Inntakskriterier
Målet er å sikre at det geriatriske tilbudet først og fremst tilbys de pasientene som vil ha størst nytte av det. Tverrfaglig geriatrisk behandling er mest effektiv hvis den tilbys kort tid etter innleggelse og til pasienter som kan ha en sjanse til å returnere til eget hjem.
Følgende pasientgrupper prioriteres for innleggelse i Akuttgeriatrisk sengepost:
- Eldre pasienter (gjerne over 70 år) som kommer til Akuttmottaket med akutt funksjonssvikt. Det skal i løpet av de siste to ukene forut for innleggelsen ha inntruffet nyoppståtte symptomer eller en sikker forverring av:
- kognitiv funksjon (delirium/akutt forvirring)
- gangfunksjon/balanse (fall/falltendens)
- inntak av væske og ernæring (dehydrering og vekttap)
- eliminasjonsfunksjoner.
- Pasienter med akutt somatisk sykdom, kompliserende komorbiditet og behov for tverrfaglig geriatrisk vurdering, behandling eller avklaring av behandlingsnivå.
Akutt funksjonssvikt
Akutt funksjonssvikt har to årsaker:
a) sykdom/skade eller
b) aldring, hvorav aldring skjer langsomt.
Akutt funksjonssvikt har alltid elementer av sykdom/skade. Eldre menneskers organreserver kan være svekket i betydelig grad, og responsen på en akutt sykdom er langt mindre spesifikk enn hos yngre. Ofte vil det første tegnet bare være en svekket evne til å klare seg selv i dagliglivet («akutt funksjonssvikt»).
Tverrfaglig vurdering i akuttgeriatrisk enhet
På akuttgeriatrisk sengepost tilstreber vi å avdekke og behandle årsaker til sykdom/skade. Dersom nødvendig gjør vi dette i samarbeid med andre spesialister på huset. I tillegg tilbyr akuttgeriatrisk enhet helhetlig, tverrfaglig og teambasert utredning, behandling, og rehabilitering.
Teamet består av
- lege/spesialist i indremedisin og geriatri
- sykepleier
- hjelpepleier
- fysioterapeut og ergoterapeut med relevant kompetanse/erfaring innen for geriatri.
- ernæringsfysiolog
- sosionom
- logoped
Tverrfaglig vurdering i akuttgeriatrisk enhet («comprehensive geriatric assessment», CGA) er kunnskapsbasert på nasjonal og internasjonal forskning. Denne behandlingen bidrar til redusert dødelighet, bedret funksjonsstatus, økt mobilitet, bedret kognitiv funksjon og redusert behov for institusjonsopphold. Den er mest effektiv hvis den tilbys kort tid etter innleggelse og til pasienter som kan ha en sjanse til å returnere til eget hjem.
Tilrettelegging av din behandling
I samarbeid med deg og dine pårørende vil vi tilrettelegge et behandlingstilbud tilpasset dine behov. I løpet av det første døgnet vil vi forsøke å klarlegge hva som skal være målene for oppholdet. Teamets formål er å ha god kommunikasjon med deg, dine pårørende og samarbeidspartnere i kommunen. Forslag til tiltak og videre oppfølging i primærhelsetjenesten utformes i fellesskap og nedfelles i legens epikrise og/eller andre tverrfaglige dokumenter ved utreise.
Vi planlegger utskrivelse tidlig, spesielt med tanke på om du kan utskrives direkte til hjemmet eller har behov for døgnbasert korttids- eller rehabiliteringsopphold.
Samtaler/kommunikasjon
Kommunikasjon med deg og dine pårørende er helt avgjørende for å kunne kartlegge behov og legge til rette en individualisert behandlingsplan, og ikke minst for å kunne opplyse og gi dere informasjon.
Vi ber om forståelse at vi i perioder er nødt til å prioritere tid til (personlige og telefoniske) samtaler annerledes enn ønskelig for å kunne ivareta nødvendig sikkerhet og behandling til alle pasienter på en akutt sengepost.
Vi ønsker at du opplever god og omsorgsfull behandling i rene, ryddige lokaler. Si i fra til personalet hvis det er noe vi bør forbedre. Be gjerne om å få snakke med enhets- eller seksjonsleder.
Annen viktig informasjon
Verdisaker og medisiner må sendes med pårørende hjem. Hvis du ønsker å ha verdisakene dine på sykehuset er du selv ansvarlig for dette.
Om geriatrisk medisin
Geriatrisk medisin er ikke utelukkende definert ut fra alder, men konsentrerer seg om lidelser som er vanlige hos eldre pasienter. De fleste pasienter er over 65 år. Medisinske problemstillinger som typisk blir ivaretatt av spesialiteten geriatri er likevel hyppigst hos pasienter over 80 år.