, hjelpemidler og så videre.
Hvem – hva – hvor?
Vi legger alltid invitasjonen/ programmet ut på vår nettside, i tillegg til at vi sender bredt ut til nettverk.
Det å ha et funksjonshemmet barn viser seg å være svært tabubelagt for mange - og det betyr i praksis at foreldre sjelden eller aldri har snakket ordentlig med andre foreldre som er i samme situasjon som dem selv. Mye tyder på at dette er en uventet og positiv opplevelse for de som kommer. På treffene har alle foreldre god anledning til å få snakket med helsepersonell på en uformell måte.
Tolk bestilles alltid ved behov!
Erfaringsrapport, Hilde B, LMS-barn, mai 2023.pdf
Egentlig er det veldig bra, 2008.pdf
Trygg oppvekst for ALLE barn, 2010.pdfSorggrupper
Sorgstøttetilbudet er et tilbud til barn, ungdom og deres pårørende etter dødsfall av nær familiemedlem eller venn – forårsaket av sykdom eller brått dødsfall.
Kontaktperson: Ellen Karlsson Jansen, ellkar@ous-hf.no, telefon 47 64 15 85 eller 23 02 55 83 eller Anita Sjøstrøm, anisjo@ous-hf.no, telefon 47 64 15 85 eller 23 02 55 80