Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

OCD-spekterpoliklinikken

OCD-spekterpoliklinikken er en spesialpoliklinikk som tilbyr kunnskapsbasert og kvalitetssikret utredning og behandling til pasienter med tvangslidelser/OCD i tillegg til utvikling av gruppebaserte behandlingsprogram for lidelser i tvangsspekteret, per i dag begrenset til hårnappings- og hudplukkingslidelse. I perioder har enheten også kunnet tilby tics-kontrollerende trening til voksne med kroniske tics/Tourettes syndrom, men på nåværende tidspunkt har vi dessverre ikke lenger tilbud om dette.

OCD-spekterpoliklinikken er en spesialpoliklinikk med følgende oppgaver:

Behandling ved OCD:

Eksponering med responsprevensjon (primært intensiv gruppebehandling, som i B4DT/Bergen 4-Day Treatment, og fiksert gruppeformat/rOST).

Behandling ved hårnapping og hudplukking:

Aksept- og forpliktelsesterapi (ACT) i kombinasjon med Vaneendringstrening (HRT) (AEBT, ACT-Enhanced Behavioural Therapy). Behandlingen skjer i intensivt gruppeformat (over fem-ti uker).

Henvisningsrutiner

Ved mistanke om tvangslidelse/OCD, hudplukking eller hårnapping henvises pasienten fra fastlege eller andre til lokalt DPS (spesialisthelsetjenesten), som vurderer rett til helsehjelp. Somatisk status skal som hovedregel avklares hos fastlege.

Ved rett til helsehjelp, gjennomfører lokalt DPS basisutredning i henhold til rutiner avtalt i forløpsteam. Lokalt DPS vurderer og avklarer behov for utvidet utredning og/eller behandling for eventuelle andre tilstander før pasienten viderehenvises OCD-spekterpoliklinikken. Pasienter viderehenvises OCD-spekterpoliklinikken ved begrunnet mistanke om OCD, hårnapping eller hudplukking, eller ved behov for bistand i differensialdiagnostiske vurderinger/second opinion. Ved behov gjennomføres medikamentell behandling ved DPS eller hos fastlege, eventuelt etter anbefaling fra OCD-team.

Dersom pasienten er gitt rett til behandling hos avtalespesialist (etter innføring av felles henvisningsmottak) som deretter avdekker OCD eller relevante OCD-relaterte tilstander, må henvisningen til OCD-spekterpoliklinikken fra avtalespesialist inneholde kopi av rettighetsopplysninger fra det aktuelle DPS, samt opplysninger fra basisutredning gjennomført av avtalespesialisten.

Dersom basisutredning lokalt og prevurdering ved OCD-spekterpoliklinikken ikke avdekker behov for annen oppfølging enn for OCD eller hårnapping/hudplukking, kan pasienten avsluttes hos henviser etter at det foreligger tilbakemelding fra prevurdering.

Henvisningen må, i tillegg til opplysninger fra basisutredning, inneholde:

  • Klinisk vurdering 
  • Differensialdiagnostisk vurdering, eventuelt med vedlegg av relevante epikriser fra andre distanser.

Henvisningen må også inneholde administrative opplysninger om bl.a. rettighetsvurdering med datoer.

Send henvisninger til Oslo universitetssykehus til sentralt henvisningsmottak. Må merkes tydelig med OCD-spekterpoliklinikken.

Oslo Universitetssykehus
Henvising Psykisk helsevern voksne
Postboks 4956
0424 Oslo
Henvisningen merkes tydelig: OCD-spekterpoliklinikken

Til deg som er pasient

Før prevurdering: 
Når fastlegen din har sendt henvisning til ditt lokale DPS, må du vente på svar og eventuell innkalling til time der. De vil møte deg og gjennomføre en basisutredning, før de eventuelt sekundærhenviser deg til OCD-spekterpoliklinikken. Du vil motta brev, fortrinnsvis digitalt, med innkalling til time for prevurdering her hos oss. Hvis du er henvist for vurdering av tvangslidelse/OCD, skal du i tillegg motta et fysisk brev i posten med en kort skjemapakke som vi ønsker at du fyller ut, og tar med til timen hos oss.

I noen saker er det spesielt viktig at vi får samarbeidet godt med for eksempel ditt DPS, fastlege, bydel, eller andre instanser. Derfor er det viktig at henvisninger inn til oss går gjennom etablerte kanaler og følger rutinene som er lagt.

Prevurdering:
Prevurdering er vårt første møte med deg. Hensikten med en prevurderingstime er å møte deg så raskt som mulig, fortrinnsvis innen fire uker etter at vi har mottatt henvisning, for å gjøre en vurdering av om du har tvangslidelse, og om forholdene ligger til rette for at du skal motta behandling av dette. I tillegg skal du få informasjon om behandlingen vår, og ta stilling til om du ønsker behandlingen vi kan tilby deg.

Alle som henvises oss skal innkalles til prevurdering, også dersom du har vært i behandling her tidligere. Dersom vi vurderer at du har tvangslidelse, hårnapping eller hudplukking, og du ønsker behandlingen vi kan tilby deg, settes du opp på venteliste for videre utredning av dette. Underveis i utredning, eller i hvert fall ved avsluttet utredning, gjøres en endelig vurdering av om du skal inn i behandlingsforløp hos oss.

Utredning:
Alle som henvises og skal vurderes for inntak i behandling, må gjennom et forløp der vi utreder din OCD eller hårnapping-/hudplukkingslidelse. Utredningen foregår ihht nasjonale føringer og inkluderer også skjemapakker og strukturerte intervjuer som er egnet for overvåking av symptom- og funksjonsendring. Varigheten på utredningsforløp varierer, og er noe du vil avklare nærmere med terapeuten du jobber med. Underveis i utredning, eller i hvert fall ved avsluttet utredning, gjøres det en endelig vurdering av om du skal inn i behandlingsforløp hos oss. Denne vurderingen gjør både du og terapeuten din, sammen.

Oppfølging etter behandling:
Alle behandlingstilbudene våre inkluderer en form for strukturert oppfølging. Som hovedregel er siste oppfølgingstime cirka tre måneder etter at vi avslutter selve behandlingsforløpet. I tillegg kontakter vi deg over telefon et år etter avsluttet behandling, for å gjennomføre en kort, strukturert kartlegging av symptomnivå.

Hvis du som pasient lurer på noe i forkant av henvisning eller underveis i forløpet hos oss, kan du ta kontakt med oss i telefontid. Informasjon om dette finner du nedenfor (i boksen om pakkeforløpskoordinator).

Kvalitetssikring, forskning og fagutvikling

Kvalitetssikring:
Systematiske evalueringer før, under og etter behandling av alle enhetens målgrupper

Forskning/Prosjekter:

Prosjekter som er klinisk forankret i enheten:

  • Forskningsregister for hårnappingslidelse, hudplukkingslidelse og andre kroppsfokuserte repeterende atferdslidelser (KFRL)
  • The Norwegian Trichotillomania Project (NorTriP)
  • The Norwegian Skin Picking Project (NorSkiP)
  • Tourette/Tics-prosjektet (NorTics)

Interne samarbeidsprosjekter i avdeling NOR, OUS:

  • «Undersøkelse om overlappende symptomer mellom spiseforstyrrelser og tvangslidelse» 
  • «The Norwegian Trichotillomania and Skin picking Project for genetics» (NorTriHp-Gen)

Samarbeidsprosjekter med Helse Bergen:

  • «New treatment strategies for difficult to treat anxiety patients: A randomized placebo controlled multi-center study».
  • «Changing the specialist mental health care: the concentrated treatment format».

Fagutvikling:
Kurs, veiledning og undervisning til kommune- og spesialisthelsetjenesten.
Godkjent opplæringsklinikk i 4-dagersformatet.
Psykologstudenter i hovedpraksis.
  
Samarbeidsrelasjoner:

Kontakt

Pakkeforløpskoordinator

  • Mandag 13:00 - 15:00
  • Tirsdag
    • 09:00 - 11:00
    • 13:00 - 15:00
  • Onsdag
    • 09:00 - 11:00
    • 13:00 - 15:00
  • Torsdag STENGT
  • Fredag 09:00 - 11:00
  • Lørdag STENGT
  • Søndag STENGT

Postadresse

Oslo Universitetssykehus HF
Angst- og tvangslidelsespoliklinikken
Postboks 4959 Nydalen
0424 Oslo

Endre eller avbestille time

Endre eller avbestille time
Du kan endre eller avbestille time digitalt i Helsenorge-appen, på helsenorge.no eller ved å kontakte oss på telefon. Si i fra senest 24 timer før, slik at du slipper gebyr for ikke å møte til timen.

eDialog - sikker sending av sensitive dokumenter og vedlegg

Send sensitive sykdoms- og personopplysninger (dokumenter og vedlegg)
Vi svarer ikke på generelle spørsmål om feks ventetider og henvisningsrutiner via denne tjenesten.

Slik finner du fram

Oppmøtested

Sognsvannsveien 21
Bygg 5, Gaustad sykehus

 

En murbygning med et skilt foran seg

Gaustad sykehus, bygg 5

Gaustad sykehus, bygg 5

Sognsvannsveien 21

0372 Oslo

​Kollektivtrafikk til Gaustad sykehus

Det går både trikk, buss og T-bane til Rikshospitalet.

Trikken stopper rett utenfor Rikshospitalets hovedinnganger. Derfra er det ca. 8 minutters gange til Gaustad sykehus.  

Bussen stopper på Ring 3. Derfra er er det ca. 15 minutters gange til Gaustad sykehus.

T-banen stopper på Forskningsparken og Gaustad. Derfra er det hhv ca. 10 og 15 minutters gange til Gaustad sykehus. 

Se ruter.no for ruteopplysninger.

Praktisk informasjon

Café Årstidene er et spisested for pasienter, ansatte og andre gjester. Kaféen er arbeidstreningssted for pasienter på sykehuset og en del av det ergoterapeutiske behandlings- og rehabiliteringstilbudet ved OUS, Klinikk psykisk helse og avhengighet.

Åpningstider​​​​

Tirsdag til torsdag kl. 11.00 til 13.00.

På mandag og fredag holder kaféen stengt.

Kontakt​​​

Telefon: 22 92 35 69 eller 22 92 35 70  

Besøksadresse​

Sognsvannsveien 21

Gaustad sykehus, bygg 7

0320 Oslo

​​Kart over Gaustad sykehus i PDF (ehandboken.ous-hf.no).​ 

Det er etablert parkeringsplasser for besøkende ved bygg 10 og 19 på Gaustad. Det er i tillegg parkeringshus på området sør for Gaustad (rundt 300 meters gange). Det finnes dedikerte plasser merket for forflytningshemmede på begge områdene, i tillegg til enkelte plasser nær inngangen foran andre bygg – se skilter.
Parkering i parkeringshuset (Rikshospitalet p-hus) er å anbefale dersom du ønsker å stå trygt/tørt over lengre perioder.

Parkeringsplassene ved Gaustad sykehus er avgiftsbelagte. Avgiftstid er 24 timer alle dager.

Betalingsmuligheter parkering

Du kan velge om du vil betale med kort, mynt eller via EasyPark sin mobiltelefonløsning.

Sykehuset anbefaler at de som skal parkere benytter seg av etterskuddsvis betaling eller betaling med mobiltelefon fordi det ikke alltid er like lett å beregne hvor lang tid sykehusbesøket vil ta.

Etterskuddsvis betaling

Ved etterskuddsvis betaling kan du ved hjelp av betalingskort (for eksempel VISA kort) reservere et beløp på parkeringsautomaten. Dersom du ikke bruker opp parkeringstiden, blir resten av beløpet refundert. 

  1. Trekk betalingskortet i betalingsautomaten.
  2. Reserver et beløp.
  3. Når du avslutter besøket, trekker du betalingskortet igjen (det samme som først benyttet) i betalingsautomaten (den samme betalingsautomat som først benyttet) og du blir logget ut.

Fordelen med denne ordningen er at du hverken betaler for mye parkeringsavgift eller risikerer at parkeringstiden løper ut på grunn av forsinkelser.

Parkeringstid kan kjøpes ved automaten eller ved bruk av EasyPark-app (EasyPark tar 15 prosent​ tillegg for bruk av deres app). EasyPark SMS tjeneste; transaksjonsavgift 3 prosent minimum 2 kr (se beskrivelse på automat).

​​​Priser 2025

  • 54 kr per time
  • 340 kr per døgn
  • 1119 kr per uke​

Gaustad sykehus, EasyPark-kode: 3005 og 

  • Rikshospitalet korttid, v/bygg 10 Gaustad , EasyPark-kode:  3000

Gjelder alle dager og hele døgnet.

Elbiler

Det finnes per dags dato ingen parkeringsplasser med mulighet for å lade elbiler på Gaustad sykehus.

Kontakt

Generelle henvendelser:

Klage​

Klage på kontrollsanksjon kan legges inn via ous.parkering.info eller per brev til:

Oslo universitetssykehus HF
Oslo Sykehusservice
Postboks 4956 Nydalen
0424 Oslo

Merk Kontrollsanksjon – Parkering.

Fra 1. januar 2017 håndheves OUS parkeringsområder etter Parkeringsforskriften av 18. mars 2016 nr. 260.

​Tolketjenester ved Oslo universitetssykehus

Sykehuset ordner med kvalifisert tolk til pasienter som ikke snakker norsk. Tolketjenester er gratis for pasienter. Pårørende skal ikke tolke på sykehuset.

Les mer om tolk og Tolkesentralen.

Sengepostene har trådløst nettverk. Du kan ta med egen PC og mobiltelefon.

Alle pasienter på sykehuset har krav på privatlivets fred. Vis hensyn ved å ikke ta bilder, film eller omtale andre i sosiale medier uten å spørre dem først.

Husk at det er helt i orden å si nei om du skulle bli spurt.

Vi ber om at pasientene i størst mulig utstrekning ikke tar med seg verdisaker ved planlagt innleggelse. 

Mindre verdisaker som lommebok, kontanter, smykker og nøkler kan sykehuset oppbevare i en verdipose i et spesialsikret rom. Verdisakene leveres inn ved innleggelse og utleveres ved utskrivning.

Større ting må oppbevares på post eller overleveres pårørende.

Ta kontakt med posten du skal innlegges for mer informasjon.

      Nyheter