Seksjonen har en egen overvektspoliklinikk med et tverrfaglig sammensatt behandlingsteam. Det er etablert en behandlingskjede med forbehandling, kirurgisk behandling, alternativt konvensjonell behandling og langvarig oppfølging.
Lærings- og mestringssenteret tilbyr et 8 uker forberedende kurs (startkurs) for alle som er henvist til behandling. I løpet av dette kurset skal pasientens evne til egeninnsats vurderes og riktig behandlingsalternativ velges.
Ikke alle pasienter er egnet for kirurgisk behandling, og de bør tilbys konvensjonell behandling med vekt på livsstilsendring.
Informasjonsbrosjyre for deg som ønsker operasjon for sykelig overvekt (pdf)Forskning, undervisning og utvikling
Det er omfattende forskningsaktivitet ved seksjonen med samarbeidspartnere både nasjonalt og internasjonalt.
Et hovedfokus er oppfølging av alle pasienter som opereres for sykelig overvekt. Det pågår også studier som sammenligner ulike kirurgiske teknikker i behandlingen av sykelig overvekt. Basalforskning/ translasjonsforskning utføres også i samarbeid bla med universitetet i Oslo.
Forskningen er tverrfaglig og involverer bla kirurger, indremedisinere, ernæringsfysiologer og basalforskere.
Seksjonen har flere kurs årlig for medisinsk personell involvert i behandling av sykelig overvekt. Seksjonen deltar også i opplæring av pasienter forut for behandling.
Videre foreligger ambisjoner og planer om kurs for allmennleger og personell som håndterer pasientgruppen utenfor sykehus.
Basert på forskningen ved seksjonen og prosjektsamarbeid med nasjonale og internasjonale kolleger ønsker avdelingen å være med i utviklingen av mest mulig optimal behandling av pasienter med sykelig overvekt.